Fine-tuning nasıl yapılır?

Makaleler
3
Chat GPT'nin paralı sürümünü kullanıyorum. Borsa üzerinde özelleşmiş bir yapay zeka yapmak istiyorum API ve fine-tuning ile geliştirmem gerekiyormuş ama bunları nasıl yapacağımı bilmiyorum atabileceğiniz Türkçe bir kaynak var mı ya da siz yardımcı olabilir misiniz?
Özelleşmişten kastım tradingview apisi ile direk o uygulamaya bağlı verileri oradan alan fine-tuning ile yorumlama ve öneri konusunda daha iyi sonuçlar çıkaran bir yapay zeka yapmak istiyorum.

Fine Tuning, önceden eğitilmiş bir modeli alıp kendi verilerinle yeniden eğitmen anlamına geliyor. Dolayısıyla kendi örnek verilerin olmalı.
Mesela örnek bir veri;

JSON:
{"prompt": "Soru: Dünya'nın en yüksek dağı hangisidir?\n\nYanıt:", "completion": " Everest Dağı."}

Verilerin JSON formatında olması iyi olur. Ardından verilerini OpenAI API'sine göndermen gerekiyor. Bunun için uygun yöntem Python ile bir script yazmak olabilir. Python içerisinde OpenAI kütüphanesini kullanabilirsin. Scriptin ile verilerini API'ye gönderdikten sonra Fine-Tuning süreci başlıyor. Yine basit bir script ile süreci takip edebilirsin. Süreç tamamlandıktan sonra yeni modeli kullanabilirsin. Burada düşünmen ve araştırman gereken şey Python ile nasıl script yazarım değil. Zaten Python şart da değil. Bunlar internette çok kolay bir şekilde bulunabilir veya GPT'de yazabilir. Hatta bir yazılım diline ihtiyacın yok CURL ile de çalışabilirsin. Üzerine çalışman gereken şey Fine-Tuning için kullanacağın veri seti.

Fine tuning, önceden eğitilmiş bir modeli alıp kendi verilerinle yeniden eğitmen anlamına geliyor. Dolayısıyla kendi örnek verilerin olmalı.
Mesela örnek bir veri;

JSON:
{"prompt": "Soru: Dünya'nın en yüksek dağı hangisidir?\n\nYanıt:", "completion": " Everest Dağı."}

Verilerin JSON formatında olması iyi olur. Ardından verilerini OpenAI API'sine göndermen gerekiyor. Bunun için uygun yöntem Python ile bir script yazmak olabilir. Python içerisinde OpenAI kütüphanesini kullanabilirsin. Scriptin ile verilerini API'ye gönderdikten sonra fine-tuning süreci başlıyor. Yine basit bir script ile süreci takip edebilirsin. Süreç tamamlandıktan sonra yeni modeli kullanabilirsin. Burada düşünmen ve araştırman gereken şey Python ile nasıl script yazarım değil. Zaten Python şart da değil. Bunlar internette çok kolay bir şekilde bulunabilir veya GPT'de yazabilir. Hatta bir yazılım diline ihtiyacın yok curl ile de çalışabilirsin. Üzerine çalışman gereken şey fine-tuning için kullanacağın veri seti.

Chat GPT'yi özelleştirme konusunda API eklemek istiyorum ama bunun hakkında pek bir fikrim yok önerebileceğiniz bir kaynak var mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı