Finlandiya, F-18 hornet in yerini almak üzere yeni nesil savaş uçakları için açtığı ihalede ABD, İngiltere, Fransa, İsveç'den teklif aldı. Boeing: F-18 super hornet Lockheed Mart'in: F-35 Dassault: rafale Eurofighter: typhoon Saab: Gripen Sırasıyla:
www.technopat.net
Yukarıdaki konuda çok tartışılmıştı ancak genel olarak Super Hornet bekleniyordu. Ancak Finlandiya F-35A almaya karar verdi. Bu satın alım Finlandiya'ya 9,4 milyar dolara mâl olacak. Henüz pek bir detay yok.
Bence güzel bir alım yapmışlar, hangi F-35 olduğunu biliyor musunuz? Çünkü model farkı vs. de var da, gerçi Finlandiya parayı basıp en iyilerinden almıştır ama merak etmedim değil.
Darısı bizim başımıza diyeceğim de, öyle bir şey anca rüyada olur maalesef :/
Bence güzel bir alım yapmışlar, hangi F-35 olduğunu biliyor musunuz? Çünkü model farkı vs. de var da, gerçi Finlandiya parayı basıp en iyilerinden almıştır ama merak etmedim değil.
Et yemeyle alakası yok. Türkiye bal gibi de F-35 alır. Bunun kişisel ekonomiden çok ulusal ekonomiyle alakası var. Ülke bazında ekonomimiz hala büyüyor ancak kur artışı sebebiyle halktaki para azaldı.
Finlandiya'nin böyle bir harcama yapmasının sebebi Rusya'nın son zamanlarda komşularını sıkıştırması. Kendilerini savaşın ortasında bulmak isteyeceklerini sanmıyorum. Şu sıralar Norveç de savunma kasıyor. Türkiye de pek ala NATO açısından önemli bir ülke olacağı için Türkiye'nin güçlü olması ABD'nin lehine olur.
Finlandiya, F-18 hornet in yerini almak üzere yeni nesil savaş uçakları için açtığı ihalede ABD, İngiltere, Fransa, İsveç'den teklif aldı. Boeing: F-18 super hornet Lockheed Mart'in: F-35 Dassault: rafale Eurofighter: typhoon Saab: Gripen Sırasıyla:
www.technopat.net
Yukarıdaki konuda çok tartışılmıştı ancak genel olarak Super Hornet bekleniyordu. Ancak Finlandiya F-35 almaya karar verdi. Bu satın alım Finlandiya'ya 9,4 milyar dolara mâl olacak. Henüz pek bir detay yok.
Et yemeyle alakası yok. Türkiye bal gibi de F-35 alır. Bunun kişisel ekonomiden çok ulusal ekonomiyle alakası var. Ülke bazında ekonomimiz hala büyüyor ancak kur artışı sebebiyle halktaki para azaldı.
Finlandiya'nin böyle bir harcama yapmasının sebebi Rusya'nın son zamanlarda komşularını sıkıştırması. Kendilerini savaşın ortasında bulmak isteyeceklerini sanmıyorum. Şu sıralar Norveç de savunma kasıyor. Türkiye de pek ala NATO açısından önemli bir ülke olacağı için Türkiye'nin güçlü olması ABD'nin lehine olur.
Aslında Amerika'ya parasını ödedik, ancak bizi liste dışına çektiler ve ''sözde'' modernleştirilmiş F-16 vereceklermiş. Eğer listeden çıkmasaydık şu anda elimizde F-35 uçakları vardı, diplomatik açıdan sorun yaşandığı için o konulara girmeyelim.
Standart F-35, kötü değil Finlandiya üzerinde geliştirmeler ve modernizasyonlar yaparak daha iyi hale getirebilir. F-22 ve F-35'leri aynı sahada görmeyi çok isterdim.
Savunma sanayi yöneticilere göre ilerlemez. Ülkelerin uzun vadeli (40-50 yıllık) planları vardır. Tüm bu projeler ülkeyi hangi parti yönetirse yönetsin devam edecek ki 2002'den önce de vardı. İlk İHA'mızı 1996 yılında ürettik. Böyle projelerin siyaset üzerinden eleştirilmesini doğru bulmuyorum.