Finlandiya 64 adet F-35 alıyor

Mesele halka giden paradır. $271 Milyar geliri olan Finlandiya 64 tane F-35 alabiliyorsa $720 Milyar geliri olan Türkiye çok daha rahat biçimde alabilir. Farkındayım, ancak tek özellik göçmenler değil. Bir ülkenin gücünü ucuz işçi sağlasaydı Nijerya çoktan diğer ülkelere fark atmıştı bile.

Bu arada Finlandiya Silahlı Kuvvetleri'nin bütçesi €4.8 Milyar. Bu satın alımla toplam yıllık askeriye bütçesinden daha büyük bir harcama yaptılar.

$271 Milyar geliri olan Finlandiya 64 tane F-35 alabiliyorsa $720 Milyar geliri olan Türkiye çok daha rahat biçimde alabilir
O 720 milyar dolara marketten aldığın ekmek de dahil değil mi? Tam olarak Türkiye'nin geliri değil işte o. Gayri safi yurtiçi hasılattan bahsediyorsun, ülke içinde üretilen tüm ürünlerin değeri o. Bizim GSYİH'miz büyük çünkü nüfusumuz çok fazla. Fazla nüfus demek çalışan fazla insan demek bu da ekonomiyi büyütür. Hindistan çok mu zengin de GSYİH olarak çok büyük? Başka bir olay da sen devlete vergi verirken TL cinsinden veriyorsun ama uçağı TL'yle alamıyorsun. Olay burda bitiyor. Döviz yok ülkede, döviz girişi çok az. Bu yüzden para sürekli değer kaybediyor. O 720 milyar dolar aslında dolar olmadığı için. Elindeki doları veriyorsun, ürün alıyorsun ama TL'yle satıyorsun. Böyle olunca elinde dolar kalmıyor, dolar kalmayınca değeri artıyor.

Ayrıca ben zaten alamayız demedim, küçük bi' parantez açmak istedim mesajına. Almasına alırız tabi. Zaten F35 üretici ortaklarından mıdır ne karın ağrısı değil miyiz biz? Çoktan siparişimiz yok muydu bu S400'ler yüzünden iptal mevzuları dönen?
Farkındayım, ancak tek özellik göçmenler değil. Bir ülkenin gücünü ucuz işçi sağlasaydı Nijerya çoktan diğer ülkelere fark atmıştı bile.
Ekonomi büyümesinin sebeplerinden biri diye dedim göçmenler. Adamlar köle gibi 1000 TL'ye çalışıyorlar, kayıtları yok, vergi ödemiyor. Bu da fabrikanın giderlerini azaltıyor. Gider azalınca adam yeni fabrika açıyor. Veya göçmenler gelince yeni boğaz ekleniyor sofraya, mahalledeki fırın daha çok ekmek yapıyor, daha çok ekmek satıyor, başka bir fırın daha açıyor. Al sana ekonomi büyüdü. Olay tamamen ucuz işçi değil, nüfusun bir anda milyonlarca artması.

Haklısınız ancak tek bir not düşeceğim, Hindistan tüm bu savunma sanayi ürünlerini alabiliyor. Uçak gemisi bile işletiyorlar. Hatta kendi savaş uçaklarını üretiyorlar şu an.

Haklısınız ancak tek bir not düşeceğim, Hindistan tüm bu savunma sanayi ürünlerini alabiliyor. Uçak gemisi bile işletiyorlar.
Zenginmiş demek ki, haklarında Hint dizileri dışında bir bilgim yok

Zenginmiş demek ki, haklarında Hint dizileri dışında bir bilgim yok
Halkın pek zengin olduğu sayılmaz. Dediğim gibi, en büyük askeri güçlerden birisi. Himalaya Dağları'nda Çin ile savaşıyorlar. Pakistan ile de rekabetleri var. Ayrıca nükleer güç. Sonuç olarak halkın fakirliğinin savunma sanayi ile pek alakası yok. Rusya'da da halk genel olarak fakir.

Rusya'da da halk genel olarak fakir.

Buna pek katılmıyorum. Amcam, Rus bir kadın ile evlendi ve Devlet adına bir yerde çalışıyor. Çok okumuş birisi değil, sadece masa başı çalışanı. Ancak 5 yıl içerisinde altına sıfır A8 aldı ve Rusya hükümeti de 3+1 ev verdi sırf onlar için çalışıyor diye. Maalesef bizim ülkemizde memurlar dahi evini geçindirmek için çoğu şeyden vazgeçiyor.

Rusya demokrasi gibi görünse de sosyalist ideolojiye sahip bir devlet olmasından kaynaklanıyor. Rusya'da hobi veya ek uğraşlara para ayırabileceğinizi veya refah içerisinde bir hayat sürebileceğinizi zannetmiyorum. Her şey sadece ev değil.

Rusyanın sosyalist bir ülke olması zaten çok iyi bir şey? Sovyetler örneği var sonuçta, insanları da eski günlere yavaş yavaş döndüğünü söylüyor.

Peki refah içinde bir hayat tam olarak nedir? Arabası var, yılda 2 kez yurtdışına gidip tatilini yapıyor, evine istediği her yiyeceği sokabiliyor ve zorlanmıyor. Hayatını çok iyi bir şekilde yaşıyor ve bunları yaşarken stres altında değil.

Peki ya Türkiye? Hangimiz asgari ücret ile altımıza lüks ve son model bir araç alabiliyoruz? Yahut üzerimize bir ev ve ya canımız ne isterse yiyebiliyoruz? Asgari ücretlinin tek yapabildiği şey, aldığı maaşın 3/2'sini kiraya ve geriye kalan paranın en azından yarısını faturalara ödemek sonrasında ise kredi kartına abanmak ve ödeyemezse de borcunun artması.

Yani bence de her şey ev değil(!)

Türkiye ve Rusya karşılaştırılabilecek ülkeler değiller. Politik olarak Rusya'nın rakibi ABD'dir. Yakın yaşam tarzına sahip olarak rakibi Ukrayna'dır. Böyle ülkelerle karşılaştırırsanız daha iyi olur. Sosyalizmin ütopyadan ibaret olduğunu düşünüyorum. Rusya'da ne demokrasi var, ne de insan hakları. Ama yine de tabii ki ideolojinize saygı duyarım.

Rusya'nın ekonomisi berbat, ama stabil. Yıllardır aynı düzeyde olduğu için düzen kurmuşlar. Ülkemizdeki gibi her gün %50'lik enflasyon değişimi yaşanmıyor.

Ayrıca Rusya eski günlere döndüğünde bundan en çok zarar görecek ülkelerden birisi olacağımızı söylemem gerek.

Başka ülkelerdeki insanların hayatlarını neden bu kadar önemsiyorsunuz? Kendimizi düşünmeliyiz, Rusya'yı ya da başka bir ülkeyi değil. Yabancıların şu anki iktidara karşı olmasının sebebi dış politika. Ekonomi, halk falan hiçbirinin umurunda değil. Yalnızca kendi çıkarlarını umursuyorlar. Sen de öyle olacaksın ki ülke daha fazla zarar görmesin.

@Ascendency

Peki ya sonuç? Halkı stabil ve normal yaşam sürebiliyor, istediklerini yapabiliyor.

Bizde ise bunların hiçbirisi yok, hangimiz güne başlarken ''Acaba Dolar bugün kaç TL oldu?'' düşüncesini aklından geçirmiyor, işte olay tam da burada. Gerisini demek istemiyorum az çok anlamışsınızdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…