Finlandiya ve Türkiye eğitim sistemi arasındaki farklar

Zeppelin

Hectopat
Katılım
28 Şubat 2018
Mesajlar
164
Çözümler
1
Finlandiya ve Türkiye eğitim sistemi arasındaki birkaç fark;
  • Türkiye'de küçüklükten beri olan stresli sınavlar vardır, Finlandiya'da ise belli bir yaştan sonra başlayan kıvamında sınavlar.
  • Türkiye'de sadece test çözüp sınavlara çalışılıyor, Finlandiya'da ise hayatı öğreten marangozluk, ev ekonomisi/yemek dersi ve dikiş gibi dersler de yer almakta.
  • Türkiye'de okulda telefon yasaktır, Finlandiya'da ise serbest ayrıca laptop iPad gibi teknolojik aletler de okulda aktif bir şekilde kullanılıyor.
  • Türkiye'de öğretmenler öğrencilere ceza verip kızabiliyor, Finlandiya'da ise öğrenciler birey yerine koyuldukları için öğretmenler düzgün şekilde ve kızmadan konuşuyor.
  • Türkiye'de beden eğitimi müzik resim gibi derslere genelde boş ders gözü ile bakılıyor, Finlandiya'da ise gerçek bir ders olarak görülür ve derslerde değişik müfredatlar mevcut mesela baseball, gitar, fotoğraf çekme gibi.
  • Türkiye'de derslerde geride olan öğrenciler çok çalışmazlarsa geride kalıyorlar, Finlandiya'da ise öğrencinin durumuna göre öğretmen öğrenciye program uygular ve gerekirse okuldaki yardımcı öğretmeler öğrenciye özel ders verir.
  • Türkiye'de okullar duvar ile çevrilidir ve genelikle bekçi bekler, Finlandiya'da ise okul duvarlar ile çevrili değildir ayrıca bekçi de olmaz giriş çıkış serbesttir.
  • Türkiye'de okullarda genellikle birbirine hava atmaya çalışan ve huzur bozan öğrenciler olur(tabiki hepsi değil), Finlandiya'da ise öğrenciler rahat ve kendi halinde olur (okula eşortman ile gelen öğrenciler bile olur).
  • Türkiye'de okul servisi vardır, Finlandiya'da ise öğrenciler okula otobüs, metro, bisiklet veya yürüyerek gelir.
  • Türkiye'de hocalar öğrencilere kızıp onları sınıf önünde düşük düşürebiliyor, Finlandiya'da ise böyle şeylerin olmamasına dikkat edilir.
  • Türkiye'de özel okulların olması nedeniyle zengin ve normal durumlu öğrenciler birbirinden ayrılır, Finlandiya'da ise neredeyse hiç özel okul olmadığı için öyle bir ayrım yok.
  • Türkiye'de hergün okulun başlama ve bitiş saati aynıdır, Finlandiyada ise bu değişiklik gösterebiliyor bazı günlerde okul daha erken bitebiliyor mesela cuma günü gibi.(tabiki keyfi değil ders programına bağlı olarak)
  • Bir de ekstra olarak Finlandiya'da bazı okullarda öğrenciler okulda ayakkabısız geziyorlar yani çorapla.
  • Bir bilgi daha Finlandiya'da öğretmen dersi kendi metodu ile uygulayabiliyor yani katı bir kural yok.
Kendimce biraz anlatmaya çalıştım umarım beğenirsiniz :)
Türkiyenin daha güzel bir yer olması dileğiyle.
(Kaynak : kendi deneyim ve gözlemlerim)
 
Son düzenleme:
Bu yazdıklarınızda Finlandiya nüfusunun 2018'de 5,542,517 iken, ülkemizin nüfusunun 81,916,871 olmasının büyük rol oynadığı kanaatindeyim.
Yanlış anlaşılmak istemem. Sistemden memnun olduğumdan söz etmiyorum. Sadece bu durumun nedenini izah etmeye çalışıyorum.
 
Yazı çok uzun, okumadım o yüzden ama bu kıyas artık sıkmaya başladı. 5 milyon nüfuslu bir ülke ile 80 milyon nüfuslu ve türlü türlü sıkıntılar ile uğraşan bir ülkeyi kıyaslamak çok da mantıklı değil. Üstelik Finlandiya'da olan sistem, dünyadaki en iyi eğitim sistemi olarak görülüyor. Ama bunu daha büyük ölçekli ülkelere uygulamak pek kolay değil. Daha önce de bir çok kez söyledim. Öğretmen olmak için sınavlardan yeterli puan almak tek koşul olduğu sürece istediğin sistemi getir, bu işler olmaz. Öncelikle öğretmenleri adam akıllı yetiştirip, yeterliliklerini kontrol edip, sürekli güncel ve gelişime açık halde tutmak gerekir. Kısır bir eğitim sistemi döngüsünün içerisindeyiz. Kısa ve orta vadede sistem ile çözülecek bir şey değil bence bu bizim ülkemizde.
 
Arkadaşlar madem kıyastan bıkmışsınız o zaman bu ülkenin nüfusuna yakın ülkelerle kıyaslayın, Almanya örneğin.
Almanlarda eğitim bizdeki gibi mi? Hayır. Ha Almanlar bizim gibi mi? Değil, çünkü son neslin işi gücü serserilik yapmak, azıcık kası var diye adam dövmeyi hobi hâline getirmek, bir oyunda insanlardan biraz daha iyi oynuyor diye kendini bir şey sanmaktır. Bu yüzden dersten ziyade önce ahlak sorununu çözmek lazım. Mesela nitelikli liselerdeki çocuklar düzgün desek (ki dersleri başarılı olup yine kendini bir şey sananlar var) yüzden 90 niteliksiz liselere gidiyor. Bu yüzde doksanın da yüzde yetmişi serseri dersek (iyimser bir rakam bu arada) liseye geçen öğrencilerin yüzde altmış üçü serseri demek, bu orana da dikkatli bakın.
Şimdi ülkedeki eğitim sistemini tek maddede Finlandiya ile karşılaştırıyorum:
-Türkiye'de eğitim diye bir şey yokken Finlandiya'da belki de dünyadaki en iyi eğitim var 🙂
 

Geri
Yukarı