Fiziki tıklayıcı (clicker) nasıl yapılır veya satılıyor mu?

Katılım
19 Temmuz 2017
Mesajlar
4.877
Makaleler
9
Çözümler
11
Yer
Detroit
Şimdi benim bir D3100 DSLR kameram ve fotoğrafları çekmek için kablolu manuel uzaktan kumandam var. Time-lapse yapmak istiyorum, bunun için de intervalometer yani timer lazım kamera için, örneğin her 10 saniyede bir fotoğraf çekmesi için. Kamerada ne bu özellik var, ne modlu (magic lantern vs.) Destek var, ne de bluetooth/PC bağlantı özelliği. Fiziki timer kumandanın fiyatı ise 300-500 TL arasında değişiyor.

Mevcut kumandam ile bir şey yapmayı düşünüyorum. Online olarak otomatik fiziki tıklayıcı satılıyor mu veya kendim nasıl yapabilirim?
 
Mekanik olarak düğmeye basacak bir makinedense kumandadaki düğmenin devrede birleştirdiği yerlere kısa devre yapacak bir sistem daha kolay ve güvenilir olur. Ama bunun için de kumandayı açmak ve o düğmenin birleştireceği yere kablo lehimlemek gerekiyor. Bunu yapmak da kumandaya takabileceğin motorlu bir aparata kıyasla kumanda için daha yıkıcı.

Nasıl yapabileceğine gelirsek:
  • Arduino veya türevi bir geliştirme kartı alırsın.
  • Aldığın karta, üzerindeki iki tane pine belirlediğin sürelik (i.e. 10 saniyelik) aralıklarla kısa devre yaptıracak bir program yüklersin. İnternette bunun için hazır kod vardır herhalde.
  • Basmak istediğin düğmenin birleştirdiği iki noktadan, veya devre kartında tuş matrisinin kısa devre yaptığı iki ayaktan kablo çekip kumandanın dışına çıkartırsın.
  • Çektiğin iki adet kabloyu devre kartına takarsın ve devre kartına güç verip çalıştırırsın.
Kumandanın görüntüsünü bozmaktan kaçınmak ve daha modüler bir sistem oluşturmak istersen çektiğin iki kabloyu kumandanın kasasında bir yere yerleştireceğin bir porta lehimleyip ihtiyaç duyduğunda porta kablo takabilirsin. Böylelikle zamanlayıcıyla işin olmadığı zaman kablo kalabalığın olmaz ve kabloyu çektiğinde kumandanın devresine fiziksel zarar verme tehliken olmaz.

İhtiyaç ve zevkine göre laptoplardaki tarzda güç girişi, mono veya stereo kulaklık girişi, mini veya micro USB girişi, aviator connector veya herhangi türde bir giriş kullanabilirsin. İkiden fazla kanalı olan portlarla birden fazla düğme için giriş ayarlayabilirsin.


Eğer işi daha ileri seviyeye taşımak istersen devre kartını Bluetooth vb. bağlantılar ile telefonuna bağlayıp kısa devreleri telefondan kontrol edebilirsin, yani bir bakıma telefonunu kumandanın kumandasına çevirebilirsin. Ya da mesela devre kartının kısa devre aralığını geliştirme kartına bağlayacağın ekran ve düğmelerle kontrol edebilirsin, arttırıp azaltabilirsin.
Tabii son saydıklarım oldukça ileri seviye projeler, ama belki benzer projelerin hazır örneklerini indirip kendi kullanım senaryona ayarlamak gibi kolay yöntemler bulabilirsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı