FL Studio çalışma mantığı nedir?

277662

Kilopat
Makaleler
5
Basit oyun müzikleri geliştirmek istiyorum. Ama müzik nasıl yapılır en ufak bilgim yok.

Aşağıya koyduklarımı yapabilmek için enstrüman çalmak zorunda mıyım? Veya sadece FL Studio ile bunlar sanal bir şekilde yapılabilir mi? Çoğunun orkestra olduğunu biliyorum, ama 1/5 kalitesinde yapsam bile yeter.

Paylaştıklarınızın yanına rüyanızda bile yaklaşamazsınız.
FL studio ile ilgisi alakası yok. Oturmuş canlı çalmış bütün müzisyenler. Çok ciddi ve yüksek seviyede müzisyenlik ve prodüksiyon var.

Böyle şeyler için Aranje, armoni, kompozisyon bilmelisiniz. Elbette ki müzisyen olmalısınız.

FL Studio ve diğer DAW yazılımlarda sanal bir şekilde enstrüman sesleri elde etmek için VST pluginler kullanılır. Kullandığınız VST kalitesine göre değişmekle beraber synth ve orijinal enstrüman kaydı olarak bir çok seçenek mevcut. Atmış olduklarınızın yanına yaklaşmaktan kasıt aynı melodiyi, efekti yakalayabilirsiniz fakat doğallığı elde edemezsiniz. Canlı bir enstrümanın basit tabirle tınısını sanal olarak yakalayamazsınız üst düzey bilginiz olmadıkça. Kaldı ki en ufak fikrim yok demişsiniz. Ben yine de başlığınızdaki soruya cevap olarak şöyle özet geçeyim:

Eğer kafanızda bir müzik varsa önce kafanızdaki sese en yakın VST Plugin'i bulmanız gerekir.

Plugin kurulduktan sonra FL Studio'da yukarıdaki BPM kısmına (tempo) sağ tıklayıp sağ üstteki Tap seçeneğine basıp kafanızdaki melodinin ritmini tuşlayın düzenli aralıklarla. Her bir vuruşunuzun arasında aynı süre olmalı eğer ritim duygunuz varsa bunu kolaylıkla yaparsınız. Örnek olsun diye Harvest Dawn 84 BPM.

Daha sonra kendinize melodinizi yazmak için bir skala seçmeniz gerekir. Eğer bu aşamayı dinlemeyip bir melodi yazarsanız müzikten az çok anlayan birisi yazdığınız melodide bir gariplik olduğunu fark eder.
1.PNG

2.PNG
3.png
Siz skalayı belirledikten sonra arkadaki kare alandaki siyah bölgeler sizin kullanmamanız gereken bölgeler olarak adlandırılabilir. Yani bu siyah olan notalar sizin skalanızın dışındaki notalardır. Yine örnek olarak Harvest Dawn D minör.

Burada melodinizi ritme ve skalaya uygun yazdıktan sonra yapılacak iş aklınızdaki projeye uygun şekilde EQ ve efekt kullanılmasıdır. Bunun da küçük bir nüansını paylaşayım:
4.PNG
Buradaki sağdaki 10 slotun mantığı 1'den 10'a kadar bir sırayla işler yani en başa koyduğunuz EQ orijinal sesi ayarlarken 10. sıraya koyacağınız EQ tüm efektlerle ortaya çıkan son sesi ayarlar. Efektlerin nasıl bir sırayla kullanılması gerektiğini de bilmeniz gerekir bu aşamada.

Yani.. ben anlatmasına anlatırım fakat basit değil. Her bir aşamada az da olsa fikriniz olmalı ve siz sıfırdan başlıyorsunuz. Başta daha basit şarkıları kendiniz tekrardan üretmeyi deneyin. Atmış olduklarınız kulağa basit gelse de içerisine girdiğinizde yeni başlayan birine uygun parçalar değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı