Çözüldü Sayısal Fonksiyon sorusu nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
1735925723218.png

1'den n'e kadar sayıların toplamını en yukarda yazdığım formülle buluyoruz. Bizim f(20)'ye ulaşana kadar yazdığımız toplamda 9 tane denklem mevcut. Her birinde ise 5'ten başlayarak 6'şar artarak devam ediyor. yani 6n-1'den. Açıkcası n-1 biraz işleri karıştıracağından ve zaten 9 tane denklemden -9'u en sona yazmayı tercih ettim. Ondan sonra ise 6n. Her bir denklemi ortak paranteze alırsam da 6.(1+2+3...+9) geliyor. Formülden ilk önce parantezi, ondan sonra çarpma ve en son çıkarmayı yapınca gelen sonuç 261.

Ondan sonra ise f(2)'yi unutmadan bir de onu eklediğimizde sorunun cevabı 264.
@mckatletti eğer bu fonksiyon 1. dereceden ise olur. Daha doğrusu öyle varsayarsan. Bu yüzden fonksiyonun derecesinin kaçıncı dereceden olduğunu sordum.

Hocam 9. sınıf müfredatı herhalde 1. derecedendir buna göre çözümüm doğru mu?

Bu şekilde teker teker deneyerek sonuca varabilirsiniz diye düşünüyorum uzun sürecek diye f(10) da bıraktım devamı sizde.

Dosya Ekleri

• 1735924604539.png
    1735924604539.png
    164,8 KB · Görüntüleme: 32
O zaman soru eksik derim. f(0) = 4 ve f(2) = 3'e eşit olan milyon tane fonksiyon çizilebilir. Buradan f(20) bulunamaz.
derecenin bilinmesinin bir önemi yok hocam. bu sorular örüntü soruları dediğiniz gibi. amele işi biraz ama arkadaş konuyu yeni öğreniyorsa pratiklik kazanacaktır. tekrar bu tarz soru gördüğü zaman ne yapacağını bildiği için çözüme daha hızlı ulaşır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı