Format atılan diskteki eski verilere ulaşılabilir mi?

586539

Centipat
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayarımın harddiskine Low level format attım. SSD'ye henüz bir şeyler yapmadım. Bilgisayara alıcı buldum fakat sattıktan sonra bilgilerime erişir diye korkuyorum. Yapmam gerekenler nelerdir? Bir de anakarta da kayıtlı bilgiler oluyormuş o konu hakkında ne yapmalıyım? Detaylı bilgisi olanlar yazarsa çok sevinirim başım ağrısın istemiyorum.

Merhaba arkadaşlar. Bilgisayarımın harddiskine Low level format attım. SSD'ye henüz bir şeyler yapmadım. Bilgisayara alıcı buldum fakat sattıktan sonra bilgilerime erişir diye korkuyorum. Yapmam gerekenler nelerdir? Bir de anakarta da kayıtlı bilgiler oluyormuş o konu hakkında ne yapmalıyım? Detaylı bilgisi olanlar yazarsa çok sevinirim başım ağrısın istemiyorum.
Dostum zaten büyük ihtimal kimse uğraşmaz bununla, geri getirilmesi zor.

Anakartla ilgili endişelenecek bir şey yok. Oradan kişisel bir şey elde edilemez. Hard disk için de gerekeni yapmışsın. SSD için de secure erase işlemi yaparsan tamamdır. Bunu bazı anakart BIOS yazılımları yapabildiği gibi eğer varsa SSD üreticinin verdiği yazılım yoksa bu işlemi yapabilecek üçüncü parti bir program kullanılır. Bundan sonra SSD'den veri kurtarmak mümkün olmaz. HDD için low level format işleminde ise fiilen her bir sektöre rastgele bir desen veya sıfır yazılır ve bundan sonra veri kurtarma çok zorlaşır. Elde edilse bile küçük parçacıklar çıkar.

Son düzenleme:
Hard diskteki eski veriler SSD'ye göre daha kolay geri getirilebiliyor. Ama SSD için aynısını söyleyemem, SSD verilerinin geri getirilmesi çok zor.

HDD için yaptığım Low level format yeterli midir? Yoksa ekstra bir şey yapmam gerekir mi?

Anakartla ilgili endişelenecek bir şey yok. Oradan kişisel bir şey elde edilemez. Hard disk için de gerekeni yapmışsın. SSD için de Secure Erase işlemi yaparsan tamamdır. Bunu bazı anakart BIOS yazılımları yapabildiği gibi eğer varsa SSD üreticinin verdiği yazılım yoksa bu işlemi yapabilecek üçüncü parti bir program kullanılır. Bundan sonra SSD'den veri kurtarmak mümkün olmaz. HDD için Low level format işleminde ise fiilen her bir sektöre rastgele bir desen veya sıfır yazılır ve bundan sonra veri kurtarma çok zorlaşır. Elde edilse bile küçük parçacıklar çıkar.

Secure Erase yapmam yeterli o halde şu saatten sonra değil mi? Teşekkür ederim bu arada.

Merhaba veri kurtarma yazılımı denemek isterseniz.

EaseUS data recovery.
İbeesoft data recovery.
İcare data recovery lisans anahtarları mevcut bilginiz olsun hepside orijinal lisanslardır.

Uygun fiyata yardımcı olurum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı