Format esnasında disk bölümleri nasıl oluşturulmalı?

Moon 21

Kilopat
Yer
KKTC Girne
2 tane bölüm oluşturmak istiyorum, biri 150 veya 200 GB ile C diski olmasını istiyorum ve programları sistem ile birlikte bu bölüme kurmak istiyorum. Geriye kalan 300 GB ile ise D diski oluşturmak ve Steam, Discord gibi programlar, oyunlar, resimler, müzikler ve benzeri her şeyi bu bölümde kullanmak istiyorum, şu anda bu ekranda bu söylediklerim içim adım adım ne yapmam gerektiğini açıklar mısınız?
Ve bir soru sorabilir miyim, D diski yerine sadece C bölümü oluşturup oyunları, Steam'i ve benzeri şeyleri C'de kullansam farkı ne olur, herhangi bir hız farkı oluyor mu programları ve oyunları işletim sisteminin olduğu bölümde yani C'de kullansam?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

20211008_201534.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Amacın bilgisayardaki her şeyi sıfırlamak mı yoksa bilgisayarında veri var mı? Formatı fabrika ayarlarına sıfırlama yöntemi ile mi yapıyorsun yoksa CD'den USB falan mı?

Tamam o zaman önce silme işlemi ile başlayalım. O ekranda gördüğün her seneğe tek tek tıkla ve sil. Sadece "disk 0 ayrılmamış alan" kalacak. Sonrasında ona tıkla ve yeni de. C için 200 GB vereceğini düşünürsek yeni dedikten sonra rakamsal alana 200000 yaz. Sonrasında C oluşmuş olacak. En altta kalacak ayrılmamış alan (C den hariç kalan alan demek ) a da yine "yeni" de ve direk tamam de. Yani kalan alanın tamamı da D olsun demektir. Sonrasında sondan bir önceki alana tıkla ve yükle de. Kurulmasını bekle bu kadar. Kurulum bitince bilgisayarım sağ tık, yönet, disk yönetimi, disk 0 da C'nin yanındaki alana tıklayıp yeni bölüm oluştur diyeceksin ve otomatik D olacak. Tamam diyeceksin bitecek. Zor gibi görünebilir yazdıklarımı aynen yaparsan olacağına eminim :)

Tamam o zaman önce silme işlemi ile başlayalım. O ekranda gördüğün her seneğe tek tek tıkla ve sil. Sadece "disk 0 ayrılmamış alan" kalacak. Sonrasında ona tıkla ve yeni de. C için 200 GB vereceğini düşünürsek yeni dedikten sonra rakamsal alana 200000 yaz. Sonrasında C oluşmuş olacak. En altta kalacak ayrılmamış alan (C den hariç kalan alan demek ) a da yine "yeni" de ve direk tamam de. Yani kalan alanın tamamı da D olsun demektir. Sonrasında sondan bir önceki alana tıkla ve yükle de. Kurulmasını bekle bu kadar. Kurulum bitince bilgisayarım sağ tık, yönet, disk yönetimi, disk 0 da C'nin yanındaki alana tıklayıp yeni bölüm oluştur diyeceksin ve otomatik D olacak. Tamam diyeceksin bitecek. Zor gibi görünebilir yazdıklarımı aynen yaparsan olacağına eminim :)
Mhm, ayrılmamış alan yazan bir disk yok, hangisinden bahsediyorsunuz?
İlk dediğiniz silme işlemini yapmadan önce ayrılmamış alan nerde diye baktığım için kafam karıştı, şimdi çıktı, şuanda 500 GB yerine 465 GB gösteriyor, bunun nedeni nedir?
20211008_205207.jpg

HDD üreticilerinin 1 kilobaytı 1000 bayt olarak alması, Windows'un ise 1 kilobaytı 1024 bayt olarak hesaplaması.
Peki, ilk mesajımdaki yani konunun ilk mesajındaki alttaki sorumla ilgili bir bilginiz var mı? Tek disk bölümü ve birden fazla disk bölümü arasında herhangi bir performans farkı olur mu?

Peki, ilk mesajımdaki yani konunun ilk mesajındaki alttaki sorumla ilgili bir bilginiz var mı? Tek disk bölümü ve birden fazla disk bölümü arasında herhangi bir performans farkı olur mu?

Aynı fiziksel disk üzerinde sanal sürücüler oluşturmanın performans olarak pek bir etkisi olmaz. Ama yedekleme için gayet faydalı bir işlem. Olası çökmelerde C sürücüsünü formatlayıp devam edersiniz.

Sanırım durum çözüldü :)

Evet, yardımın için teşekkürler.
Konuyu nasıl çözüldü olarak işaretleyebilirim, ikinci mesajınızı seçmek istiyorum, mobilde ok veya tik işaretleri yok.
Bir ekleme olarak, C local disk"in yanında hazır açılmamış disk vardı, o şekilde yaptım, disk yönetimine girmem gerekmedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı