Format sonrası kurulması gereken sürücüler neler?

SymesLORD

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600x 4.6ghz
Asus Rtx 3060 dual o.c
16gb ram
Deep cooler 240mm sıvı soğutma
Fsp 750w psu
Meslek
Öğrenci
Temiz bir format sonrasında sadece ekran kartı driverini kuruyorum geçiyorum. Onun dışında kurmam gereken başka bir şey var mı? Bilgisayarım 1 yıllık hiç anakarta, işlemci driver işine girmedim.

Intel Driver Support Assistant diye bir yazılım var. Cihazınızdaki birçok şeyi güncelleyebilmenize yarıyor.

Ek olarak - 1738590721722.png - böyle bir Windows penceresi var. Hepsine tıklayıp tek tek bakabilirsiniz güncellemelere.

Bir ilave daha "Donanım Kimliği ile güncelleme" forumdan bir arkadaşımızın konusunu da bırakayım. İşinize yarayacağını düşünüyorum.

Temiz bir format sonrasında sadece ekran kartı driverini kuruyorum geçiyorum. Onun dışında kurmam gereken başka bir şey var mı? Bilgisayarım 1 yıllık hiç anakarta, işlemci driver işine girmedim.
İşlemcinin sürücüsü diye bir şey yok zaten. Chipset sürücüsünü de ekran kartı gibi elle indirmeni tavsiye ederim. İşlemci üreticisinin web sitesinden ilgili chipset adını yazarak(B550, X670, A520, H610, B760 vb.) indirebileceğin gibi anakart üreticisinden(web sitesinde kartın modeli seçilerek) de indirilebilir. En iyi kararlılık ve performans için güncel chipset sürücüsünü bu iki yerden birisini kullanarak indirip yüklemeni öneriyorum. Genelde işlemci üreticisinin(AMD, Intel) verdiği sürüm anakart üreticisinden daha yeni oluyor.

Kısacası günümüz bilgisayarlarında Windows 10/11 özelinde bakarsak şunları manuel olarak indirmek iyi olur(ve genelde yeterlidir):
1- Ekran kartı
2- Chipset

Bunların dışında sorun çıkaran, hediye yazılım veren, performansından memnun kalmadığın donanım varsa(bilhassa LAN, ses ve varsa Wi-Fi) onlara sonra bakarsın. Örn; ben bir Asus TUF anakart kullanıcısı olarak DTS Custom yazılımından dolayı ses sürücüsünü muhakkak elle yüklerim. Eğer benim gibi Windows Update içerisinden sürücü güncelleme özelliğini kapatırsan LAN, WLAN, ses, bluetooth gibi şeyleri de ara sıra anakart üreticisinden güncelliğini kontrol ederek güncellemek iyi olur.

İşlemcinin sürücüsü diye bir şey yok zaten. Chipset sürücüsünü de ekran kartı gibi elle indirmeni tavsiye ederim. İşlemci üreticisinin web sitesinden ilgili chipset adını yazarak(B550, X670, A520, H610, B760 vb.) İndirebileceğin gibi anakart üreticisinden(web sitesinde kartın modeli seçilerek) de indirilebilir. En iyi kararlılık ve performans için güncel chipset sürücüsünü bu iki yerden birisini kullanarak indirip yüklemeni öneriyorum. Genelde işlemci üreticisinin(AMD, Intel) verdiği sürüm anakart üreticisinden daha yeni oluyor.

Kısacası günümüz bilgisayarlarında Windows 10/11 özelinde bakarsak şunları manuel olarak indirmek iyi olur(ve genelde yeterlidir):
1- Ekran kartı
2- Chipset

Bunların dışında sorun çıkaran, hediye yazılım veren, performansından memnun kalmadığın donanım varsa(bilhassa LAN, ses ve varsa Wi-Fi) onlara sonra bakarsın. Örneğin; ben bir ASUS TUF anakart kullanıcısı olarak DTS Custom yazılımından dolayı ses sürücüsünü muhakkak elle yüklerim. Eğer benim gibi Windows Update içerisinden sürücü güncelleme özelliğini kapatırsan LAN, WLAN, ses, Bluetooth gibi şeyleri de ara sıra anakart üreticisinden güncelliğini kontrol ederek güncellemek iyi olur.

BIOS Update yapılmalı mı peki?

Genelde tavsiye ediliyor.

İşlemcinin sürücüsü diye bir şey yok zaten. Chipset sürücüsünü de ekran kartı gibi elle indirmeni tavsiye ederim. İşlemci üreticisinin web sitesinden ilgili chipset adını yazarak(B550, X670, A520, H610, B760 vb.) İndirebileceğin gibi anakart üreticisinden(web sitesinde kartın modeli seçilerek) de indirilebilir. En iyi kararlılık ve performans için güncel chipset sürücüsünü bu iki yerden birisini kullanarak indirip yüklemeni öneriyorum. Genelde işlemci üreticisinin(AMD, Intel) verdiği sürüm anakart üreticisinden daha yeni oluyor.

1- ekran kartı.
2- chipset.

Bunların dışında sorun çıkaran, hediye yazılım veren, performansından memnun kalmadığın donanım varsa(bilhassa lan, ses ve varsa Wi-Fi) onlara sonra bakarsın. Örneğin; ben bir ASUS TUF anakart kullanıcısı olarak DTS Custom yazılımından dolayı ses sürücüsünü muhakkak elle yüklerim. Eğer benim gibi Windows Update içerisinden sürücü güncelleme özelliğini kapatırsan lan, WLAN, ses, Bluetooth gibi şeyleri de ara sıra anakart üreticisinden güncelliğini kontrol ederek güncellemek iyi olur.

Temelde Ethernet, Wi-Fi ve grafik sürücüsü yeterli oluyor. Ekstrem bir durum olmadığı sürece çoğu sürücüyü Windows kendisi kuruyor.

Temelde Ethernet, Wi-Fi ve grafik sürücüsü yeterli oluyor. Ekstrem bir durum olmadığı sürece çoğu sürücüyü Windows kendisi kuruyor.
Demek istediğim de oydu zaten.

Sendeki BIOS yazılımının sürümü her neyse onu öğrendikten sonra anakart üretici sitesinden daha yakın zamanlı çıkmış BIOS yazılımlarına bakabilirsin. Eğer daha güncel yazılımlarda kayda değer bir duruma not düşülmüşse(arttırılmış kararlılık, güvenlik açığı kapatma, hata düzeltmesi vb.) o zaman güncelleyebilirsin. İhtiyaç olmadığı halde BIOS güncellemek küçük de olsa bir riskttir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı