Format sonrası neler kurulmalı?

fortBoys

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Bursa
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 3060 R5 5600X
Zaten 1 hafta öncesinde 2 senedir kullanıyorum diye bilgisayar rahatlasın amacıyla format atmıştım ve sadece ekran kartı sürücüleri ve Windows Update güncellemeleri yapmıştım. Sonra bugün chipsetleri falan indirmem gerektiğini düşündüm ve ChatGPT'den de yardım alarak ekran kartı sürücüleri dışında indirmem gereken her şeyi sordum ve AMD chipset C++ DirectX .NET Framework falan hepsini indirdim sonra yeniden başlattım ve yeniden başlarken bir anda mavi ekran verip bilgisayar kendini kapatıp açtı sonra da siyah ekranda kaldı hiçbir türlü açılmadı tuşundan kapatmak zorunda kaldım. 2 3 kere denedim anakart yazısından sonra direk mavi ekran veriyordu. En sonunda format attım ve şu an sadece NVIDIA App'ten ekran kartı driverini indirdim. Sadece performans için sadece oyun için indirmem gerekenleri söyler misiniz? Gereksiz hiçbir şey indirmek istemiyorum artık. Tekrar aynı sıkıntıları da yaşamak istemiyorum. Umarım ChatGPT'den dolayı değildir. Sizce neden olmuş olabilir bu sorun ve bilgisayara donanım olarak bir zararı olmuş mudur?

Zaten 1 hafta öncesinde 2 senedir kullanıyorum diye bilgisayar rahatlasın amacıyla format atmıştım ve sadece ekran kartı sürücüleri ve Windows Update güncellemeleri yapmıştım. Sonra bugün chipsetleri falan indirmem gerektiğini düşündüm ve ChatGPT'den de yardım alarak ekran kartı sürücüleri dışında indirmem gereken her şeyi sordum ve AMD chipset C++ DirectX .NET Framework falan hepsini indirdim sonra yeniden başlattım ve yeniden başlarken bir anda mavi ekran verip bilgisayar kendini kapatıp açtı sonra da siyah ekranda kaldı hiçbir türlü açılmadı tuşundan kapatmak zorunda kaldım. 2 3 kere denedim anakart yazısından sonra direk mavi ekran veriyordu. En sonunda format attım ve şu an sadece NVIDIA App'ten ekran kartı driverini indirdim. Sadece performans için sadece oyun için indirmem gerekenleri söyler misiniz? Gereksiz hiçbir şey indirmek istemiyorum artık. Tekrar aynı sıkıntıları da yaşamak istemiyorum. Umarım ChatGPT'den dolayı değildir. Sizce neden olmuş olabilir bu sorun ve bilgisayara donanım olarak bir zararı olmuş mudur?

Yeni bir şey indirmene gerek yok yukarıdaki adam yazmış zaten

Genelde drıverlar donanımlara zarar verme ihtimali düşüktür muhtamalen mavi ekranlarda uyumlu olmayanlar sayesinde olmuş olabilir GPT için muhtemelen eksik bilgiden kaynaklı olmuştur. Sisteminizi tam olarak bilmiyorum ama gene de şunları kurmanızı tavsiye ederim.

(Uyumlu olduğunu bildiniz sürücüleri yükleyin)

-Ses sürücüleri.
- .NET Framework
-C++
-DirectX
-Winu(hepsini indirmeye gerek yok size lazım olamları seçin)
-Chipsetler

Bunlar genel olarak size lazım olanlar eğer ki uyumlu olanları bilmiyorsanız internetten araşrtırın ya da resmi sayfalarına bakın aksi halde yazdığınız gibi tekrar mavi ekranlar olur.

Kolay gelsin.

Genel adımlar :
  • Güncel değil ise ilk önce BIOS güncelleyin.
  • Windows kurun. ( Güncellemedi iseniz BIOS güncelleyin ve Windows update tamamen güncel hale gelene kadar hiçbir driver kurmayın.)
  • Güncellemeler tamamlandıktan sonra hala yüklenmemiş aygıt kalmış ise o aygıtların driverlerini kurun.

EK: Laptop ise üreticinin destek yazılımlarını da kurmanız gerekebilir.

Hocam bunlar ne gibi fayda sağlıyor? Yüklü olduklarını nasıl anlarım?

Kısaca anlatacak olursak.

-Chipset drıverları bilgisayardaki donanımların stabil çalışmasını sağlar.

- .NET Framework çoğu Win uygulamaların gerekli olandır.

-C++ programlar oyunların çalışmasını sağlayandır(C++ versiyondan versiyona değişebilir)

-DirectX 9 - 11 olarak 2ye ayrılırlar oyunların ses grafik gibi şeylerin doğru çalışmasını sağlar.

-Ses sürücüleri ise karışık olabiliyor ama kısa bir şekilde kasanızın ya da laptopta jak girişleri çalışmıyorsa ses sürücüleri düzeltebilir(eğer ki bozuk değilse)

Kurulu olduğunu görmek içinse hepsi farklı şekillerde gözükürler.

Chipsetler: Aygıt yöneticiler sistem aygıtları kısımdan uyarı varsa yüklü değildir.

Ses: İçinde üstte yazdığım kısma gidip ses aygıtları kısma bakın.

C++: Programlar kısmından gözükürler.

DirectX: Başlat kısmına DxDiag yazın açılan kısımdan gözükür.

.NET Framework: Programlar kısmından yüklü güncellemeler kısmından gözükür.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı