Format sonrası Windows 10 Lisansım kaybolur mu?

Makaleler
3
Yer
İzmir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İntel Core İ7 11700KF // Asus Rog Strix Rtx 3090 // MSI Z490-A Pro // Corsair Vengeance RGB Pro 16Gb 3600Mhz // NZXT H510 Flow Black // Corsair RM1000X // Adata Legend 710 // Seagate Barracuda 1TB // Deep Cool LS 520 // Acer VG272X 27" 240Hz // XDrive Atak // Razer Blackshark V2 // Razer Blackwidow Chroma v2 // Razer Deathadder v2 //
Meslek
İşletmeci
RAM
8GB KİNGSTON 2400MHZ
SSD veya HDD modeli
WD 500GB BLUE SN570
Ekran kartı
940MX
İşlemci
İ5-8250U
Merhaba, iyi Sosyaller dilerim. Elimde orijinal lisanslı HP Pavilion 15-CC106NT model laptop var. Bilgisayara SSD taktığım için format atmak istiyorum. Fakat format sonrasında orijinal lisansım gider mi yoksa otomatik lisanslanır mı? Yani lisansın anakarta gömülü olup olmadığından nasıl emin olabilirim?

Lisans anakarta gömülür.
Anakart değişmediği sürece kaybolmaz ayrıyeten Microsoft hesabına da dijital şekilde giriyor, oradan da ulaşılabilir.

Onu ben de merak ediyorum. Hocam bu dedikleriniz direkt temiz kurulumu mu temsil ediyor, yoksa sistem üzerinden sıfırlamayı mı? Ben de OEM lisansladım. Direkt biçimlendirip temiz kurulum yaptığımda lisansın kaybolup kaybolmayacağını bilmiyorum.

Bende de 512 GB SSD HP Windows 11 mevcut. Aynı şekilde 1 TB SSD taktırsam yine 11 lisanslamadan kullanabilir miyim demek.
Deneme sürümü olarak kullanırsın. Sağ altta etkinleştir yazısı olur, ve kişiselleştirme yapamazsın.

Lisansınıza bir şey olmaz, otomatik lisanslanır. Hatta muhtemelen kurulum sırasında ürün anahtarı girme ekranı çıkmayacaktır.
Bende öyle biliyorum. Başka bir laptopum var onda otomatik lisanslanıyor. Fakat emin olmak için facebook üzerinden hp desteğe mesaj attım. Yeni windows lisansı gerekir diyince sorma ihtiyacı hissettim. Çünkü otomatik lisanslanıyor olması lazımdı.

OEM lisanslanıyor laptoplar genelde, şu anki Windows sürümün neyse (Home, Pro gibi) aynısını kurarsan otomatik etkinleştirme yapar. Kurulumda anahtarım yok seçip devam edeceksin.
Lisansı kontrol etmek için CMD'ye slmgr /dli yazabilirsin.
CMD ye bu dediğini yazınca ne çıkması gerekiyor otomatik lisanslanacağından emin olmamız için ?

Hiçbir lisans türü format sonrasında silinmez. Silinecek, daha doğrusu iptal olacak olan lisans orijinal değil veya çalıntıdır.

Gerçek lisanlar ile ilgili özet bilgiler;
1) Retail lisans: Bir cihazda kullanılır. Format sonrasında anahtar girilirse tekrar aktif olur. Başka cihaza taşımak için, yeni bilgisayara yazdıktan sonra aktivasyon anahtarı sorabilir. Bunu Microsoft'u telefonla aradıktan sonra taşıyabilirsin.
2) OEM lisans: Laptop üreten veya masaüstü toplayıp satan şirketler için topluca satılan lisanlardır. Toptan alım olduğu ve Microsoft tarafından teknik destek sağlanmadığı için(cihazı satanlar yardımcı olur) retail olanlara göre kayda değer derecede ucuzdur. Sadece tek cihazda kullanılır ve hiçbir şekilde taşınmaz. Anakart değişirse veya yeni makine alınırsa yeni lisans da alınması gerekir. Yeniden kurulumda anahtar girmek şart değil. Akabinde hemen otomatik etkinleşir.
3) MAK(Volume): Bireysel satış yapılmaz. Kurumlar, şirketler topluca alır. Tek anahtarla birden fazla bilgisayarı etkinleştirirler. Microsoft hesabına eşleşir. Yeniden kurulumda anahtarı girmeden devam edip kurulum bittiğinde Microsoft hesabına oturum açmak yeterlidir. Taşıma yoktur. Her yeni kullanıcı etkinleştirmesi lisansı patlatma riskini arttırır.

Bilgisayarını aldığında Windows 10 ile geldiyse yani özelliklerinde Windows 10 var diye yazıyorsa kesinlikle OEM lisansıdır. Başka türlü yüklendiyse hangi tür olduğunu öğrenmek için komut istemcisinde;
slmgr -dli
kodunu gir. Sana hangi kanalda etkinleştirme yapıldığını söyler.

Lisans anakarta gömülür.
Anakart değişmediği sürece kaybolmaz ayrıyeten Microsoft hesabına da dijital şekilde giriyor, oradan da ulaşılabilir.
Microsoft hesabım yok. Başka bir laptop daha var elimde ona ne zaman format atsam otomatik lisanslanıyordu hiçbir şekilde ürün anahtarı filan girmedim. Bunda da aynı mı acaba diye emin olamadım riske de atmak istemedim.

Bende de 512 GB SSD HP Windows 11 mevcut. Aynı şekilde 1 TB SSD taktırsam yine 11 lisanslamadan kullanabilir miyim demek.
Yeniden format atarsa
Hiçbir lisans türü format sonrasında silinmez. Silinecek, daha doğrusu iptal olacak olan lisans orijinal değil veya çalıntıdır.

Gerçek lisanlar ile ilgili özet bilgiler;
1) Retail lisans: Bir cihazda kullanılır. Format sonrasında anahtar girilirse tekrar aktif olur. Başka cihaza taşımak için, yeni bilgisayara yazdıktan sonra aktivasyon anahtarı sorabilir. Bunu Microsoft'u telefonla aradıktan sonra taşıyabilirsin.
2) OEM lisans: Laptop üreten veya masaüstü toplayıp satan şirketler için topluca satılan lisanlardır. Toptan alım olduğu ve Microsoft tarafından teknik destek sağlanmadığı için(cihazı satanlar yardımcı olur) retail olanlara göre kayda değer derecede ucuzdur. Sadece tek cihazda kullanılır ve hiçbir şekilde taşınmaz. Anakart değişirse veya yeni makine alınırsa yeni lisans da alınması gerekir. Yeniden kurulumda anahtar girmek şart değil. Akabinde hemen otomatik etkinleşir.
3) MAK(Volume): Bireysel satış yapılmaz. Kurumlar, şirketler topluca alır. Tek anahtarla birden fazla bilgisayarı etkinleştirirler. Microsoft hesabına eşleşir. Yeniden kurulumda anahtarı girmeden devam edip kurulum bittiğinde Microsoft hesabına oturum açmak yeterlidir. Taşıma yoktur. Her yeni kullanıcı etkinleştirmesi lisansı patlatma riskini arttırır.

Bilgisayarını aldığında Windows 10 ile geldiyse yani özelliklerinde Windows 10 var diye yazıyorsa kesinlikle OEM lisansıdır. Başka türlü yüklendiyse hangi tür olduğunu öğrenmek için komut istemcisinde;
slmgr -dli
kodunu gir. Sana hangi kanalda etkinleştirme yapıldığını söyler.
Evet aldığımda windows 10 ile gelmişti muhtemelen dediğiniz gibi OEM lisanslıdır.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı