Hic korkmana gerek yok, Ubuntu Live baslatmak su an ugrastigin seyden cok daha kolay. Bence bilgisayarciya götürmek yerine kendin hallet. Evinde bosta duran, yedekleme yapabilecegin bir HDD yok mu? Ben her türlü yardim etmeye calisirim.
Yapman gerekeni yaziyorum, gayet basit anlatacagim:
1) Bu siteden desteklenen son Ubuntu'yu ISO olarak indiriyosun (ayni Windows 10 isosu indirir gibi.)
Ubuntu is an open source software operating system that runs from the desktop, to the cloud, to all your internet connected things.
2) Rufus kullanarak su an icinden Windows 10 olan (veya baska USB varsa o da olur) USB'ye indirdigin ISO'yu yine UEFI/GPT modunda yaziyorsun ve boot ediyorsun.
3) Sistemi USB'den baslattigin zaman sana 4 secenek verecek, bunlardan "Try Live Ubuntu" secenegini secersen Ubuntu kurmadan sadece denemek icin Ubuntu gösterecek. Bu seni masaüstüne atacak, buradan dosya yöneticisini acip C ve D sürücülerini görebileceksin. Simdi harici diskini baglayip D'deki dosyalarini harici diskine sürükle birak yaparak yedekleyebilirsin.
4) Bu islem bittikten sonra tekrar Windows 10 ile boot ederek bütün bölümleri siler, "yeni" diyerek GPT biciminde disk olusturur ve Windows 10 kurarsin.
Inan bana bilgisayarciya götürmek yerine kendin 1-2 saat ugrassan hem ögrenmis olursun hem de para vermene gerek kalmaz.