Forum yapısında mevcut olan aksaklıklar

Katılım
17 Aralık 2019
Mesajlar
9.593
Makaleler
3
Çözümler
66
Mevcut forum için gözlemlediğim üç sıkıntı söz konusudur;

1. Üye mesajları moderatörler tarafından iz bırakılmadan düzenlenebilmekte veya silinebilmektedir.
2. Yasaklar ya da kurallar keyfiyete açık bir halde, moderatörlerin insafındadır.
3. Teknik sorunları çözme bilgisine sahip insanlar az, lakin keyfiyete bağlı sorunlar konusunda sözü olanlar çoktur.

Bu sorunların mevcut olduğu bir teknoloji forumunun sonunun nereye varacağı çok da meçhul değildir.

Soru ise bu sona vesile olmamanın önlemi nedir?
 
1. üye mesajları moderatörler tarafından iz bırakılmadan düzenlenebilmekte veya silinebilmektedir.

Böyle bir imkanın olması size ne gibi bir olumsuzluk yaratıyor? O özelliği kullandığımız bile söylenemez.

2. yasaklar ya da kurallar keyfiyete açık bir halde, moderatörlerin insafındadır.

Doğru, böyle olmaya da devam edecek. Ama bunu keyfiyet olarak tanımlamak doğru değil. Hiçkimsenin keyfi olarak ceza vereceğini sanmıyorum, ki zaten veremez de. Örneğin, 3-4 yazım hatası yapan kişiyle, mesajı baştan sona yanlışlarla dolu olan birine aynı sürede mi ceza vereceğiz?
Herkese aynı sürede ceza uygulasaydık bu sefer de, "neden bir mesajda yirmi yanlış yapan üyeyle benim ceza sürem aynı, neden bir tutuyorsunuz?" denilirdi eminim.

Teknik sorunları çözme bilgisine sahip insanlar az, lakin keyfiyete bağlı sorunlar konusunda sözü olanlar çoktur.

Buna bir limit koyulabileceğini sanmıyorum ama sırf mesaj yazmak için yazanlar olursa raporlamak en iyi yol. Mesajlar incelenir, gerekiyorsa yayından kaldırılır ve kullanıcı cezalandırılır.

Bu sorunların mevcut olduğu bir teknoloji forumunun sonunun nereye varacağı çok da meçhul değildir.

Technopat her zaman Technopat idi, çizginin yakın veya uzak zamanda bozulacağını hiç sanmıyorum.

Soru ise bu sona vesile olmamanın önlemi nedir?

Aynı çizgide devam etmek.
 
Ben 3. maddenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gerçekten işi bilenler yorum yapsa, ya da yorum yapanlar arasında o kişileri ayırt edici bir şey olsa harika olurdu.
Bilgisayarımı yenilediğimde bir problem vardı, konu açtım, sağolsunlar okuyanlar yorum yaptılar iyi niyetle. Bir arkadaş açıklamasını yapıp anakartı garantiye göndermemi söyledi, anakartın arızalı dedi. Yoruma da ikna oldum, ama sırf kartı çıkart garantiye gönder cevabı bekle falan filan uğraşmak istemediğimden bıraktım öyle. Sonra başka sitelerde de araştırma yaptım, yabancı bir video buldum, ayarlardan sadece bir “tik” kaldırdım problem çözüldü.
 
İlk sıkıntınıza ben de katılıyorum. Yaptığımız yanlışı kendi mesajımızda görebilmemiz lazım. Keyfiden kastınız nedir? Arada konuyla pek ilgisi olmayan üyeler olabiliyor fakat yazdıkları mesaj yanlış bir bilgi ise cezalandırılıyorlar zaten. Size kalan şey raporlamak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
2. Yasaklar ya da kurallar keyfiyete açık bir halde, moderatörlerin insafındadır.

Aslında cezanın nerede olduğunu gösteren bir sistem bile olsa yeter. Yani noktalama hatası yaptık ama nerede hata yaptık? Nerede hata yaptığımı bilsem daha dikkatli olurum.
 
Böyle bir imkanın olması size ne gibi bir olumsuzluk yaratıyor? O özelliği kullandığımız bile söylenemez.

Ne için kullanılabileceği kişinin insafına kalmaktadır. Misal altta bizzat yaşadığım bir örnek çok önemli değil ama Türkçe kuralları ile alakalı bir durum ve raporlanması gerektiğini de düşünmemiştim ki çok bariz ve aşırı bir mevzu olmadıkça raporlama özelliğini de kullanmıyorum.

DüzenlemeÖnce.jpg


DüzenlemeSonra.jpg


Resimler sadece ekran görüntüsüdür. İkinci resimde bağlacın yanlış yazıldığını ifade ettiğim mesaj silinmiş ve konu yeniden düzenlenmiştir. Yoğunluk sebebiyle hatalar yapılıyor anlıyorum ki bu da öyle bir şey olması muhtemel sadece bu durumun kullanıldığına dair kaydettiğim ekran görüntüleridir.
 
1- Dogrusu bu.
2- Moderator insiyatifi her yerde var. Buraya mahsus degil.
3- Yanlis bilgilendirme raporlamasi bunun icin var.

Adil bir yer degil burasi ama olmaya calisiyor.
Hiçbir yer hiçbir zaman 100% adaleti sağlayamaz. Her zaman bir kusur ve kayıplı taraf olacaktır. Burada yapabileceğimiz en iyi şey bunu azaltmak olacaktır. Technopat'ın adalet oranı en yüksek forumlardan biri olduğu kanaatindeyim.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı