Forumda giderek tartışma kültürünün yok edilmesi

2016 yılında sanırım güzel bir tartışma görmüştüm. Belki rüya da olabilir. Bilmiyorum. Bence forum hep öyleydi.
O gün açtığınız başlıkta büyük hatam vardı, benim için mihenk taşı gibi olacak. Bundan sonra çoğu şeye dikkat edeceğim. Hala o günün hüsranı var üzerimde, mesajların silinmemesi bu yüzden iyi bir şey. Aklıma geldikçe, hatırladıkça daha fazla dikkat etmeye çalışıyorum.

Rapor sistemi sorunlarımızı tam çözmüyor. Ya da çok rapor atınca argüman alıyorsunuz. Konu açıp sorunumu bildirmeyi yeğlerim.

Bunu ben de yaşamıştım. Ben zaten konuyu açarken ekstra dikkat ediyorum yazım kurallarına. Hazırladığım makaleye "düzelt" basılınca şekli şemali kayıyor bir anda kötü algoritması yüzünden. Eğer hatam varsa birisi raporlasın karşı çıktığım da yok cezamı kabullenirim. Bence moderatörlüğün konu onaylamaktan ibaret olması sorun değil ama konu onaylama bari düzgün yapılsa laf etmeyeceğim. Hem o kadar uğraşıp hem de konu darmadağın olunca bir daha konu açarken isteksizleşiyorum ister istemez.

Rapor sistemi sorunlarımızı tam çözmüyor. Ya da çok rapor atınca argüman alıyorsunuz. Konu açıp sorunumu bildirmeyi yeğlerim.
Kişi haksızsa istediği kadar konu açsın, değişen bir şey olmaz. Kişi haklıysa rapor sistemi zaten tamamıyla yeterli. Sadece bunun için değil, her şey için gayet yeterli. Çoğunlukla rapor eden kişi haksız olduğu zaman aynı cevabı konu açarak da almaya çalışıyor.

Sadece Technopat Sosyal’deki değil, ülkedeki çoğu kişi düzgünce tartışamıyor. Böyle kişileri görmezden gelmek en iyisi. Ufak bir açıklama yapılabilir, sonra ne yaparlarsa yapsınlar. Vaktinize değmiyor. İnatla anlamak istemiyorlar veya anlayamıyorlar. Konuyu da kendileri nereye isterlerse oraya çekmeye çalışıyorlar. Yeni bilgiye ve görüşe kapalılar bir kere.

Bence rapor sistemi etkin calismiyor. Konuyu saptiranlarin ya da alakasiz mesaj atanlarin islem gormesi o kadar uzun suruyor ki o surede konu zaten kilitlenmis oluyor.

Benim fikrim su:
- (Tartisma) adinda yeni bir baslik gelmeli, ayni Soru - Cevapta oldugundaki gibi.
- Tartisma konusunda tartisilan konu disina cikanlar "Konu Bani" almalilar
- Konu Bani -> O konuya attigi mesajlar silinir ve X kadar sure o konuya mesaj atamaz.
- Tartisma konusunda tartisilan konuyu destekleyen ya da elestiren mesajlar disindaki tum mesajlar iceriklerine bakilmaksizin gereksiz mesaj kabul edilirler. ( Evet, Tamam, hahahaha vs gibi sacma sapan icerikler. Belki normalde affedilir ama tartismaya katkisi yok )
- Tartisma konusunda copy - paste yapilmaz; fikirler izah edilir kaynak verilmesi gerekiyorsa copy -paste yapilacak websitesi linki eklenir.
- Tartisma konularinda "Like" - "Dislike" disinda emoji kullanimi engellenir. Arguman uretemeyen "hahahaha" ergenleri icin gerekli. Cunku buna karsilik "Neden guldun" diye soru soran mesajlar geliyor, hepsi gereksiz.

Yapilmasinin zor oldugunun farkindayim ama konuyu baltalayanlarin baska turlu onune gecemezsiniz.

Yapilabilecegini dusundugum teklifim:
- Her tartisma konusunu dine ya da dinsizlige cekenler engellenmeli. Direkt bolum bani.
- Konular kilitlenmeden once gereksiz mesaj yazanlar engellenmeli. 2 tane densizin 20 tane insanin tartismasini baltalamasinin onune gecilmeli.
- Belirli sayida rapor alan mesajlar otomatik olarak gizlenmeli. Modlar uygun gorurse yeniden acabilirler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…