Fosil satışı yasak mı?

Kanun fosil konusunda biraz yoruma açık gibi geldi bana. Deniz kestanesi fosili, çok rastlanan, nadir olmayan ve bu sebepten dolayı pek bir bilimsel değeri olmayan bir fosildir. Biraz doğada gezen veya doğada vakit geçiren ve etrafındakilere dikkat eden herhangi bir kişi kolaylıkla mercan, midye veya deniz kestanesi gibi canlıların fosillerini bulabilir. Dolayısıyla aşağıda sözü geçen tarih öncesi ve tarihi devirlere ait ve bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan bir taşınmaz varlık olmaması gerekir, bence.

Ama bir dinozor fosili bulursanız, nadir bulunan bir fosil olduğu için bilimsel değeri yüksek bir varlıktır.

Tabii arkadaşların dediği gibi bu konuda bir uzmana danışmanız daha doğru olur. Ben sadece doğa gezilerimdeki izlenimlerime ve bireysel deneyimime dayanarak kendi bakış açımı paylaştım, yoksa konunun uzmanı değilim.

Bana sorsanız, ilgilendiğim bir konu olmasına rağmen böyle bir fosil için 100 lira bile vermem.

2863 sayılı kültür ve tabiat koruma kanunu.

"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır. Bu varlıkların bulundurulması, ticareti 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet suçu teşkil etmektedir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı