Fotonların Potansiyel Hızını Aşmak

Berkay T

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel i5-13400F
MSI RTX 3080 Gaming Z Trio 10G LHR
Asus PRIME H610M-A D4
Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (2x8) DDR4 3200 MHz CL16
Kingston NV2 SNV2S/500G PCI-Express 4.0 500 GB M.2 SSD
NZXT C750 Bronze
Phanteks Eclipse P360A Kasa
Meslek
FEF Matematik
Çok merak ettiğim bir olaydır fotonların potansiyel hızı olan ışık hızını aşmak. Aklımda kendi kendimi yediğim bir deney, düşünce var ve bunu sizinle paylaşmak istedim. Farz edelim ki dünyada sapasağlam bir kazığa kalın IP bağladık ve bunu uzayda aynı şekilde sağlam bir biçimde bir yapı, mekanizma çekiyor. IP son derece gergin ve dayanma noktasının son kısımlarında. Böyle bir durumda dünyadan ben bu ipi bıçakla kestiğimi düşünelim. Ayda ki mekanizma da aynı anda boşa güç tüketmiş olmaz mı? Yani ışık hızından daha hızlı bir hız ile o mekanizmaya ipin koptuğu bilgisi varmaz mı? Burada mekanizmaya takılıp kalmayın insan veya başka bir cisim de olabilir.

Bu olayı birazda bilerek normale indirgenip sordum. Soru aklıma kuantum dolanıklığı olan fiziksel bir deneyden geldi. Bilen bilir fotonlar ne kadar uzak olurlarsa olsunlar birbirlerinden aynı anda haberdar olurlar. Bu da demek olur ki mesafe arttıkça, ışık hızından mesafe ile orantılı olarak daha da hızlı haberdar olurlar. Fiziğin temel yasalarından olan e=MC2 meşhur Einstein'in bulduğu denklem çöpe gidiyor. Ya da kendisinin de dediği gibi "korkunç" bir biçimde olasılıklar dünyası açılıyor atom altı taneciklerde. Bu iş uzar gider. Eğer bu konulara hakim biri varsa tartışmayı çok isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bagil hizla da isik hizini asabilirsin. Birbirinden uzaklasan iki galaksi arasindaki bagil hiz c nin ustunde olabilir, isik hiziyla dahi gitsen ulasamazsin.
Burada Einstein in ortaya koydugu sey, kutlesi olan bir seyin uzaydaki hizinin limiti. "ipin koptugu bilgisi" kutlesi olan bir obje degil. Kaldi ki gergin ipin ucunun kopmasi ile en uc kisminda bunu hissetmen ayni anda olmayacak atalet sebebiyle.

Bagil hizla da isik hizini asabilirsin. Birbirinden uzaklasan iki galaksi arasindaki bagil hiz C'nin ustunde olabilir, isik hiziyla dahi gitsen ulasamazsin.
Burada einstein in ortaya koydugu sey, kutlesi olan bir seyin uzaydaki hizinin limiti. "İpin koptugu bilgisi" kutlesi olan bir obje degil. Kaldi ki gergin ipin ucunun kopmasi ile en uc kisminda bunu hissetmen ayni anda olmayacak atalet sebebiyle.

Kütlesi olan bir şeyin ışık hızına varmasının tek yolu sonsuz enerji ve sonsuz enerjiye sonsuz kütleyle ulaşılabilir bu da imkansız olduğunu düşünürsek evet haklısınız ama elektronlar arası oluşan kuantum dolanıklığına bakınca ışıkdan 70.000 kat daha hızlı alışveriş oluyor ve bildiğimiz gibi elektronların küçük de olsa bir kütlesi var. Böyle bir şeyin olması ya bizim bildiğimiz Fizik kanunlarının baştan sona yanlış olduğunu gösterir ya da sadece 3.boyutta Fizik ile bakıyoruz ve 4.boyutta bir Fizik kavramı 3.boyutta ki Fizik kavramınla uyuşmuyor. Kafam bu aralar çok karışık. :)

Bu arada eklemeyi unuttum bağıl hız ile aşmak mümkün değil ki. Sanırım tren örneğini vereceksiniz. Olaya şöyle bakalım. Işık hızının tam olarak hızı 299, 792, 458 m/s dir. O tren örneğinde olduğu gibi farz edelim ki tren 299, 792, 450 m/s ile gidiyor ve bizde içinde 10 m/s ile trenin yönü doğrultusunda koşuyoruz. Bağıl hız kurallarına göre hızımızın 299, 792, 460 ile ışık hızını aşmamız gerekir ama atladığımız şey zaman. Evet zaman bu yasayı çiğnememize izin vermeyip yavaşlayacaktır. Hatta birçok bilim adamı burada geleceğe yolculuk adlı tahminler yürüttü. Orası farklı bir konu ama isterseniz orayı da konuşuruz. Şimdi konumuza gelecek olursak ya elektronlar arası farklı bir bağ var artık buna Heisenberg gibi belirsizlik ilkesi mi dersiniz yoksa Einstein gibi korkunç olay mı orası sizin kararınıza kalıyor. Ben farklı boyutlarda farklı Fizik kanunlarının olduğuna inanlardanım. :)

Son düzenleme:
Kütlesi olan bir şeyin ışık hızına varmasının tek yolu sonsuz enerji ve sonsuz enerjiye sonsuz kütleyle ulaşılabilir bu da imkansız olduğunu düşünürsek evet haklısınız ama elektronlar arası oluşan kuantum dolanıklığına bakınca ışıkdan 70.000 kat daha hızlı alışveriş oluyor ve bildiğimiz gibi elektronların küçük de olsa bir kütlesi var. Böyle bir şeyin olması ya bizim bildiğimiz Fizik kanunlarının baştan sona yanlış olduğunu gösterir ya da sadece 3.boyutta Fizik ile bakıyoruz ve 4.boyutta bir Fizik kavramı 3.boyutta ki Fizik kavramınla uyuşmuyor. Kafam bu aralar çok karışık. :)

Bu arada eklemeyi unuttum bağıl hız ile aşmak mümkün değil ki. Sanırım tren örneğini vereceksiniz. Olaya şöyle bakalım. Işık hızının tam olarak hızı 299, 792, 458 m/s dir. O tren örneğinde olduğu gibi farz edelim ki tren 299, 792, 450 m/s ile gidiyor ve bizde içinde 10 m/s ile trenin yönü doğrultusunda koşuyoruz. Bağıl hız kurallarına göre hızımızın 299, 792, 460 ile ışık hızını aşmamız gerekir ama atladığımız şey zaman. Evet zaman bu yasayı çiğnememize izin vermeyip yavaşlayacaktır. Hatta birçok bilim adamı burada geleceğe yolculuk adlı tahminler yürüttü. Orası farklı bir konu ama isterseniz orayı da konuşuruz. Şimdi konumuza gelecek olursak ya elektronlar arası farklı bir bağ var artık buna Heisenberg gibi belirsizlik ilkesi mi dersiniz yoksa Einstein gibi korkunç olay mı orası sizin kararınıza kalıyor. Ben farklı boyutlarda farklı Fizik kanunlarının olduğuna inanlardanım. :)

Hayir tren ornegini vermeyecektim.
Evren buyuyor, galaksiler birbirlerinden uzaklasiyor. Gozlemlenebilir evrenin 2 uc noktasindaki iki farkli galaksinin birbirlerine gore olan (bagil) hizlari isik hizindan fazla. Yani sen o galaksilerden birinden isik hiziyla giden uzay mekigine atlasan digerine hic bir zaman ulasamayacaksin.

Hayir tren ornegini vermeyecektim.
Evren buyuyor, galaksiler birbirlerinden uzaklasiyor. Gozlemlenebilir evrenin 2 uc noktasindaki iki farkli galaksinin birbirlerine gore olan (bagil) hizlari isik hizindan fazla. Yani sen o galaksilerden birinden isik hiziyla giden uzay mekigine atlasan digerine hiçbir zaman ulasamayacaksin.

Sanırım karıştırdın ya da yanlış bir bilgin var çünkü evrenin genişleme hızı saniyede 74 km olarak biliniyor. Ve ışık hızının saniyede 300.000 km olduğunu düşünürsek bu mümkün ama tabii evren trilyon yıllardır genişlediği için o mesafenin kapanması inanılmaz büyük zaman alacaktır. Galaksiler birbirlerinden uzaklaşıyor ve aralarında ki mesafe arttıkça aralarında ki hızlanma da artıyor. Belki bunu demek istemişsinizdir çünkü şu an bilinene göre 2 galaksi uzaklaştıkça araya giren karanlık enerji onları ters yönde iter gibi birbirlerinin tersi yönünde sürekli hızlandırıyor. Tabi ki burada ki sınırı bilmiyoruz sadece ışık hızını geçemeyeceğini tahmin ediyoruz ama eğer kuantum dolanıklığında ki olay 3.boyut Fizik dediğimiz bizim kanunlarımızda geçerliyse o zaman her şey çok karışır. :)

Sanırım karıştırdın ya da yanlış bir bilgin var çünkü evrenin genişleme hızı saniyede 74 km olarak biliniyor. Ve ışık hızının saniyede 300.000 km olduğunu düşünürsek bu mümkün ama tabii evren trilyon yıllardır genişlediği için o mesafenin kapanması inanılmaz büyük zaman alacaktır. Galaksiler birbirlerinden uzaklaşıyor ve aralarında ki mesafe arttıkça aralarında ki hızlanma da artıyor. Belki bunu demek istemişsinizdir çünkü şu an bilinene göre 2 galaksi uzaklaştıkça araya giren karanlık enerji onları ters yönde iter gibi birbirlerinin tersi yönünde sürekli hızlandırıyor. Tabi ki burada ki sınırı bilmiyoruz sadece ışık hızını geçemeyeceğini tahmin ediyoruz ama eğer kuantum dolanıklığında ki olay 3.boyut Fizik dediğimiz bizim kanunlarımızda geçerliyse o zaman her şey çok karışır. :)
Hayir, bu mumkun.
How Can the Universe Expand Faster Than the Speed of Light?

Yalnız evrenin genişleme hızı olayında şöyle bir şeyi atlıyoruz. Işık hızı demek bir noktadan diğer noktaya yolculuk ederken çıkılabilecek maksimum hızdır ama evren genişlerken bizim bildiğimiz hız kavramıyla genişlemiyor. Evren bir hareket yapmıyor sadece genişliyor ve sadece bir nokta ile değil her noktadan genişliyor yani bir noktadan bakıp gördüğümüz genişleme hızı diğer bir noktada farklı çıkacaktır. Burayı da atlamamak lazım. O makalede de sadece tahmin söz konusu ve ciddi bir kanıtları yok :)
Eğer dikkat ederseniz, megaparsek de kilometre de bir uzaklık birimidir. Dolayısıyla gerekli işlemleri yaparak km/Mpc ifadesinden sabit bir sayı geldiğini görebilirsiniz. Bu durumda evrenin genişlemesinin 2.2×10-18 s-1gibi bir değere sahip olduğunu görürsünüz, ki bu hızdan tamamen alakasız bir birimdir, aslında bu bildiğimiz hertz birimine benzemektedir. O makalede megaparsek ile ölçüm yapıldığı için yazma gereği duydum :)

Son düzenleme:
Yalnız evrenin genişleme hızı olayında şöyle bir şeyi atlıyoruz. Işık hızı demek bir noktadan diğer noktaya yolculuk ederken çıkılabilecek maksimum hızdır ama evren genişlerken bizim bildiğimiz hız kavramıyla genişlemiyor. Evren bir hareket yapmıyor sadece genişliyor ve sadece bir nokta ile değil her noktadan genişliyor yani bir noktadan bakıp gördüğümüz genişleme hızı diğer bir noktada farklı çıkacaktır. Burayı da atlamamak lazım. O makalede de sadece tahmin söz konusu ve ciddi bir kanıtları yok :)
Eğer dikkat ederseniz, megaparsek de kilometre de bir uzaklık birimidir. Dolayısıyla gerekli işlemleri yaparak km/Mpc ifadesinden sabit bir sayı geldiğini görebilirsiniz. Bu durumda evrenin genişlemesinin 2.2×10-18 s-1gibi bir değere sahip olduğunu görürsünüz, ki bu hızdan tamamen alakasız bir birimdir, aslında bu bildiğimiz hertz birimine benzemektedir. O makalede megaparsek ile ölçüm yapıldığı için yazma gereği duydum :)

Ben de sabahtan beri onu diyorum.
Kutlesi olan bir cismin A noktasindan B noktasina gitmesi meselesi baska sey, senin ilk ornekte bahsettigin "ipin koptugu bilgisinin iletilmesi" baska sey.
Evrende zaten isik hizini gecebilen olgular teorize edildigi icin (bagil hizla birlikte genisleme orneginde oldugu gibi) soyledim bunu.

Kuantum Enganglement meselesini kimse bilmiyor zaten. ( Calisma mekanizmasini, kuantum olceginde cogu olgunun nasil oldugunu bilmiyoruz, sadece gozlem var ortada )

Ben de sabahtan beri onu diyorum.
Kutlesi olan bir cismin A noktasindan B noktasina gitmesi meselesi baska sey, senin ilk ornekte bahsettigin "ipin koptugu bilgisinin iletilmesi" baska sey.
Evrende zaten isik hizini gecebilen olgular teorize edildigi icin (bagil hizla birlikte genisleme orneginde oldugu gibi) soyledim bunu.

Kuantum Enganglement meselesini kimse bilmiyor zaten. ( Calisma mekanizmasini, kuantum olceginde cogu olgunun nasil oldugunu bilmiyoruz, sadece gozlem var ortada )
Ne demek istediğinizi şimdi tam olarak anlamış oldum. Kuantum dünyası içinden çıkılamaz bir gizem gibi, süper. :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı