FPS oyunları için IPS vs TN panel

weexcr

Hectopat
Yaklaşık 2-3 gün sonra monitör alacağım. Bilgisayarda sadece oyun oynuyorum, Valorant, CS vb. Monitörlerin YouTube testlerine baktığımda yorumlardaki herkes "TN paneli gördüğüm anda videoyu kapattım" gibisinden şeyler söylüyor ve bu konuda paneller hakkında hiçbir fikrim yok. FPS oyunları için hangi panel daha iyi?

Son düzenleyen: Moderatör:
TN panel daha iyidir TN panel alacaksan BenQ tavsiye ederim. Bazı kişiler renkler güzel olsun diye ölüyor şimdi yazarlar e sporcu değilsen IPS al diye.

TN panel daha iyi görüntü kalitesi biraz düşük ama gecikme olayı daha az oluyor diye biliyorum IPS panel renkleri daha canlı veriyor ya da ikisinin ortası VA panel tercih edebilirsin.

Yaklaşık 2-3 gün sonra monitör alacağım. Bilgisayarda sadece oyun oynuyorum, Valorant, CS vb. Monitörlerin YouTube testlerine baktığımda yorumlardaki herkes "TN paneli gördüğüm anda videoyu kapattım" gibisinden şeyler söylüyor ve bu konuda paneller hakkında hiçbir fikrim yok. FPS oyunları için hangi panel daha iyi?

Profesyonel olmayacaksanız TN gereksiz bence. TN düşük gecikme verir ama renk kalitesi düşüktür, IPS gecikmesi daha yüksektir ama renk kalitesi muazzamdır. VA da ikisinin ortası. Ama aradaki farkı hissedeceğinizi düşünmüyorum.

Özellikle bu forumda, ne kadar anlatılırsa anlatılsın hiçbir zaman değişmeyecek yanlış bir bilgi TN panelin kötü olduğudur 😀 İnsan cahil olmasın, bir iki monitör gördü diye zannediyor ki hepsi aynı.

Çoğu konuda yazılı ama usanmadan yine yazayım. Modelden modele değişkenlik gösteriyor her TN veya IPS panel, her monitörde aynı değil. AOC'un bazı TN panel monitörleri renk kalitesi konusunda gayet başarılı. Yine bazı laptoplarda bulunan IPS paneller de oldukça kötü performans vermekte, koyu siyah tonunu verememektedir. Film izlerken karanlık sahnelerde oldukça berbat bir görüntü göstermektedir.

Bu arada şuan IPS panel 32" 1080p 144Hz monitör kullanıyorum. Fanboy olarak algılayanlara acırım.

TN daha iyidir.

Dell'in Curved VA monitörünü kullandım, ardından HP'nin IPS monitörüne geçtim ve şehir dışında olduğum süreçte de ViewSonic'in TN panel bir monitörünü kullanmaktayım. IPS panelde ışık sızması sorunu yaşıyorum, ancak özellikle ETS 2 gece sürüşlerinde ya da CS:GO Dust 2 tünel gibi gölgeli yerlere girdiğinizde hem TN hem de VA panelde görüntü bariz şekilde IPS'in gerisinde kalıyor. Profesyonel bir oyunca değilim ve FPS oyunlarında karanlık sahnelerde görsel olarak en iyi hissiyatı IPS ile aldım ve aradaki gecikme farkını ben hissetmedim. Belkide kullandığım monitörler kalitesiz bir panele sahiptir bilemiyorum.

Bütçenize ve alacağınız monitörün kalitesini göre değişiklik gösterir.

FPS oyunu için alınmayacak ilk panel VA'dır. Tepkime süresi en yavaş paneldir artı ghosting sorunundan bahsetmiyorum bile. VA öneren arkadaşlar bu konuya teknik olarak dikkat etse iyi olur.

Ayrıca SS IPS'ler, Fast IPS'ler ve bunun gibi düşük tepkime süresine sahip IPS monitörler TN paneller ile kapışıyor hatta bazıları daha iyi tepkimeye sahip.
Bu yüzden ezber yazmayın şu konulara.
Kısacası IPS alınması daha iyidir. Bütçe varsa Fast IPS bakılmalıdır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı