Freedos, Laptop Şarjını Çabuk Mu Bitirir?

Bluedad

Megapat
Daha fazla  
Merhabalar. Geçen gün bir arkadaşım ASUS laptop almış. FreeDOS tercih etmiş. Fakat laptop, tam dolu şarj ile 1 saat civarı çalışıyormuş ancak. Aldığı yere danışınca, Windows yükledikten sonra deneyin şeklinde cevap almış. FreeDOS daha fazla şarj tüketebilirmiş. Bana biraz saçma geldi. Acaba iade edemesin diye mi böyle bir şey söylediler? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Bu arada donanım:
  • i7 9750H
  • GTX 1650
  • 16 GB RAM
  • 512 GB SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
FreeDOS daha fazla şarj tüketebilirmiş.

Kesinlikle doğru. İşlemcilerde güç tasarruf modları var ve bu tasarruf modlarına yeni nesil işlemcilerle birlikte yenileri eklenmekte. Şu anda en son güç tasarruf modlarını destekleyen tek Windows sürümü 1909+. FreeDOS ise bu kadar kapsamlı bir güç yönetimine sahip değil. Bu durumda evet, FreeDOS cihazın şarjının daha çabuk bitmesine sebep olur.

Bu arada başlığınızı değiştirdim. FreeDOS laptopların şarjı çabuk bitmez. FreeDOS yerine Windows 10 kurulduktan sonra laptopun pil ömrü piyasada satılan Windows yüklü sürümle aynıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani bilgisayarı açınca FreeDOS sistemde ekran gelmiş oluyor fakat yazılar yazmıyor mu? O yazıların bulunduğu boş ekranda denemiş pil süresini.

Kesinlikle doğru. İşlemcilerde güç tasarruf modları var ve bu tasarruf modlarına yeni nesil işlemcilerle birlikte yenileri eklenmekte. Şu anda en son güç tasarruf modlarını destekleyen tek Windows sürümü 1909+. FreeDOS ise bu kadar kapsamlı bir güç yönetimine sahip değil. Bu durumda evet, FreeDOS cihazın şarjının dahaçabuk bitmesine sebep olur.

Bu arada başlaığınızı değiştirdim. FreeDOS laptopların şarjı çabuk bitmez. FreeDOS yerine Windows 10 kurulduktan sonra laptopun pil ömrü piyasada satılan Windows yüklü sürümle aynıdır.
Cevabınız için teşekkür ederim. Demek ki Windows 10 son sürüm kurup, pil süresini öyle denemesi gerekiyor. Ben de şaşırdım 1 saat deyince. Muadilleri 6 saate kadar pil süresi belirtiyor.

Bazı notebooklar FreeDOS olarak satın alsanız bile içerisinden Linux dağıtımı bir işletim sistemi ile gelebiliyor. Bkz ASUS'lar EndlessOS ile geliyordu bir aralar.
FreeDOS'un mantığı ürünün fiyatına Windows lisans ücretinin eklenmemesi için cihazı Windows'suz olarak piyasaya sürme. FreeDOS olarak kullanmak zaten mantıklı değil.

Genişletilmiş batarya taktırmıştım. 2 cm kalınlık artışı oldu ama batarya süresi de uzadı. Sizin model için de var mı bilmiyorum.

Bazı notebooklar FreeDOS olarak satın alsanız bile içerisinden Linux dağıtımı bir işletim sistemi ile gelebiliyor. Bkz ASUS'lar EndlessOS ile geliyordu bir aralar.
FreeDOS'un mantığı ürünün fiyatına Windows lisans ücretinin eklenmemesi için cihazı Windows'suz olarak piyasaya sürme. FreeDOS olarak kullanmak zaten mantıklı değil.
Tabi FreeDOS olarak kullanmak mümkün değil. Fakat Windows kurmadan önce denemiş ve bu sonuca ulaşmış. Öyle olunca tedirginlik yaşamış. Windows kurmasını söyledim. Kurduktan sonra tekrar test edecek pil süresini.

Laptop'unuz tam güçte 1 saat civarı pilde çalışabilir demek gibi bir şey bu.

Oyun bilgisayarıysa gayet normal bir değer bu.

Windows ve sürücüler yüklenince, laptop kullanılmadığı zaman güç tasarrufu yapacak.

Bu sebeple de pil verimliliği artacak.

Pil performansı değil dikkat ederseniz, pil verimliliği. :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı