FreeSync çalışma prensibi nedir?

Giray6161

Kilopat
Katılım
13 Şubat 2017
Mesajlar
903
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar. 60Hz monitörden 144Hz FreeSync bir monitöre geçtim. Ne işe yaradığını bilsem de tam olarak çalışma mantığını bilmiyorum. Ekran kartım RTX2060 Super. Örneğin ETS 2 veya GTA 5 oynarken FreeSync açık olduğu halde FPS 144Hz'nin üzerine çıkıyor, herhangi bir yırtılma falan gözlemlemedim ancak FPS'yi V-Sync gibi 144Hz'ye sabitlemesi gerekmiyor muydu? Ya da ayriyeten V-Sync'de açmam mı gerekiyor? Gibi değişik sorular var kafamda :D Kıısacası rekabetçi oyunlar haricinde, FreeSync açıkken FPS'nin 144Hz'nin üzerine çıkması sorun olur mu ve de FreeSync ve V-Sync aynı anda kullanılmalı mı? Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
FreeSync ekranda ki yırtılmaları önleyen bir özellik. FPS sabitleme gibi özelliklere sahip değil. Monitörünüzün HZ değerine göre FPS sabitlemesi yapmak için v-Sync kullanmanız gerek.
 
Free Sync monitörün yenileme hızını dinamik olarak ayarlayarak çalışır. Oyunda aldığınız FPS'e göre monitörün yenileme hızı ayarlanır ve yırtılmalar önlenir. V-Sync açmana gerek yok zaten free sync gibi teknolojiler v-sync'in dezavantajları yüzünden ortaya çıktı.

Yüksek hz bir monitörünüz olduğu için yenileme hızını FPS olarak aşsanız bile kolay kolay yırtılma görmezsiniz kanımca.

Yukarıdaki arkaşada ithafen; nVidia bazı freesync monitörleri destekliyor. Tam destek sunan mönitörlerin listesi var, monitörünüz o listede olmasa bile free sync açabiliyorsunuz.
 
Kardeşim özetleyecek olursak V-Sync açarsan monitörün kaç Hz'de ise ona kitler üstünü vermez. 144 Hz monitörün vardır ve V-Sync açtın ekran kartın da çok iyi bu oyunda 144Hz'de kitler ve üstü FPS vermez + görüntüde yırtılmayı keser. FreeSync ve G-SYNC'de ise monitörün hzsinin bir önemi yoktur FPS limiti olmadan en yüksek FPS'yi verir ve görüntü yırtılmasını önler. Yani birinde fpsyi kitleyerek görüntü yırtılmasını önler diğerinde fps limiti olmadan yırtılmayı engeller.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Burda FreeSync olmayan G-Sync monitörü nasıl FreeSync yapılacağı anlatılmıyor mu?

Yani AMD GPU gerekir diye biliyorum.
 
Tamamdır hepinize çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. Monitörlerde FreeSync aralığı 48-144 gibi ibareler bulduğunu için, Freesync açınca yine fps kilitliyor sanıyordum. Genelde AAA oyunlar oynadığım için zaten 144 FPS üzeri alamam o yüzden Vsync e de gerek kalmıyor zaten 😄
 

Yeni konular

Geri
Yukarı