FreeSync ve G-Sync nedir?

kadir3509

Zeptopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, FreeSync, G-Sync falan var ne anlama geliyor? İnternette bakınca tam anlamıyorum. Bir türkücünün anlayacağı bir oyun oynayan kişinin anlayacağı şekilde anlatırmısınız, size zahmet.

Son düzenleyen: Moderatör:
Takılmayı vs önler diyorlar yırtılmayı vs önlüyor ama bunun bir bedeli var o da input lag ve gecikme. Eğer rekabetçi oyunlar oynuyorsan VSYNC'yi kapat diyenleri bilirsin elbet. Bunu da kapatmak lazım. Monitörde GSYNC desteği var ama hiç oyunlarda kullanmadım nasıl bir şey bilmiyorum çok da gereği yok açıkçası. Hatta monitörde baktım direkt FreeSync var ama oyunun da bunla uyumlu olması lazım diye biliyorum (kartın da)

Birisi AMD'nin, diğeri NVIDIA'nın görüntü teknolojisi. Takılma, input lag, ekran yırtılması gibi problemleri iyileştirmek için geliştirildiler.

Temelde ikisi aynı amaca hizmet ediyor ancak çalışma mantıkları birbirinden farklı biraz.

FreeSync AMD şirketi tarafından üretilen, G-Sync Nvidia Şirketi tarafından üretilen: kısaca ekrandaki yırtılmarı azaltan teknolojilerine verdikleri isimdir.

Çalışma şekilleri: ekran kartındaki fps ile paneldeki yenileme hızını birbirine eşitleyerek yırtılma görme ihitmalini fazlaca düşürür, panel kaliten ne kadar iyiyse o kadar iyi çalışırlar. Ağır grafikli oyunlarda sıkça tavsiye edilir.

Benzer bir yöntem Asus'un ELMB-Sync teknolojisi var G Sync ve Arka Aydınlatmayı Açıp Kapatma(strobing) yöntemlerini eş zamanlı çalıştırıp yırtılma, ghosting'i ve bluru azaltan bir teknoloji ama ne yazık ki gölgeleme yaptığını okumuştum.

Daha üst düzey bir yöntem olarak Nvidia G-Sync Pulsar G-Sync ile Strobing yöntemlerini birleştiren yenileme hızını 4 katına kadar ilizyon ile arttırdığı söylenen teknoloji. Şimdilik birkaç modelde var ama 2027 de üst-giriş segmentini dolduracağını düşünüyorum.
İlizyon dediğime bakmayın retinamızın algılayabileceği bir fark yok, 240 hz monitörümüz varsa 960Hz görüntüsüne çok yakın bir görüntü elde edebileceğimiz anlamına geliyor.​

Son olarak G-Sync Compatible yazan monitörler Amd teknolojisinin Nvidia kartlarında çalışabilen versiyonlarıdır. Kendi teknolojisi ile çalışan ekran kartının keskinliği bir tık daha fazla oluyor. 4k altında farketmemiz çok mümkün değil.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı