FreeSync veya G-SYNC 144 Hz monitör 240 Hz olur mu?

seRy

Hectopat
FreeSync veya G-SYNC teknolojisi FPS ile Hz eşitlediği için yırtılma olmuyor diye biliyorum. Bu mantığa göre bakacak olursam benim bilgisayarım 240 FPS verebiliyor ve ben 144 Hz ve bu Sync teknolojilerine sahip bir monitör alsam 240 FPS alarak bu monitörü 240 Hz gibi kullanabilir miyim?

İlk önce takılma ve yırtılma kavramlarının içeriğini doldurup hangi teknolojilerin ne işe yaradığını bilip ona göre ihtiyacımızı belirlemek gerekir.
Geleneksel monitörler belirli HZ'de çalışır. 60-75-120-144 HZ gibi. Eğer gelen FPS monitörün HZ'inden yüksekse yırtılma, düşükse takılma olur.
Freesync ve Gsync gelen FPS'ye göre an an monitörün HZ'ini değiştirir. 124-87-130-97 HZ gibi. Böylece takılma olmaz.
Freesync ve Gsync monitöre gelen FPS'yi sınırlamaz. 144 HZ monitöre 150 FPS gelmesini engellemez. Bu durumda yırtılma olur.
Yırtılmayı engelleme yöntemleri:
Varsa oyun içi ayarlarında maksimum kare hızını monitörün HZ değerine karşılık gelen FPS'yi seçmek. En ideali budur çünkü yapılan testlerde en az gecikmeyi bu seçenek sağlıyor.
Oyun içinden veya ekran kartı driverından Vsync'i açmak. En fazla gecikmeyi bu sağlar. Önerilmez. Fast sync gibi gecikmesi biraz azaltılmış versiyonları da var ekran kartı driverlarında.
Riva Tuner veya ekran kartı driverından maksimum kare hızını sınırlamak. Bu seçenekte de gecikme fazla.
Pratikte yüksek HZ değerine sahip monitörünüz varsa yırtılma yaşama olasılığınız azalıyor.
Aynı donanımla 60 HZ monitörün kapasitesini aşan FPS gelme olasılığı ile 144 HZ monitörün kapasitesini aşan FPS gelme olasılığı aynı değildir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı