Front-End ve Back-End nasıl birleştirilir?

Başlangıç için REST standartlarına çok kafa yormanıza gerek yok aslında. Web API geliştirmeye odaklanmanız daha kolay olur. REST API aslında Web API'nin belli standartlara oturtulmuş hali. Başlangıçta standartlar ile uğraşmaya çok gerek yok. Benzer şekilde GraphQL'de var o da farklı bir Web API standartı.

Eğer detaylara çok takılmadan basit Web API nasıl yazılır diye bakacaksanız Python için flask web API, JavaScript, node.js için Express Web API diye bakabilirsiniz. Örnekler genelde rest uyumlu olarak çıkıyor.

Temel mantık şu. Frontend kodunuz Web API'ya istek atıyor. Web API veritabanına ve harici servislere bağlanıp verileri çekip frontend'e gönderiyor. Web API, veritabanı, harici servislerden oluşan kısım backend, kullanıcının kullandığı arayüz ise frontend oluyor.

Her şeyi Php ile yazsaydınız kullanıcının kullandığı arayüz ile veritabanı, harici servis bağlantıları vs. aynı yerde yazılacağı için böyle bir ayrım olmamış olacaktı. Tek php projesiyle her şeyi yapmış olacaktınız.
 
Başlangıç için REST standartlarına çok kafa yormanıza gerek yok aslında. Web API geliştirmeye odaklanmanız daha kolay olur. REST API aslında Web API'nin belli standartlara oturtulmuş hali. Başlangıçta standartlar ile uğraşmaya çok gerek yok. Benzer şekilde GraphQL'de var o da farklı bir Web API standartı.

Eğer detaylara çok takılmadan basit Web API nasıl yazılır diye bakacaksanız Python için flask web API, JavaScript, node.js için Express Web API diye bakabilirsiniz. Örnekler genelde rest uyumlu olarak çıkıyor.

Temel mantık şu. Frontend kodunuz Web API'ya istek atıyor. Web API veritabanına ve harici servislere bağlanıp verileri çekip Frontend'e gönderiyor. Web API, veri tabanı, harici servislerden oluşan kısım backend, kullanıcının kullandığı arayüz ise frontend oluyor.

Her şeyi PHP ile yazsaydınız kullanıcının kullandığı arayüz ile veri tabanı, harici servis bağlantıları vs. aynı yerde yazılacağı için böyle bir ayrım olmamış olacaktı. Tek PHP projesiyle her şeyi yapmış olacaktınız.

Cevabınız için teşekkür ederim. İlk kez backend yazacağım PHP mi kullanmalıyım yoksa Python flask mi? Python biliyorum PHP bilmiyorum ama öğrenedebilirim. Bence siz benim sorumu anladınız :).Sizce bu zorluklardan kurtulmak adına PHP geçmeli miyim? Teşekkürler :)
 
PHP ile çok daha kolay olur çünkü elinizdeki html siteyi php ye çevirmek için yapmanız gereken tek şey .html uzantısını .php ye çevirmek. Sonra html kodları arasına php kodları yazacaksanız.

Flask ile ayrıca Web Api yazmaya karar verirseniz ayrı bir python projesini geliştirip hem onu geliştirmeniz hem de html siteden ona istek atmanız gerekecek iki ayrı şey ile uğraşmış olacaksınız.

Html siteyi python flask ile birleştirmek de mümkün yani php gibi tek proje olarak da çalışmak mümkün ama php de bu işlem çok daha kolay.

İsterseniz önce bir php giriş, php veritabanı işlemleri diye araştırın. Temel mantığı zaten göreceksiniz. Aklınıza yatarsa o şekilde devam edersiniz. Flask da çok güzel ama php için çok daha fazla kaynak vardır hem de çok daha kolay.
 
PHP ile çok daha kolay olur çünkü elinizdeki HTML siteyi PHP'ye çevirmek için yapmanız gereken tek şey .html uzantısını .php ye çevirmek. Sonra HTML kodları arasına PHP kodları yazacaksanız.

Flask ile ayrıca Web API yazmaya karar verirseniz ayrı bir Python projesini geliştirip hem onu geliştirmeniz hem de HTML siteden ona istek atmanız gerekecek iki ayrı şey ile uğraşmış olacaksınız.

HTML siteyi Python flask ile birleştirmek de mümkün yani PHP gibi tek proje olarak da çalışmak mümkün ama PHP de bu işlem çok daha kolay.

İsterseniz önce bir PHP giriş, PHP veri tabanı işlemleri diye araştırın. Temel mantığı zaten göreceksiniz. Aklınıza yatarsa o şekilde devam edersiniz. Flask da çok güzel ama PHP için çok daha fazla kaynak vardır hem de çok daha kolay.

Anladım teşekkür ederim.Güzel bir PHP dersinde sizin bu bahsettiklerinizi anlatıyorlar mı acaba?
 
Evet bunlar php'nin en temel özellikleri. İlk aşamada php kullanabilmek için Wamp Server gibi bir geliştirme ortamı kurmanız gerekiyor. Youtube'da bayağı kurulum videosu var. Kolay zaten ileri ileri diye kuruluyor :D .

Sonra PHP'nin temel kullanımı için şu playlist güzel gibi tabi hepsine bakmanıza gerek yok. İlk bir kaç derste temel mantık gösteriliyor:


Editor olarak PhpStorm kullanmış burada ama bunun yerine Visual Studio Code ile de PHP yazabilirsiniz. Bu videolara biraz bakıp php'nin temel kullanıım mantığını öğrendikten sonra veritabanı işlemlerine bakabilirsiniz. Wamp Server kurduğunuzda mysql veritabanı da yükleniyor. Ayrıca onla uğraşmanıza da gerek kalmıyor. Flask vs. kullansanız bir de onla uğraşmanız gerekecekti.
 
Evet bunlar PHP'nin en temel özellikleri. İlk aşamada PHP kullanabilmek için Wamp Server gibi bir geliştirme ortamı kurmanız gerekiyor. YouTube'da bayağı kurulum videosu var. Kolay zaten ileri ileri diye kuruluyor :D.

Sonra PHP'nin temel kullanımı için şu playlist güzel gibi tabii hepsine bakmanıza gerek yok. İlk birkaç derste temel mantık gösteriliyor:


Editor olarak PhpStorm kullanmış burada ama bunun yerine Visual Studio Code ile de PHP yazabilirsiniz. Bu videolara biraz bakıp PHP'nin temel kullanıım mantığını öğrendikten sonra veri tabanı işlemlerine bakabilirsiniz. Wamp Server kurduğunuzda MySQL veri tabanı da yükleniyor. Ayrıca onla uğraşmanıza da gerek kalmıyor. Flask vs. kullansanız bir de onla uğraşmanız gerekecekti.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim :D
 

Geri
Yukarı