FSR 4.0 AI odaklı olacak

Ben sorun yaşamadım demedim ki sana. Birçok yerde XeSS'in zaten daha iyi görüntü verdiğini belirttim. Mesajımdan nasıl bunu çıkardın anlamadım doğrusu. XeSS'in entegre FG teknolojisi olmadığına göre tabii ki FSR daha iyi bir teknoloji. Ancak tartışmanın lüzumu yok elbette.

Tartışmıyoruz hocam sohbet ediyoruz yani. Tartışma asla yok forum da bunun için zaten.

Evet XeSS'in FG teknolojisi olmadığı için FSR'ın FG'si ile karşılaşıtramayız. Ben Upscale anlamında söylüyorum. Ben diyorum ki FSR'ın görüntüsü XeSS'den iyi değil o kadar. Bu genel anlamda yani oyundan oyuna tabii ki değişebilir ama mesela bir oyunda parıltı oluyorsa XeSS ile yok. Bir oyunda ghosting oluyorsa X bir oyunda XeSS ile yok ben bunu demeye çalışıyorum.

Ben sorun yaşamadım demedim ki sana. Bir çok yerde Xess'in zaten daha iyi görüntü verdiğini belirttim. Mesajımdan nasıl bunu çıkardın anlamadım doğrusu. Xess'in entegre FG teknolojisi olmadığına göre tabii ki FSR daha iyi bir teknoloji. Ancak tartışmanın lüzumu yok elbette.
Bir de her teknoloji görüntüyü farklı şekilde bozduğu için kişinin görme yetisi de önemli. Mesela ben Last of Us'ta hem DLSS'i hem de FSR'ı kullanamadım. Çünkü DLSS'in ghosting problemi ve FSR'ın neredeyse her oyunda olan titreyen anti alising problemi çok gözüme batmıştı.

Ya illaki hata aramakla uğraşacaksak bu teknolojilerin her birinde bir sorun buluruz. Mesela en yakın örnek olarak Black Myth: Wukong verilebilir. Bu oyunda NVIDIA'nın Frame Generation teknolojisi düzgün entegre edilmediği için özellikle menü ekranlarına gir çık yaparken ekranda yırtılma oluyor fakat FSR FG'sinde bu durum yok. Steam'in topluluk sekmesine vs. baktığımızda da bu durum gözüne çok batan insanlar ya FG'siz DLSS'ya da FSR'ın FG'sini vs. kullandı.
Gördüğünüz gibi hata aramakla cebelleştiğimizde donanım destekli teknoloji bile oyunu yapan şirketin başarısızlığından dolayı patlıyor.
Mesela RDR2 bu konudaki en iyi örnek. Oyunda hem DLSS hem de FSR görüntüyü aşırı derecede bozduğundan dolayı gözü bozuk olmayan veya FPS konusunda çaresiz olmayan hiç kimse bu iki teknolojiyi de o oyunda kullanmıyor. Öte yandan God of War'da ise hem DLSS hem de FSR oldukça iyi çalışıyor.
Yani bu teknolojiler yazılımsal ve donanımsal işlese de oyuna entegre edilme biçimi de çok önemli. O yüzden bu teknolojileri kıyaslarken öyle tek bir oyun(Ki örnek gösterilen oyunda dediğim gibi bu teknolojileri düzgün entegre etmeyen bir oyun) üzerinden konuşmak mantıklı değil. Ha genele bakacak olduğumuzda ortalama şu sonuçlar çıkıyor:
FSR= Çoğu oyunda XeSS'e göre daha fazla görüntüyü bozuyor fakat kazandırdığı FPS değeri çok daha fazla olduğundan eğer oyunda göz ardı edebileceğimiz seviyede bozulma oluyorsa tercih edilebilir.
XeSS= Görüntüyü FSR'dan daha az bozuyor fakat en az FPS kazandıran teknoloji de genelde bu oluyor.
DLSS= Hem görüntüyü bazen daha bile iyi hâle getiriyor veya minimal derecede bozuyor hem de FPS'e katkısı büyük.

Elbette her teknolojide buluruz benim dediğim sadece şu "XeSS farklı kartlarda çalışmasına rağmen FSR 3 veya FSR 3.1'den coğu oyunlarda daha güzel bir görüntüsü var" Benim dediğim olay bu. Arkadaş örnek ver dedi ben o yüzden örnek verdim yoksa vermeyip genel anlamda diyecektim.

FSR'in daha fazla FPS vermesi görüntü kayıplarıyla da bağlı olabilir. Biraz fazla FPS alacağım diye görüntüyü bozamam açıkçası ben.

Elbette her teknolojide buluruz benim dediğim sadece şu "XeSS farklı kartlarda çalışmasına rağmen FSR 3 veya FSR 3.1'den coğu oyunlarda daha güzel bir görüntüsü var" Benim dediğim olay bu. Arkadaş örnek ver dedi ben o yüzden örnek verdim yoksa vermeyip genel anlamda diyecektim.

FSR'in daha fazla FPS vermesi görüntü kayıplarıyla da bağlı olabilir. Biraz fazla FPS alacağım diye görüntüyü bozamam açıkçası ben.
Yaaani ben açıkçası kullanmıyorum :D sadece çok ihtiyacım olursa AFMF açıyorum o yetiyor.

Bir de her teknoloji görüntüyü farklı şekilde bozduğu için kişinin görme yetisi de önemli. Mesela ben Last of Us'ta hem DLSS'i hem de FSR'ı kullanamadım. Çünkü DLSS'in ghosting problemi ve FSR'ın neredeyse her oyunda olan titreyen anti alising problemi çok gözüme batmıştı.
CP77 de FSR2 varken görüntüyü berbat yapıyordu. Xess de ise dediğim yağmur olayı vardı. Dediğin gibi kimi o titremeyi görmüyor bile aslında.

Bu arada artık FSR vs. yerine upscale etmeden Lossless Scaling kullanıyorum. Daha etkili geliyor. Elbette oyunda FG varsa o daha iyi ancak hiçbir türlü upscale kullanmak istemiyorum FG varken çünkü X2 FPS yapılan bir yerde upscale ihtiyacım yok diye düşünüyorum.

XeSS'in düşük performans problemi sadece NVIDIA ve AMD kartlarda var diye biliyorum ben. Çünkü bu teknoloji ilk çıktığında Death Stranding'de Intel harici kartlarda 50 FPS'den 17FPS'e gibi değerlere düşürüyordu performansı. Sonradan güncelleme ile NVIDIA ve AMD kartlarda düzelttiler diye hatırlıyorum. Bu dediklerim farklı bir teknoloji ile de karışmış olabilir. Emin değilim.

@görkemyy

AFMF 1 pek işe yaramıyordu ama AFMF 2 ile güzel bir şey başarmışlar. Yine de FG kadar olmasa da oyunu daha akıcı yapıyor. Tam sürüme çıkınca daha güzel olacaktır.

Bence en iyisi sadece FG kullanmak, dediğim gibi X2 FPS veriyor zaten upscale edipte görüntüyü bozmanın anlamı yok.

CP77 de FSR2 varken görüntüyü berbat yapıyordu. Xess de ise dediğim yağmur olayı vardı. Dediğin gibi kimi o titremeyi görmüyor bile aslında.

Bu arada artık FSR vs. yerine upscale etmeden Lossless Scaling kullanıyorum. Daha etkili geliyor. Elbette oyunda FG varsa o daha iyi ancak hiçbir türlü upscale kullanmak istemiyorum FG varken çünkü X2 FPS yapılan bir yerde upscale ihtiyacım yok diye düşünüyorum.
FSR 2 kötü aga, FSR 3 daha iyi. Tabi şimdi şu FSR 4'e de bakmak lazım çıkınca. Çıktıktan bir kaç zaman sonra asıl formuna gelir birde o zaman bakmak lazım. Ve bencede AFMF / FG varken kim napsın UpScaling'i. Kullanılmaz demiyorum kullanılabilir ama FrameGen daha çok kullanılır BENCE.

@görkemyy

AFMF 1 pek işe yaramıyordu ama AFMF 2 ile güzel bir şey başarmışlar. Yine de FG kadar olmasa da oyunu daha akıcı yapıyor. Tam sürüme çıkınca daha güzel olacaktır.
Afmf 1 de çok iyidi bu arada. 65-80fps falan alırken herşey fulde (shadow of the tomb rider) afmf açıyordum ve waowww 130 lar 160 lar falan. AFMF Nvidia FG'ye göre X2 FPS +20FPS veriyordu. AFMF 2 ise X2.5 veya X2.6 fps vericek. Ve tabi gecikmeyi de %90 azalttılar yani FrameGen'de AMD baya iyi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı