FTTX-V2 yazdığınıza göre göknetin sitesinden altyapı sorgulaması yaptınız sanırım. Çünkü orada böyle bir ifade var. Başka bir yerden yaptıysanız beni düzeltin lütfen.
Öncelikle altyapınızın tam olarak ne olduğunu kesinleştirmemiz lazım. Göknet, altyapınız FTTB (binaya kadar fiber) ise o kısmı gösteriyor. Aynı zamanda T11 kabinden VDSL hizmeti alıyorsanız da gösteriyor.
Kafa karışıklığını gidermek için biraz açıklama yapmak isterim. FTTB dediğimiz altyapıda fiber kablo binaya kadar çekilir, uygun bir yerde mdu dediğimiz cihazda sonlandırılır. Oradan da dairelere CAT kablo dağıtılır. Buna binaya kadar fiber denir. İleride Gbps'lik paketler satışa çıkarsa mdu cihazı değiştirilir ve FTTB'de de Gbps hız alınabilir. FTTB'yi daha iyi anlayabilmek için şu videoyu izleyebilirsiniz:
Videodakinin Superonline olması kafanızı karıştırmasın TT'nin FTTB sistemi de aşağı yukarı bu şekildedir.
T11 kabinden ise bildiğimiz VDSL hizmeti alınır. Yine binaya kadar fiber kablo gelir. T11 kabin içerisinde DSLAM bulunur. Buradaki regletlerden dairelere bakır kabloyla dağıtım yapılır. Sokaktaki kabinin binaya yerleştirilmiş hali gibi düşünebilirsiniz.
Bunun FTTB'den farkı telefon kablosuyla dağıtım yapıldığı için Gbps'lik paketler kullanılamaz. Hatırlarsanız FTTB'de CAT kablolarla dağıtım yapılıyordu. CAT kablolar da 8 tellidir. T11'den 2 telli telefon kablosu çıktığı için Gbps'lik paketler söz konusu olamaz. Ek olarak bu T11 kabin birkaç binaya hizmet verebilir.
Binanızın veya yan binaların altında şunlara benzer bir kabin varsa T11 kabinden hizmet alıyorsunuz demektir:
Eki Görüntüle 1237899
Eki Görüntüle 1237900
Fark edilirse ikinci fotoğraftaki kabinin sağ alt tarafında 4 adet çıkış mevcut. Bu çıkışlardan 4 binaya VDSL hizmeti verilebilir.
Şimdi bütün bunları neden anlattım? Sizin altyapınızın ne durumda olduğunu tam olarak anlayabilmeniz için. Altyapınız FTTB mi yoksa VDSL mi kesinleştirebilmeniz lazım. En iyisi siz binanızın zemin/bodrum katına inip sağa sola dikkatlice bir bakın. Dairenize gelen kablonun nereden geldiğini öğrenin. Bir T11 kabin görürseniz bilin ki altyapınız VDSL'dir. Yok, videodaki gibi bir kabin görürseniz altyapınız FTTB'dir. (binaya kadar fiberdir)
Ek olarak başka web sitelerinden de altyapı sorgulaması yapabilirsiniz.
Yukarıdaki anlattıklarımdan birisi geçerliyse yani binanızda T11 kabin varsa veya altyapınız FTTB ise fiber kablo zaten binanıza çekilmiş demektir. Bu durumda binanıza fiber kablo çektirmenize gerek yoktur.
FTTH (eve kadar fiber) altyapı istiyorsanız bir dilekçe hazırlayıp bağlı olduğunuz müdürlüğün planlama birimine teslim etmelisiniz. Bina sakinleriyle konuşup ne kadar çok imza alırsanız o kadar iyi olur.
Benim VDSL'den fibere geçiş sürecimi anlattığım konuyu okumak isterseniz:
TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim
Sormak istediğiniz başka bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.