Yukarıdaki anlattıklarımdan birisi geçerliyse yani binanızda T11 kabin varsa veya altyapınız FTTB ise fiber kablo zaten binanıza çekilmiş demektir. Bu durumda binanıza fiber kablo çektirmenize gerek yoktur.Herhangi bir yere başvuru yapsam evimin önündeki fiberi evime çektirebilir miyim?
FTTX-V2 yazdığınıza göre göknetin sitesinden altyapı sorgulaması yaptınız sanırım. Çünkü orada böyle bir ifade var. Başka bir yerden yaptıysanız beni düzeltin lütfen.
Öncelikle altyapınızın tam olarak ne olduğunu kesinleştirmemiz lazım. Göknet, altyapınız FTTB (binaya kadar fiber) ise o kısmı gösteriyor. Aynı zamanda T11 kabinden VDSL hizmeti alıyorsanız da gösteriyor.
Kafa karışıklığını gidermek için biraz açıklama yapmak isterim. FTTB dediğimiz altyapıda fiber kablo binaya kadar çekilir, uygun bir yerde mdu dediğimiz cihazda sonlandırılır. Oradan da dairelere CAT kablo dağıtılır. Buna binaya kadar fiber denir. İleride Gbps'lik paketler satışa çıkarsa mdu cihazı değiştirilir ve FTTB'de de Gbps hız alınabilir. FTTB'yi daha iyi anlayabilmek için şu videoyu izleyebilirsiniz:
Videodakinin Superonline olması kafanızı karıştırmasın TT'nin FTTB sistemi de aşağı yukarı bu şekildedir.
T11 kabinden ise bildiğimiz VDSL hizmeti alınır. Yine binaya kadar fiber kablo gelir. T11 kabin içerisinde DSLAM bulunur. Buradaki regletlerden dairelere bakır kabloyla dağıtım yapılır. Sokaktaki kabinin binaya yerleştirilmiş hali gibi düşünebilirsiniz.
Bunun FTTB'den farkı telefon kablosuyla dağıtım yapıldığı için Gbps'lik paketler kullanılamaz. Hatırlarsanız FTTB'de CAT kablolarla dağıtım yapılıyordu. CAT kablolar da 8 tellidir. T11'den 2 telli telefon kablosu çıktığı için Gbps'lik paketler söz konusu olamaz. Ek olarak bu T11 kabin birkaç binaya hizmet verebilir.
Binanızın veya yan binaların altında şunlara benzer bir kabin varsa T11 kabinden hizmet alıyorsunuz demektir:
Eki Görüntüle 1237899
Eki Görüntüle 1237900
Fark edilirse ikinci fotoğraftaki kabinin sağ alt tarafında 4 adet çıkış mevcut. Bu çıkışlardan 4 binaya VDSL hizmeti verilebilir.
Şimdi bütün bunları neden anlattım? Sizin altyapınızın ne durumda olduğunu tam olarak anlayabilmeniz için. Altyapınız FTTB mi yoksa VDSL mi kesinleştirebilmeniz lazım. En iyisi siz binanızın zemin/bodrum katına inip sağa sola dikkatlice bir bakın. Dairenize gelen kablonun nereden geldiğini öğrenin. Bir T11 kabin görürseniz bilin ki altyapınız VDSL'dir. Yok, videodaki gibi bir kabin görürseniz altyapınız FTTB'dir. (binaya kadar fiberdir)
Ek olarak başka web sitelerinden de altyapı sorgulaması yapabilirsiniz.
Yukarıdaki anlattıklarımdan birisi geçerliyse yani binanızda T11 kabin varsa veya altyapınız FTTB ise fiber kablo zaten binanıza çekilmiş demektir. Bu durumda binanıza fiber kablo çektirmenize gerek yoktur.
FTTH (eve kadar fiber) altyapı istiyorsanız bir dilekçe hazırlayıp bağlı olduğunuz müdürlüğün planlama birimine teslim etmelisiniz. Bina sakinleriyle konuşup ne kadar çok imza alırsanız o kadar iyi olur.
Benim VDSL'den fibere geçiş sürecimi anlattığım konuyu okumak isterseniz: TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim
Sormak istediğiniz başka bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Hocam ilk fotoğraftaki kutunun TT kutusu olduğunu sanmıyorum. Baksanıza içinde televizyon kabloları var. Daha önce Kablonet kutusu görmediğim için tam bilemiyorum ama bence bu kutu anten ile ilgili bir kutu. Yani Kablonet de olabilir çanak antenden gelen kabloların dairelere dağıtıldığı bir kutu da olabilir, tam bilemedim. Siz Kablonet altyapı sorgulaması da yapın bence.Binamda 2 tane kutu buldum birisi Türk Telekom'un diğeri Turkcell'in. Turkcell kilitli olduğu için içini çekemedim ancak Türk Telekom'un kutusu açıktı ve hiç fiber kabloya benzer bir şey bulamadım ve büyük ihtimalle geçen kablolar bakır. Ancak binada T11 kabin yoktu ona eminim. Başka sitelerden de altyapı sorgulama yaptığımda Turkcell'in kendi sitesinden fiber internet var derken TurkNet gibi sitelerde VDSL olarak gözüküyor.
Eki Görüntüle 1237947Eki Görüntüle 1237948
Hocam ilk fotoğraftaki kutunun TT kutusu olduğunu sanmıyorum. Baksanıza içinde televizyon kabloları var. Daha önce Kablonet kutusu görmediğim için tam bilemiyorum ama bence bu kutu anten ile ilgili bir kutu. Yani Kablonet de olabilir çanak antenden gelen kabloların dairelere dağıtıldığı bir kutu da olabilir, tam bilemedim. Siz Kablonet altyapı sorgulaması da yapın bence.
İkinci fotoğraftaki üzerinde de yazdığı gibi Superonline kutusu zaten. Yani binanızda Superonline fiber altyapısı var.
TurkNet sadece Türk Telekom altyapısı kullanıyor o yüzden VDSL diyordur. Turkcell Superonline altyapısı kullanan başka bir sağlayıcı arıyorsanız fiber için sanırsam Millenicom bunu sağlıyor orayı inceleyebilirsiniz.Zaten şu an Kablonet'in hem KabloTV hem de VDSL altyapısından internet kullanıyoruz onların fiber altyapısı yok zaten eminim. Ancak Turkcell'in fiber altyapısı varsa mantıken TurkNet gibi firmalar bana bu altyapıdan internet sağlayamaz mı? Ne yalan söyleyeyim amacım TurkNet'in GigaFiber paketinden yararlanmak ama başka operatörlerin sitelerde altyapı sorgulama yaptığımda en fazla 70 verebilecekleri yazıyor.
Caner Karaca hocamın da dediği gibi Turknet TT altyapısından hizmet verir. Bir de kendisine ait olan GibaFiber altyapısı vardır. Superonline altyapısında alternatif firmalardan hizmet almak istiyorsanız Millenicom kullanabilirsiniz. Superonline altyapısını kullanan başka firma var mı bilmiyorum. Bir ara Vodafone'un da Superonline altyapısından hizmet verdiğini okumuştum ama şu an için geçerli mi bilemiyorum.Zaten şu an Kablonet'in hem KabloTV hem de VDSL altyapısından internet kullanıyoruz onların fiber altyapısı yok zaten eminim. Ancak Turkcell'in fiber altyapısı varsa mantıken TurkNet gibi firmalar bana bu altyapıdan internet sağlayamaz mı? Ne yalan söyleyeyim amacım TurkNet'in GigaFiber paketinden yararlanmak ama başka operatörlerin sitelerde altyapı sorgulama yaptığımda en fazla 70 verebilecekleri yazıyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.