Çözüldü FX 6350 ve R9 280 performans sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zyper

Hectopat
Katılım
8 Ağustos 2017
Mesajlar
51
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İki gün öncesine kadar Overwatch, LoL, PUBG gibi oyunları sorunsuz oynuyordum ama dünden itibaren tüm oyunlarda kasma oluşmaya başladı. Mesela Overwatch'da high ayarlarda 90 FPS civarı alıyordum. LoL'de 150+ FPS alıyordum yüksek ayarlarda. Ama dünden beri Overwatch'ta 20-50 FPS arası, LoL'de ise 40-60 arası alıyorum. PUBG'de ise sürekli FPS droplanıyor böyle bir sorun yoktu. Ne yapmam gerek?

Sistemim :
  • RAM : Kingston 8 GB 2133 MHz DDR3
  • Ekran kartı : R9 280 Dual X (boşta 35 oyunlarda 75 dereceye kadar çıkıyor)
  • İşlemci : AMD FX 6350 4.3 GHz ( Azıcık overclockladım boşta 40 oyunlarda 50 civarı)
  • HDD : Seagate 1 TB
  • Güç kaynagı : Zalman 600 Watt
Driverlarım güncel, driverları silip yüklemeyi denedim, disk birleştirme yaptım, virüs taraması 3 farklı programdan denedim virüs çıkmadı.

Sorun ne olabilir anlamadım.
 
Çözüm
HD Tune ile HDD'yi tarayın. Bad sector olabilir. Temiz çıkarsa, sorun ısıdır büyük ihtimalle. İşlemci ve ekran kartına termal macun uygulaması yapıp bir tozunu alın, öyle deneyin. Temizlikten zarar gelmez.
HD Tune ile HDD'yi tarayın. Bad sector olabilir. Temiz çıkarsa, sorun ısıdır büyük ihtimalle. İşlemci ve ekran kartına termal macun uygulaması yapıp bir tozunu alın, öyle deneyin. Temizlikten zarar gelmez.
 
Çözüm
Bugün HDD'yi tarattım . Sonuçları ekledim ben pek anlayamıyorum da siz yorumlayabilir misiniz? Ayrıyeten bir şey farkettim. Oyun menülerinde, menü geçişlerinde sürekli takılıyor eskiden böyle sorunum yoktu, oyunlarda menü geçişleri gibi zamanlarda yağ gibi akıyordu. Konu başlığında da dediğim gibi FPS sorunum yoktu.
 

Dosya Ekleri

  • Benchmark HDD 2.jpg
    Benchmark HDD 2.jpg
    353,7 KB · Görüntüleme: 95
  • Error Scan of HDD 2.jpg
    Error Scan of HDD 2.jpg
    395,5 KB · Görüntüleme: 94
  • Health Status 2.jpg
    Health Status 2.jpg
    352,8 KB · Görüntüleme: 85
Tarattım bir kaç farklı program ile ama hiçbir virüs algılayamadılar. Hatta bugün format atıp Windows 7 kurdum ancak fayda etmedi.
 
Hocam mesela LOL'de bu şekilde. Ayrıca bir şey farkettim FPS sayacında birden 150-200 FPS (eskiden olan FPS) civarı oluyordu ama hemencecik geri 40-50 FPS civarına iniyordu. 1 saniye gibi süre içinde oluyordu nadir bi şekilde. Sebebini anlamadım ve dediğim gibi eskiden olmayan takılmalar var sistemde. LOL'den örnek vermek gerekirse item almak için marketi açıyorum ama 1-2 saniyelik bir takılma oluyor eskiden olmayan. Başka oyunlardan örnek vermek gerekirse Overwatch'taki menü geçişlerinde, haritaya girerken ve benzeri durumlarda sürekli takılma oluyor. Eskiden yoktu bunlar. HDD'den dolayı mı takılma yapıyor acaba anlamadım.
 

Dosya Ekleri

  • LoL 2.jpg
    LoL 2.jpg
    258,1 KB · Görüntüleme: 96
Hocam GPU kullanımına bakın. %28 yazıyor. İşlemci artık besleyememeye başlamış ekran kartını. Bulabilirseniz, aynı sokette başka bir işlemciyle deneyin ekran kartını. O zaman eski FPS'leri görürsünüz. Darboğaz söz konusu.
 
Hocam bu değerlerden tam anlamıyorum ama şöyle sorayım şimdi bu GPU ve CPU kullanımının kaç olması gerekiyor normalde?
CPU kullanımının %70-80 arası, GPU kullanımının %95'in altına düşmemesi gerekiyor. Çünkü oyunu işlemci açar, ekran kartı oynatır. Siz oyunu oynarken en fazla kullanılanın ekran kartı olması gerekir. Eğer ekran kartı tam olarak çalışamıyorsa ve gördüğümüz değerler düşükse, üstüne üstlük CPU kullanımı da yüksekse bilin ki darboğaz oluyor, ekran kartı beslenemiyor.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı