FX 8320 işlemcinin hızı düştü

berat3636

Hectopat
Katılım
14 Haziran 2021
Mesajlar
6.608
Çözümler
14
Yer
kars
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Gigabyte'ın sitesine baktım ve kullandığım anakart işlemcimi desteklemiyormuş GA-78LMT-S2P (Rev. 3.1) | Anakart | GIGABYTE. 4 ay öncesine kadar işlemcimden 2.9 GHz alıyordum 4 ay önce hiçbir şey yapmadan normal normal oyunumu açtım oynadım o günden beridir en fazla 1.5 GHz alıyorum. Bir de BIOS ayarlarına girince RAM hızıma 1600 MHz yazıyor fakat MSI Afterburner programının dediğine göre 3600 MHz alıyorum. En fazla 3200 almam gerekiyor.

Sistemim:
Kingston 120 GB SSD.
MSI GTX 1050 ekran kartı.
Cooler Master 500W PSU.
AMD FX 8320 işlemci.
8+8 1600 MHz RAM.
Gigabyte GA-78LMT-S2P anakart.
 
İşlemciniz FX8320 AM3+ soket yapısında yani anakarta uyumlu orda bir sıkıntı yok. link
BIOS ayarlarınızı sıfırlayın ve Windows'tan güç modunu performans moduna alın.
Denetim Masası > sistem ve güvenlik > Güç seçenekleri 'ne geldiğinizde sağ tarafta bir aşağı ok olacak. Ona tıkladığınızda performans modu çıkacaktır.
 
BIOS ayarlarını nasıl sıfırlayabilirim? Pek bir bilgim yokta. Attığınız linkteki işlemci 3.5 GHz ama benim işlemcim 2.91 GHz. Bunlar neden farklı?

1634133779812.png

1634133673671.png
 

Dosya Ekleri

  • 1634133739190.png
    1634133739190.png
    2,6 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:
Bilgisayar açılırken delete ya da F2 tuşuna basarak BIOS ekranına ulaşabilirsiniz. Bu kısımda default ayarları seçip kaydederek yeniden başlatırsanız sorun çözülecektir.
 
Bilgisayar açılırken delete ya da F2 tuşuna basarak BIOS ekranına ulaşabilirsiniz. Bu kısımda default ayarları seçip kaydederek yeniden başlatırsanız sorun çözülecektir.

Yaptım fakat düzelmedi. BIOS kısmına ulaşmayı dün zaten keşfetmiştim. Default da yapmıştım fakat düzelmedi. Başka bir öneriniz var mı?
 
BIOS default ayarlardayken işlemci hızı sınırlıysa Windows güç profili ile alakalı olabilir. Güç profillerinden performans modunu seçmeyi deneyin. Mümkünse anakartınızın sitesinden chipset sürücüsünü güncelleyin. Chipset sürücüsü güncellemesiyle güç profilleri de güncellenir.
 
Herkes FX serisine çok kötü çok berbat diyor ama 8 çekirdek 3 GHz bence gayet iyi. Neyi kötü neden herkes kötülüyor?
 
FX serisi aslında devrim niteliğinde bir seri. AMD bu seri ile çok çekirdekli işlemcilerin temelini atmış oldu. Intel'e kalmış olsaydık hala 2 çekirdekli 4 çekirdekli işlemcilerle devam ediyorduk.

FX serisinin genel anlamda kötü bir izlenimi olması, tamamen tek çekirdek performansının muadili olan Intel işlemcilere göre geride olması ve o dönemde bütün oyunların tek çekirdek performansına göre optimize edilmesinden kaynaklanıyor.

Bence çok güzel işlemciler özellikle FX 8xxx serisi benim gözümde çok ayrı bir yerde.

Sorununuz çözülmüştür umarım.
 
Sorununuz çözülmüştür umarım.

Çözülmedi çünkü BIOS ayarlarını değiştirmeye güncellemeye korkuyorum. Birinin bana talimat vermesi gerekiyor anlık. Pek anlamıyorum. Discord versem uygun bir zamanda aramalı veya yazmalı görüşmeyle BIOS ayarlarını ve chipset ayarlarını güncellesek olur mu? discord: BERAT_#2515
 
Adım adım giderseniz sonuca ulaşacağınızı düşünüyorum.

1) CPU-Z programını indirip açın.
Mainboard sekmesinde Chipset sürücünüzle ilgili bilgiyi bulabilirsiniz. Daha sonra
760G Chipset Sürücüsü buradaki sürüm numarasından kontrol edip güncel değilse indirip doğrudan kurulum yapabilirsiniz. Bu adımda sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

2) Anladığım kadarıyla daha önce BIOS güncellemesi yapmadınız ve sistem sağlıklı çalışıyordu. Normalde ciddi performans kayıpları ya da sistem kararsızlığı olmadığı sürece BIOS güncellemesi önerilmez. BIOS arayüzünüzü bilmediğim için doğrudan yardımcı olabilmem zor. Önerebileceğim BIOS menüsüne girdikten sonra genelde ayarları default yapmak için kısayol olur. Bu kısayolu kullanarak ayarları default moda alıp F10 (sizde başka bir tuş da olabilir) ile kaydedip yeniden başlatın.

Ek olarak genelde bu tarz problemler otomatik güncelleme sonucu bazı sürücülerin güncellenmesinden sonra oluyor. Windows update geçmişini inceleyip hangi tarihten sonra bu sorunu yaşadığınızı hatırlıyorsanız o güncelleştirmeleri kaldırmayı da deneyebilirsiniz.
 

Geri
Yukarı