FX-8320 Oyunlarda düşük CPU kullanımı

crestand

Hectopat
Daha fazla  
Uzun süredir çözemediğim bir problem var. Ortalama çoğu oyunda FPS değerim sabit değil. Sürekli droplar oluyor. 80-90 FPS değerlerinde 5-10 saniyeliğine 30-40 arasına düşüp kasmalar meydana getiriyor. Konu açmadan önce bu konuda uzun uzun araştırma yaptım ve gerek yabancı gerek yerli platformlardaki çoğu çözümü denedim ama sonuca ulaşamadım. Sistem özelliklerimi:

- İşletim sistemi: Windows 10 Home 64 Bit.
- İşlemci: AMD FX-8320
- Bellek: 4x2 Corsair DDR3 1066MHz.
- Ekran kartı: GTX 770 OC Edition.
- Anakart: MSI Gaming 970.
Eksik bilgi varsa isterseniz yazabilirim. Öncellikle ısı konusunda boşta CPU 28-32 derece aralarında yük altına 60 dereceyi geçmiyor maksimum 65 derece görüyorum nadir olarak. Thermaltake water 3.0 performer soğutucu kullanıyorum. BIOS güncel ara ara takip ediyorum şu an tekrar kontrol ettim güncel hala.
Benim fark ettiğim şey kasmalar olduğu sırada Task Manager'dan CPU kullanımına baktığım zaman %45-50 kullanımda kasma sırasında %20-25 falan düşüyor bu değer farklı oyunlarda değişse bile düşme her zaman mevcut. Sorunu araştırırken virüs taraması istemişler bende Malwarebytes anti-malware Free versiyon ile tarattım 2 virüs buldu sildim fakat sonuç hala aynı. Oyunların hiçbirisi korsan değil bu arada.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem taramasını yapıyorum şu an kusura bakmayın bakamadım foruma. Birde raporu sizin konu da mı yoksa burada mı paylaşayım ?
Burada.

Rehbere göre uygulayın:
c:\users\crestand-pc\appdata\local\ummyvideodownloader\ummyvideodownloader.exe
c:\users\crestand-pc\appdata\local\temp\is-mpjl5.tmp\mbsetup_uvd.exe

Bu klasör içlerini de silin:
c:\users\crestand-pc\appdata\local\ummyvideodownloader
c:\programdata\gog.com\
c:\programdata\application data\gog.com
c:\users\crestand-pc\appdata\local\temp\

Burada.

Rehbere göre uygulayın:
c:\users\crestand-pc\appdata\local\ummyvideodownloader\ummyvideodownloader.exe
c:\users\crestand-pc\appdata\local\temp\is-mpjl5.tmp\mbsetup_uvd.exe

Bu klasör içlerini de silin:
c:\users\crestand-pc\appdata\local\ummyvideodownloader
c:\programdata\gog.com\
c:\programdata\application data\gog.com
c:\users\crestand-pc\appdata\local\temp\

Rehbere göre sildim sıkıntı olmadı. Fakat son söylediğin lokasyondaki dosyalardan bazılarını silemedim açık olduğu için silinmiyor dedi ve bunlar kaldı Screenshot . Birde merakımdan soruyorum neden gog klasörlerini sildik ?

Son düzenleme:
@crestand Hmm... Aslında bu tip konulara pek yazmıyorum. Çok yazan var diye ama "yerli ve yabancı" deyince olaya el atma zamanımın geldiğini gördüm.

G-Sync monitörünüzün olmadığını düşünüyorum ve başlıyorum.

İlk önce kontrol panelinden, çözünürlük ve sonrasında özel çözünürlük diyerek "CVT azaltılmış boş" seçeneğini seçerek HZ değerleri 2 şer, 2 şer artırın. 5-10 arası en fazla artacaktır. Panel kalitesine göre değişir. Bu kandırmaca bir sistemdir. "CVT azaltılmış boş" değil "Otomatik" yaparsanız 5-6 artar ama gerçek değerdir.
Ayarlardan yaptığınız özel çözünürlüğü seçmeyi unutmayın.
Ör: Çözünürlük.jpg

Dalgalanmaları kırmak ve daha fazla performans için; Nvidia Inspector dosyasını indirin. Sürücü bilgisi yanında ki araç butonuna bastığınızda ince ayarlar karşınıza gelecektir.
Örnek ayarlar için: Nvidia.jpg

Frame Rate Limiter: OC yapılmış HZ değerleriniz artık sizin değerlerinizdir. Ayarlardan o rakamı yazın 65, 70... HZ değeriniz kaç ise.

Maximum Pre-Rendered Frames: Yükü işlemciye aktarır 8 kareye kadar işlemci halleder bu işi, takılmalar, kasılmalar, dalgalanmalar gider ama tepkime de gecikmeler yaşanabilir. CS:GO gibi oyunlarda tavsiye edilmez ama çok sıkıntıysa 2-4 ayarlayabilirsin. 8 olarak deneyin.

Prefered Refreshrate: Yüksek seçin böylece 70 ise 70, 60 ise 60 olarak belirlediğiniz limitte takılacaktır.

Triple Buffering: Kırılmaları engellemek içindir. FreeSync yada G-Sync gibi düşünebilirsin. Çünkü geçikmeyi düşüreceğiz birazdan. (V-Sync açacaksanız burada açın)

Vertical Sync: Kırılmalar için. Açarsa FPS'yi sabitlemeye çalışır ama biz zaten sabitlediğimiz için dalgalanma olamayacaktır, böylelikle az gecikme ile optimum performans alabiliriz. Tercihen açıp, kapatıp deneyebilirsin. (Yırtılma can sıkıyorsa açın, çok az gecikme olacaktır.)

Anisotropic Filter Optimization: Doku filtrelemesidir. Dokuların hesaplamalarını optimize eder. (Performans için açın)

Anisotropic Sample Optimization: Basit doku hesaplamasıdır. Ufak değişimler hissedersiniz. Duvarlarda, yerlerde... Görüntüyü düz bir tabaka gibi gösteriyor, performansı açarsanız artırır. Görüntüyü kalitesi için kapat. (Açın)

Trilinear Optimization: Kapalı kalite, açık performans. Deneyip test edin. (Açın)

Bilgisayarın güç ayarlarını yüksek duruma getirin. Dengeli olursa işlemcide dalgalanmalar olacaktır.

Oyunlara göre tek tek ayar yapabilirsin. Oyundan V-Sync açarsanız performans kaybı yaşarsınız ama böyle yaparsanız hep ekran kartına yük binmez hemde ağır yük altında ani dalgalanmalar yaşamazsanız. (Oyundan oyuna göre değişebilir.)

İpucu; oyunlardaki gölgeleri düşürün High olabilir yada Mid. Vram çok götürür buda Texture performansını kırpar daha sonra performans kaybı yaşarsınız. (1-2 GB model kartlar içindir.)

Güle güle kullanın.

Son düzenleme:
@Leo Corte Dediklerinizi yaptım fakat sadece ilk söylediğinizi yaparken şöyle Screenshot uyarı aldım o yüzden kaydedemedim. Fakat Nvidia Inspector ile ilgili kısmı yaptım zaten bir çok ayar dediğiniz gibiymiş.

Ekleme : Dostum ayarlardan sonra 1 saat falan oynadım oyunda fps drop devam etti fakat eskisi kadar sık değildi bir oyunda ( 15 dk ortalama ) 1 ya da 2 yerde maksimum 6-8 saniye arası 10 fps falan oldu önceden drop daha sık olurdu ve 35-40 fps'e düşerdi. İlk izlenimlerim bunlar. Yarın tekrar konuya yazarım değişiklik olursa. Birde ben 8 yaptım o seçeneklerden gecikme anlayamadım ama 2-3 çekip deneyim mi bir farklılık olur mu sizce ?

@crestand Geçikme oyundan oyuna göre anlaşılabiliyor. FPS limitleyip V-Sync'i oradan açarsanız olur. Oyunlarda da V-Sync kapalı olsun. Sample Optimization açık demişim de düzeltemiyorum onu. Kapatmak daha iyi olacaktır. LOD açmak gerekir yoksa

Son tavsiyem: Afterburner gibi uygulama kullanın. Oyun sırasında açın. GPU, CPU, RAM, Vram gibi verilerin hepsini doldurun, gözüksün.
Oyun sırasında neyin yük altında olduğunu da inceleyin. Bu na göre yol izlersiniz.

@Leo Corte Bu gün tekrar denedim hiç bir ayarı değiştirmeden 2 saat hiç bir fps drop olmadan oynadım yardımın için teşekkürler. Eğer fps drop alırsam en son söylediğin değişiklikleri yaparım. Birde afterburner sayesinde fark ettim cpu kullanımının düşmesi olayını.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı