FX X6 6300 sistem yükseltme

fBruhMoment

Hectopat
Şu anda sahip olduğum sistem şu şekilde:
Anakart: ASUS M5a97 LE R2.0 [Haziran 2015'te alındı]
{Ek bilgi: Anakarttaki ana PCI X16 portu çalışmıyor alttaki portu kullanıyorum ekran kartını takarken}
Ekran kartı: AMD Radeon - R7 250 GDDR3 2 GB 128Bit [Temmuz 2014'te alındı]
İşlemci: AMD - FX X6 6300 3.5 GHz [Haziran 2015'te alındı]
PSU: Cooler Master RS-500B (500W) [Temmuz 2014'te alındı]
Depolama: Toshiba 3.5" 1TB SATA 3.0 7200RPM harddisk [Haziran 2015'te alındı]
RAM: Crucial 8 GB Ballixtix Tactical Low-profile DDR3 1600 MHz DDR3 CLS 1.35V [Haziran 2015'te alındı]
Monitör: ViewSonic 1440x900 çözünürlüklü 19" Monitör [çok uzun bir süredir elimde. Aldığım tarihi hatırlamıyorum.]
AOC 1920x1080 çözünürlüklü 24" Monitör [Geçtiğimiz ay satın aldım]

Şu andaki bütçem: 700TL (+500-600 TL/ay şeklinde biriktiriyorum aylık olarak) [haziran ayındaki toplam tahmini net bütçe: 4000 TL] {Bütçe sınırlı fakat aylık olarak gelmesi sebebiyle upgrade'e açık bir sistem düşünüyorum}

Şu anki sistemimle oyunlarda sıkıntı çekiyorum. Giriş seviyesi ekran kartım artık 1080PDE oynatmıyor bile. Ben de bu ekran kartını değiştirmek istiyorum fakat aslında asıl planım yaz aylarına kadar para biriktirip komple sistemi yenilemek. (Mühendislik öğrencisiyim, kullanacağım programlar için sağlam bir bilgisayara ihtiyacım olacak ayrıca oyun da oynuyorum tabii)

1) Verdiğim bilgilere göre bana bir sistem önerisi yapabilir misiniz? (Bunu yaparken sonradan upgrade'e açık bir sistem olarak önerebilirsiniz, mesela ilk etapta 16 yerine 8 GB RAM alıp birkaç ay sonra bir 8 GB daha alabilirim aynı şekilde ilk etapta M.2 SSD almam şart değil onu sonra da ekleyebilirim. Ki kafamda böyle bir şey var, çok önemli parçalara yani işlemci ve ekran kartına parayı bastırıp kalanları da upgrade ederek almayı planlıyorum)

2) Önereceğiniz sistemdeki ekran kartını en kısa sürede satın alıp var olan sistemimde kullanmayı planlıyorum (Haziran ayına kadarki süreçte beni idare etmesi için) Bu mantıklı olur mu?

3) 1080P monitörümün yanında şu 19 inçlik eski monitörü de ikinci monitör olarak kullanmak istiyorum, bunu yeni sistemde nasıl yapabilirim? (Aslında nasıl yapabilirimi sorma sebebim ekran kartını nasıl seçmeliyim ki sıkıntı çıkmasın? )

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi kullandığın ekran kartı portun x4 modunda çalışıyor. Bu nedenle ekran kartın yarı performansda çalışıyor. Ekran kartını şimdide yükseltsen yine tam performansda kullanamazsın. Paranı tam anlamı ile biriktirdiğinde yeni konu açarsın ve ona göre sistem tavsiyesi alırsın. Haziran ayına kadar işlemci,anakart,ram ve ekran kartları fiyatları değişecektir.

Şimdi kullandığın ekran kartı portun x4 modunda çalışıyor. Bu nedenle ekran kartın yarı performansda çalışıyor. Ekran kartını şimdide yükseltsen yine tam performansda kullanamazsın. Paranı tam anlamı ile biriktirdiğinde yeni konu açarsın ve ona göre sistem tavsiyesi alırsın. Haziran ayına kadar işlemci,anakart,ram ve ekran kartları fiyatları değişecektir.

2020de piyasaların daha da kötüleşeceğini düşünüyorum, bu kadar acele etmeyi istememin bir sebebi de bu. Şu anki sistemimde ekran kartım darboğaz yapıyor,x4 portu sebebiyle düşük performans alacağım fakat bunu asıl sistemimi toplarlayana kadar çekeceğim ? Yine de şu an oynacağım oyunlarda bayağı yeterli bir performans vereceğini düşünüyorum. Dolayısıyla zaten alacağım ekran kartı üç aşşağı belliyken (yaz aylarına kadar çok bir değişiklik beklemiyorum) neden daha fazla bekleyeyim ki ? Hatta belki de ekran kartı değişimiyle elde ettiğim performans beni bayağı tatmin eder, ve sistemimi gittiği yere kadar kullanırım ? (Bunu yazma sebebim, üniversite bittiğinde farklı planlarım var, eninde sonunda sistemimi satmam gerekecek zaten bu durumda eğer ekran kartını upgrade etmem beni uzun süre götürebilecekse ne diye paramı çarçur edeyim ?)
@actanonverba Sizin yorumunuz ne olur hocam ? Artık sadece RX 570 alıp sistemimi modifiye ederek gideceği yere kadar kullanmayı bile düşünmeye başladım. Siz ne önerirsiniz ? Elimdeki sistemin ekran kartı dışında aslında o kadar da yabana atılmayacak bir sistem olduğunu düşünmeye başladım. Ama tabii şu anakarttaki PCI X16 port sorunu önemli bir etken ayrıca FX X6 6300 bu programlarda sıkıntı yaratır mı onu da bilemiyorum... (ekran kartını bu kadar erken almayı isteme sebebim biraz da hazırlık sınıfında olmam sebebiyle boş vaktimin olması ve oyun oynama isteğim, bölüme geçtiğimde zamanımın olmayacağını farkındayım)

Son düzenleme:
Senin sistemin bir benzerini geçen yıl kullanıyordum. Tek fark ekran kartı olarak RX 470 kullanıyordum.
Anakartın OC potansiyeli kullandığım kule fan ile 4.5 GHZ olmuştu. 4.7 GHZ denediğimde bir türlü stabil olmuyordu. Online oyun oynamadığım için GTA 5 oyunu hariç oynadağım hiç bir oyunda darboğaz yaşamadım. Ekran kartını almak istiyorsan indirim kovalayarak uygun fiyatlı RX 570 alırsın. X16 portunu tamir edebilen yerler var. Ekran kartını aldıktan sonra istediğin performansı alamazsan tamir ettirme yoluna gidebilirsin.

Senin sistemin bir benzerini geçen yıl kullanıyordum. Tek fark ekran kartı olarak RX 470 kullanıyordum.
Anakartın OC potansiyeli kullandığım kule fan ile 4.5 GHZ olmuştu. 4.7 GHZ denediğimde bir türlü stabil olmuyordu. Online oyun oynamadığım için GTA 5 oyunu hariç oynadağım hiç bir oyunda darboğaz yaşamadım. Ekran kartını almak istiyorsan indirim kovalayarak uygun fiyatlı RX 570 alırsın. X16 portunu tamir edebilen yerler var. Ekran kartını aldıktan sonra istediğin performansı alamazsan tamir ettirme yoluna gidebilirsin.

Su anda iki seçenek var gibi görünüyor, eğer yazın yenilemeyeceksem RX 570 ile dediğiniz gibi yapmak daha mantıklı olacaktır. Fakat ileride kullanacağım bu mühendislik programlarında sıkıntı yaratır mi onu bilemiyorum bu sebeple ileride yeni bir sistem toplamam gerekebilir. Boyle bir durumda da neden almışken RX 580 almadım diye vah edebilirim.Yani:

- RX 570 alip fazla para bayılmadan da sıyrılabilirim.
- RX 580 alip sonra toplayacağım pc için iyi bir ekran kartım olmasını da sağlayabilirim.

İleriye dönük olsun dersen bütçene bağlı olarak piyasaya yeni çıkan RX 5500 XT 8GB modelide bakılabilir. RX 580 çok uygun fiyatlı bulamazsan bunu da düşünebilirsin.

RX 5500 XT 8 GB modeli şu an piyasada 1700tl civarı bir fiyata satılıyor. Biraz daha bekleyip onu alıcam gibi görünüyor. Önerilen PSU gücü nedir bu arada bu kart için ?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı