Çözüldü G.Skill Aegis belleklere 2400 MHz OC sonrası oyunlardan atma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Yer
Istanbul
Sistem:

CPU: i5-7500 @ 3.8 GHz.
GPU: ASUS Dual OC GTX 1060 6 GB.
RAM: 16 GB G.Skill Aegis 2x8 DDR4 2133 MHz (1.2v)
Mobo: H110M-C.
PSU: High Power eco 600W 85+

Elimdeki işlemci halihazırda 2400 MHz destekliyorken 3 yılı aşkın bir süredir 2133 MHz hızlarında aktif bir şekilde çalıştırdığım belleklerimi XMP ile 2400 MHz'e çıkarmak istedim ve açıkçası şu an otomatik voltaj ayarlarıyla efektif 2400 MHz hızlarında çalışıyor fakat asıl sorun oyunlara girdiğim an başlıyor ki belli aralıklarda üzerinden çok uzun bir süre geçmeden oynadığım oyunların hemen hemen hepsi 'çalışmayı durdurdu' şeklinde uyarı vererek masaüstüne atıyor. Anakartın AI tweaker ayarlarında ez-modda yer alan XMP seçeneği gözüküyor fakat 'disabled' devre dışı seçeneği dışında herhangi bir opsiyon karşıma çıkmıyor ki bu noktadaki sorunumun 1.2v standart voltaj değerlerinin yüksek frekanslarda üzerine gelen yükü kompanse edememesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bundan daha önceki konulara da baktığım zaman hemen hemen çoğu 1.2v DDR4 bellekler için XMP voltaj ayarı otomatik 1.35V şeklinde ayarlanıyor denmiş ama bu noktada yapacağım işlemi garantiye almadan da girişmek istemedim, sizce bu RAM'lerin 2400 MHz hızında yük altında uzun saatler boyu stabil ve sorunsuz çalışması için ne gibi ayarlamalar yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Az önce BIOS ayarlarını defaulta getirip ana AI Tweaker ekranına tekrar dönüş yaptığımda DRAM frequency 2400 MHz ayarlama sonrası; otomatik olarak bellek voltajının 1.460V'a çıktığını gördüm. Ayrıca BIOS sürümüm de güncel değilmiş, yaklaşık 2 sene önceki bir versiyona sahipmişim, güncelleyip durumu tekrar bildiririm. Cevaplarınız için sağolun.
Bugün itibariyle RAM'lerimi 2400 MHz efektif bir hızda stabil ve sorunsuz kullanıyorum. Oysaki crash yediğim noktalarda özellikle de RAM'lere yük binen senaryolarda; 267 MHz'lik fark için otomatik ayarlanmış 1.460V belleğin çiplerine aşırı fazla geliyormuş. DRAM Frequency'nin alt bölümünde yer alana manuel DRAM voltaj seçeneğini 'auto'dan 1.25V'e ayarladıktan sonra sıkıntının s'si kalmadı. Ek olarak bu işlemleri gerçekleştirmeden önce en son '4212.CAP' sürüm BIOS güncellemesini de yaptığımı belirtmiş olayım.
Az önce BIOS ayarlarını defaulta getirip ana AI Tweaker ekranına tekrar dönüş yaptığımda DRAM frequency 2400 MHz ayarlama sonrası; otomatik olarak bellek voltajının 1.460V'a çıktığını gördüm. Ayrıca BIOS sürümüm de güncel değilmiş, yaklaşık 2 sene önceki bir versiyona sahipmişim, güncelleyip durumu tekrar bildiririm. Cevaplarınız için sağolun.
Bugün itibariyle RAM'lerimi 2400 MHz efektif bir hızda stabil ve sorunsuz kullanıyorum. Oysaki crash yediğim noktalarda özellikle de RAM'lere yük binen senaryolarda; 267 MHz'lik fark için otomatik ayarlanmış 1.460V belleğin çiplerine aşırı fazla geliyormuş. DRAM Frequency'nin alt bölümünde yer alana manuel DRAM voltaj seçeneğini 'auto'dan 1.25V'e ayarladıktan sonra sıkıntının s'si kalmadı. Ek olarak bu işlemleri gerçekleştirmeden önce en son '4212.CAP' sürüm BIOS güncellemesini de yaptığımı belirtmiş olayım.

Son düzenleme:
Çözüm
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı