G.Skill bellek seçimi (maksimum uyumluluk + performans)

Bora Sezgin

Hectopat
Katılım
26 Ocak 2020
Mesajlar
18
Anakart
MSI MPG X570S Carbon Max Wifi
İşlemci
AMD Ryzen 9 5900X
Merhaba,

10 yıl sonra bir 4K oyun PC topluyorum ve şu ana kadar topladığım parçalar;
  • Anakart : MSI MPG X570s Carbon Max Wifi (2 adet DDR4 destekli M2 takabilmek için ve kaliteli bir şey olsun diye tercih ettim),
  • CPU : AMD Ryzen 9 5900X (RTX 4080 'i desteklesin ve darboğaz yapmasın diye tercih ettim),
  • GPU : ASUS Tuf Gaming RTX 4080 OC,
  • PSU : MSI MPG A1000G ATX 3.0 PCIe 5 destekli,
  • Monitor : Samsung Odyssey G7 LS32BG700 (ViewSonic Elite XG32 veya LG Ultragear 27GN950 alacaktım ama piyasada mal yok malesef),
SSD olarak; Windows 11 için 500 Gb WD Black SN850X ve oyunlar için 2 Tb WD Black SN850X düşünüyorum. Anakart ile uyum sorunu çıkartırlarsa Samsung 980 Pro tercih edeceğim.

Kalan parçalardan kafamı kurcalayan bir tek RAM. kaldı:

Birçok seçenek var ancak AMD Ryzen ile tam uyumlu olması açısından G.Skill TridentZ Neo (bundan sonra kısaca "Neo") serisinde karar kıldım. Ayrıca kapasite olarak dual 2x16 tercih ettim. Ancak hangi çipi almalıyım konusunda kararsızım. Seçenekleri 3'e indirebilmiş durumdayım;
  1. Neo F4-4000C16D-32GTZNA K2 (Fiyat : 8,530 TL) (satıcı K2 diye ne olduğunu bilmediğim bir parametre belirtmiş)
  2. Neo F4-3200C16D-32GTZN (Fiyat : 5,999 TL)
  3. Neo F4-3600C16D-32GTZNC (Fiyat : 3,539 TL) (Amazon Germany 'de ithalat masrafları dahil 2,631 TL ve 3,172 TL gibi fiyata da var)
G.Skill internet sitesinden (ilaveten "B-Die Finder" sitesinden) aldığım bilgilere göre;
  • İlk seçenek 1.4V ve 16-16-16-36 değerlere sahip. Bu değerler ile Samsung B-Die chipli bir model. Satıcı tek ram veya çift ram diye belirtmemiş. Ancak kapasite olarak 16GB belirttiğine göre tek ram fiyatı olmalı. Çift düşünürsek 17,060 TL gibi uçuk bir fiyat. Diğer taraftan hem 4000 MHz olması, hem B-Die değerlerine sahip bir ürün olması hem de Türkiye 'de hemen hemen rastladığım tek B-Die ürün olması açısından (tabi sahte değilse) fiyatı normal sayılabilir belki.
  • İkinci seçenek 1.35V ve 16-18-18-38 değerlere sahip. B-Die Finder sitesinde yok. Umarım chipi iyi olanlardandır (bunun B-Die olanı F4-3200C14D-32GTZN).
  • Son seçenek 1.35V ve 16-19-19-39 değerlere sahip. Bu da B-Die değil ve Türkiye 'de yaygın bir ürün. Etiketi resimdeki olmalı ve buna göre kullanılan chip Hynix CJR (C-Die) olmalı


Kullanıcı tipolojisi olarak uzman bir kullanıcı sayılmam. Bugüne kadar topladığım PC'lerde de hiç overclock yapmadım. Ama artık hayatımızda XMP diye bir şey var ve en azından satın aldığımız parçaların hakkını vermek (ve harcadığımız parayı çöpe atmamış olmak) için bunu kullanmak şart.

Anakartım 5300 (OC) MHz ye kadar RAM'leri desteklemekle birlikte muhtemelen XMP ile bile bu değerlere ulaşamayacağım. Ancak ortalamanın üzerinde iyi bir RAM. de almak istiyorum. İlk seçenek sanırım mantık dışı. Çünkü bu kadar parayı verecek kişinin DDR4 yerine DDR5 bir sistem toplaması daha mantıklı bir seçim olurdu. Geriye ikisi de B-Die olmayan 1.35 voltluk ve CAS değerleri CL16 olan iki seçenek kalıyor: 3200 MHz 16-18-18-38 ve 3600 MHz 16-19-19-39.

3200 veya 3600 olması mı önemli yoksa XMP ile ulaşacağı değerler mi önemli? Doğru orantı ile 3600+XMP ile ulaşılan değer 3200+XMP ile ulaşılan değerden daha mı yüksek olacak? Bu sistemin hakkını verecek iyi bir RAM. için hangisini önerirsiniz? Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Son dakika editi: Yazıyı tamamlarken bir de şuna denk geldim: F4-4000C18D-32GTZN Dual 2x16 Gb 18-22-22-42 1.40 volt (Fiyat : 3,890 TL). Ama değerleri kötü gibi geldi bana.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dürüst olmak gerekirse Gskill almanın hiçbir anlamı yok. TR'deki çoğu Gskill ürünlerinde Hynix CJR/DJR/JJR ya da Samsung C bulunuyor. O yüzden çipini garanti olarak bildiğimiz bir RAM'i alman daha mantıklı olur.

Ayrıca Samsung B die alıyorsan ekstrem bir OC yapmalısın aksi takdirde verdiğin paranın karşılığını alamazsın.
 
OC yapmayacaksan bunlara bakabilirsin.



Ayrıca bellek kontrolcüsünün 2000 MHz FCLK'yi stabil şekilde verememe olasılığı var.
Bu ikisi klasik Samsung C-Die değerleri. Yüksek ihtimalle Samsung C-Die çıkıyor, başka da çıkabilir.(Sondaki değil. 3200 MHz değilmiş o. 3200 CL16'den genellikle Samsung C-Die çıkıyor.)
 
G.Skill'in başta Trident modellerinde AMD Ryzen uyumlu yazma sebebi pazarlama hilesinden başka bir şey değil. Daha piyasada Ryzen işlemci bile yokken üretilmiş Corsair Dominator RAM kiti kullandım ve kullandığım Ryzen işlemciyle uyumluydu, XMP de açtım, OC de yaptım. Yani tam uyumluluk için TridentZ tercih etmenize gerek yok.

G.Skill'in son serilerinde B-Die garanti değil, belki 4000Mhz CL14 gibi uçuk modellerde garanti olabilir ama onları da TR'de zaten bulamazsınız. Patriot'un 4400Mhz CL19 modelleri neredeyse %100 oranında B-Die çıkıyor, ben olsam şu kitten iki adet alırdım:

 
Cevap için teşekkürler.

Belirttiğiniz model (PVS416G440C9K) gayet güzel görünmekle birlikte, Viper-Patriot web sitesindeki QVL listesine göre anakartımı (MSI MPG X570S Carbon Max Wi-Fi) maalesef desteklemiyor olarak görünüyor

Bir de, 4x8 GB yerine 2x16 GB şeklinde düşünüyorum.
 
QVL listesi destek listesi değil. İstediğiniz RAM'i takabilirsiniz.
 
QVL listesi destek listesi değil. İstediğiniz RAM'i takabilirsiniz.

Az önce pangoly sitesinden de baktım; bahsettiğiniz Viper pVS416G440C9k RAM içim anakart desteği arasında benim anakart da görünüyor. Kafayı yemek işten değil

Bu arada Viper RAM'in değerleri çok iyi duruyor. B-die finder sitesinde hem 4000 MHz modeli (pVS416G400C9k) hem de 4400 MHz modeli %100 b-die geliyormuş.

Pek duyduğum ve tanıdığım bir marka olmadığı için düşünmemiştim, şimdi araştırıyorum kendilerini.
 
Patriot iyi markadır. 4400 MHz modelinden daha iyi silikon kalitesine sahip B-Die çıkar muhtemelen, diğerleri de kötü değil.

Anakart destek listelerine takılmayın.
 

Evet QVL listesi üreticinin ilgili RAM kitini test edip onayladığını gösteriyor, bu listede yoksa üretici o modeli test etmemiş demektir, tüm kitleri deneyemezler de zaten.

Patriot'un bu modelini Technopat Sosyal de dahil birçok yerde önerildiğini, OC için çok uygun bir RAM olduğunu gördüğümden önerdim. Fakat yorumlarda genel tavsiye XMP profilinde kullanılmaması, manuel OC yapılması yönünde. 3800 Mhz CL14 yapabilenler var 14-14-14-30 gibi değerlerle.
 
Yukarılara da çıkıyor. CArLxBugY 4133 14-14-14 yapmıştı sanırım. tRAS da rahatlıkla düşer muhtemelen.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…