G-SYNC mi 144 Hz mi?

Genel bilgilendirme:
Gsync veya Freesync FPS'yi sabitlemez, klasik monitörler belirli HZ aralığında çalışır. 60, 75, 120, 144 HZ gibi. Freesync ve Gsync monitörler ise gelen Fps'ye göre HZ'ini sürekli değiştirir. 103, 80, 137 HZ gibi. Bu monitörler gelen FPS'ye göre o anki HZ'ini değiştirdiğinden ekranda takılma görülmez.
Eğer monitörün HZ'inden daha yüksek FPS gelirse monitöre ekranda yırtılma olur. Bunu da önlemek için ekran kartı sürücüsünden, varsa ayarı oyundan ya da 3. parti uygulama ile çizilecek maksimum kareyi monitörün HZ değerine denk FPS ile sınırlandırmak gerek. Bir diğer yöntem de Vsync ama görüntüde gecikme oranı diğer yöntemlere nazaran çok fazla.
Freesync monitörde Gsync çalışıyor. Ben kullanıyorum. Şartları Nvidia 1000 serisi ve üstü ekran kartı, Displsyport bağlantısı ve güncel Nvidia driver.
Monitörlerde ghostingi en aza indirmek için tepki süresi GTG cinsinden (MPRT değil) olabildiğince düşük değerli olan monitörü seçmek lazım. Bu bilgiye ürünün resmi sitelerinden ulaşmak en doğru yol çünkü alışveriş siteleri tepki süresi değerinin birimini ya vermiyor ya da yanlış verebiliyor.
Va paneller tepki süresi açısından TN ve IPS arasında şeklinde bir genelleme sizi yanıltır. İyi bir TN panel kötü bir IPS veya VA panelden iyi olabilir.
1 MS GTG tepki süreli IPS panellerin birçoğunda bu ayara getirince parlaklık muazzam şekilde düşüren modeller çok var. Bu konuda iyi araştırmak lazım.
Çok uygun fiyatlı VA panellerde freesync, 144 HZ ve 1 MS tepki süresi aynı anda aktif edilemeyebiliyor. Bu konuda da alacağınız modeli iyi araştıtın.
Monitörlerde kıyaslamada sadece bu hususlara bakarsanız birçok şeyi gözden kaçırırsınız.
Titreşimsiz ekran, yansıma engelleyici mat ekran, siyah dengeleme, yüksekliği ayarlanabilir stand, düşük giriş gecikmesi (tepki süresi değil), LFC gibi.
Gsync veya freesync belirli FPS aralığında çalışır. 55-144 FPS gibi. O an bu aralığın altında FPS gelirse monitör o kadar düşük HZ 'e inemeyeceğinden ekranda takılma oluşur. İşte bu noktada LFC devreye giriyor. Gelen kareyi ekrana iki defa vererek görüntüyü gsync veya freesync aralığına sokuyor. 35 FPS gelen görüntüyü 70 FPS yaparak freesync veya gsync çalışma aralığında tutuyor görüntüyü.
Bunun gibi birçok farklı özellik fark yaratıyor.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı