G4560 vs 860K (Render)

Yine de Core 2 Quad 3.4GHz'de Athlon 3.7GHz'i geçiyor. Bu bir başarısızlık.
Daha da kötüsü Core 2 Quad aşağı yukarı 8 yıllık bir mimari, Athlon X4 860k ise 3 yıl kadar.
Hocam zaten athlon alt seviye bir işlemci
Quad ise zamanının en iyi işlemlerinden[emoji2]

X4 860K 4 çekirdekli değil! Değil derken o manada demedim, hemen panik yapmayın. X4 860K'da 4 çekirdek var ama "1+1+1+1" şeklinde değil, "[0,5+0,5] + [0,5+0,5]" şeklinde. Yani 2 tane modül var ve bu modüllerin içerisinde kısmen ikiye bölünmüş tek çekirdek var. Kısmen "fiziksel" olarak hyper threading yapıyor ve kısmen 2 çekirdek 4 izlek gibi düşünebilirsiniz. Örneğin tek çekirdek kullanan bir uygulama çalıştırıldığında "[0,5+0,5] + [0,5+0,5]" modülün içerisindeki yarım çekirdek devreye giriyor. Buda tam bir çekirdek olmadığı için, düşük tek çekirdek performansı veriyor. 2 çekirdek kullanan uygulama çalıştırıldığında "[0,5+0,5] + [0,5+0,5]" böyle değil "[0,5+0,5] + [0,5+0,5]" bu şekilde çalışıyor, yine düşük performans gösteriyor. 3 çekirdekte de "[0,5+0,5] + [0,5+0,5]" böyle çalışıyor.

Intel hyper threading sayesinde, 4 çekirdekli bir işlemci 8 çekirdekli gibi çalışarak, %50'ye kadar performans artışı yakalıyor. Aynı şekilde benim tabirim ile fiziksel hyper threading'li eski AMD işlemciler de %50'ye kadar performans artışı yakalıyor.

Frekansları dikkate almayın diye bunları yazdım. Bir önceki arkadaşların dediği gibi eski neslin en güçlü O.C edilmiş 4 çekirdekli işlemcisi ile daha yeni neslin 2+2 çekirdekli giriş seviyesi işlemcisini frekanslara göre verdiği sonuçlara bakarak karşılaştırmayın. Buna rağmen X4 860K(Stok), Q9650(Stok)'den çok ve tek çekirdek performansında daha iyidir.

G4560(Stok) ise X4 860K(Stok)'dan tek çekirdekte %50 çok çekirdekte %15 daha hızlıdır.

Aralarında 5 yıl fark olan en üst(eski) ile giriş seviyesi(yeni) işlemci kıyaslaması; yani Q8400 vs X4 860K kıyaslaması, i5 3570 vs i3 7300 kıyaslamasına benziyor! i5 3570, i3 7300'den 5 yıl önce çıktı ve i5 3570 4 çekirdekli, i3 7300 2+2 çekirdekli.

@worrior Her türlü G4560 daha iyi. Hangi yönden bakarsan bak, G4560 karşısında X4 860K seçenek bile değil! Kısa süre önce düşük bütçeli insanlar bu işlemciyi tercih ediyordu ama artık G4560 çıktı.

İşlemci 4 çekirdekli. Bulldozer/Piledriver/Steamroller mimarisini biz de biliyoruz.
Bu mimaride her 2 çekirdek 1 tane FPU'ya bağlı ve bu da darboğaz yaratıyor. Intel'de ise her zaman her çekirdeğin kendine ait FPU'su bulunur. Bu mimariyi böyle tasarlamak AMD'nin hatası.
Bütün bu anlattıklarına rağmen X4 860K günümüzde (sıfır olarak) alınabilecek en berbat işlemcilerden biri. 2.el Core 2 Quad al kârdasın.
Q8400 zamanında (2009) çıktığında da nispeten ucuz işlemclerden biriydi (189$ MSRP)
Saat hızları önemli. Aynı saat hızında yapılan testler işlemcinin IPC (Instructions per Clock/Saat hızı başına yapılan işlemler) değerini gösterir. AMD X4 860K bu alanda da Core 2 Quad'dan daha kötü. Ben bu yüzden başarılı değil diyorum.
Buna rağmen X4 860K(Stok), Q9650(Stok)'den çok ve tek çekirdek performansında daha iyidir.
Stok hızlarda daha iyi, arada %7-10 fark var ama kimse Core 2 Quad'ını stok hızlarda kullanmaz. Ayrıca Core 2 Quad'lar daha iyi OC oluyor eğer düzgün bir anakartın varsa. X4 860K'dan en fazla +500MHz çıkartabilirsin ama Q8400'den benim yaptığım gibi +900MHz çıkabiliyor.

Edit: Tabii burada eski mimariyi savunmak ne kadar doğru, tartışılır. Benim anlatmak istediğim X4 860K'nın alınmayacak bir işlemci olduğu. O kadar parası olan gitsin G4560 alsın ya da daha çok para biriktirsin Ryzen alsın. Parası olmayan ise 2.el Core 2 Quad alabilir tabii beklentileri alçaltmak gerekebilir

İfadeler: GCN
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Sebepsizce paylaşasım geldi.
Edit:
G4560 daha iyidir. Hem yükseltme şansın olur.

@160634 hocam bu bir FX işlemci efsanesidir
CPU-Z Validator 3.1
Bu da bir Celeron D klasiği

Edit: Cedar Mill kod adlı 65nm Pentium 4/Celeron D işlemciler harika OC oluyor! Bir tanesi bende vardı 4.2GHz'i gördüm.
Ama yine de çöp işlemciler Sadece OC rekorları kırmak için kullanılıyorlar.

Son düzenleme:
Ben X4 860K çok iyi gidip onu alın manasında bir yazı yazmadım. Sanki öyle bir hava oluşturmuşum da buna cevap veriyormuşsun gibi geldi. G4560 alınmalı o konuda hemfikiriz ama X4 860K yerine LGA775 platformunu ikinci el al daha iyi demenin gereği yoktu. Aslında kafama yatmıyor değil gidip alacaksın yanına RX 460 misler gibi kullanırsın orası ayrı ama ihtiyaçlar meselesi devreye girince iş değişiyor. Aşa yukarı hemfikiriz sorun yok sayılır.

Ben X4 860K çok iyi gidip onu alın manasında bir yazı yazmadım. Sanki öyle bir hava oluşturmuşum da buna cevap veriyormuşsun gibi geldi.
Yazdığına katılıyorum. Edit yapana kadar ilk cümlende dediğin gibi düşündüğünü zannettim de o yüzden öyle yazdım
Aslında kafama yatmıyor değil gidip alacaksın yanına RX 460 misler gibi kullanırsın orası ayrı...
Harika olur ama bende o kadar para yok GTX 260 ile kullanıyorum elimdeki C2Q'yu.

Harika olur ama bende o kadar para yok GTX 260 ile kullanıyorum elimdeki C2Q'yu.
Öğrenci misin? Bu kadar da para olmaz mı çalışan adamda?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…