Gamepad'e alışmak için öneri

Daha fazla  
Şu ana kadar hep klavye mouse ile oyun oynadım, ama birçok denemek istediğim oyun desteklemediğinden, gamepad ile oyun oynamaya alışmaya karar verdim.
Bildiğim basit oyunlardan başlamaya karar verdim, A Hat in Time gibi. Çünkü bilmediğim bir oyun denersem hem oyunu hem de Gamepad'ı kullanmayı öğrenmem lazım.

Fakat bir türlü alışamıyorum. Kamerayı döndürmek, yürümek, herhangi bir aksiyon yapmak aşırı zor geliyor. Oyunu sanki ayağımla oynuyor gibi hissediyorum, nasıl anlatacağımı bilmiyorum bu hissi.

Sorun seçtiğim oyunda mı, oyun seçme düşüncemde mi, yoksa kullandığım kontrolcüde mi bilmiyorum.
Kontrolcü, şu eski PS2 kontrolcülerinden bir tek üzerinde 1234 yazıyor xyab yerine. Çok önceden almıştım, şu an da hem ne kadar oynarım bilmediğimden hem de bayağı pahalı olduğundan yeni bir şey almak istemiyorum. Zaten bazı yerlerde ucuz bir kontrolcünün bile iş göreceğini söylemişlerdi alışmak için, ne kadar doğru bilmiyorum.

Alışmak için bir öneriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Basit oyunlar oynayarak önce kontrollere hakim ol elin alışsın . Ardından kamera kontrollerini öğrenirsin. Kol ile FIFA oynayarak başlayabilirsin.

Oynaman lazım hocam birkaç güne alışırsın ben de yazın başladım gamepade ilk oynadığım oyun arkham asylum'du.

Ucuz kontrolcülerde ölü bölge vb. olabilir. Bu atıyorum sola gitmek istiyorsun orada ölü bölge var. Ölü bögle olmayan en yakın yer sol çapraz, sola gitmek yerine sol çapraza gidiyor gibi düşün. Ayrıca 1234 diye belirttiğin tuşların basım kalitesi de iyi olmayabilir.

Bu yüzden kötü kontrolcüler ile hızlı basmaya dayalı oyunlar oynamayın. Genellikle TPS kamera açılı ve modern silah içermeyen oyunlar daha mantıklı olacaktır. Mesela Assasins Creed serisi. Oynadığınız oyun da gayet uygun.

Burada anlatmak istediğim kontrolcünün kalitesine başvuran dövüş oyunları ve ani refleks gerektiren oyunlarda, ucuz kontrolcünün saçmalama ihtimali var. Bu da size kontrolcülerle kötü bir deneyim yaşatacaktır.

Ayrıca genel tuş kombinasyonlarına alışmak için 2D Aksiyon macera oyunları oynayabilirsiniz. Monochrama veya Inside tarzı oyunlardan bahsediyorum. Her 2D oyunda istediğinizi alamazsınız mesela souls benzeyen veya haritaları temizleyip ilerlediğiniz bazı aksiyon oyunları. Özellikle indie tarafta bu yerde çok başarısız iş var. Bunları kontrolcü ile deneyimlemek yine rahatsız edici olabilir. Oyun sizi zorluyorsa önce kolay oynayın. Çözünce normal falan geçersiniz.

Son olarak Steam üzerinden şu ayarı açın. Steam buna göre destek sağlayacaktır. Ama belirteyim eski oyunlarda destek olsa da kontrolcü ayarları vb. için uğraşmanız gerekiyor. Oyun içi veya dışı ayar yapmak gerekebiliyor.

2023-11-16_22-12.png

Diğer oyunlar için harici uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Desteği kesilmese ViGEM Bus Driver önerirdim. Onun alternatiflerien bakmak gerekiyor. Bu Xbox dışındaki çoğu kontrolcünün Windows tarafında algılanması için gerekiyor. Steam vb. çözüm sunuyor ama Steam dışı oyunlarda sorun yaşanıyor.

Daha önceden bildiğim Input Mapper yüklenebilir.

Ucuz kontrolcülerde ölü bölge vb. olabilir. Bu atıyorum sola gitmek istiyorsun orada ölü bölge var. Ölü bögle olmayan en yakın yer sol çapraz, sola gitmek yerine sol çapraza gidiyor gibi düşün. Ayrıca 1234 diye belirttiğin tuşların basım kalitesi de iyi olmayabilir.

Bu yüzden kötü kontrolcüler ile hızlı basmaya dayalı oyunlar oynamayın. Genellikle TPS kamera açılı ve modern silah içermeyen oyunlar daha mantıklı olacaktır. Mesela Assasins Creed serisi. Oynadığınız oyun da gayet uygun.

Burada anlatmak istediğim kontrolcünün kalitesine başvuran dövüş oyunları ve ani refleks gerektiren oyunlarda, ucuz kontrolcünün saçmalama ihtimali var. Bu da size kontrolcülerle kötü bir deneyim yaşatacaktır.

Ayrıca genel tuş kombinasyonlarına alışmak için 2D Aksiyon macera oyunları oynayabilirsiniz. Monochrama veya Inside tarzı oyunlardan bahsediyorum. Her 2D oyunda istediğinizi alamazsınız mesela souls benzeyen veya haritaları temizleyip ilerlediğiniz bazı aksiyon oyunları. Özellikle indie tarafta bu yerde çok başarısız iş var. Bunları kontrolcü ile deneyimlemek yine rahatsız edici olabilir. Oyun sizi zorluyorsa önce kolay oynayın. Çözünce normal falan geçersiniz.

Son olarak Steam üzerinden şu ayarı açın. Steam buna göre destek sağlayacaktır. Ama belirteyim eski oyunlarda destek olsa da kontrolcü ayarları vb. için uğraşmanız gerekiyor. Oyun içi veya dışı ayar yapmak gerekebiliyor.

Eki Görüntüle 2018213

Diğer oyunlar için harici uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Desteği kesilmese ViGEM Bus Driver önerirdim. Onun alternatiflerien bakmak gerekiyor. Bu Xbox dışındaki çoğu kontrolcünün Windows tarafında algılanması için gerekiyor. Steam vb. çözüm sunuyor ama Steam dışı oyunlarda sorun yaşanıyor.

Daha önceden bildiğim Input Mapper yüklenebilir.
Hocam çok teşekkürler cevabınız için.
Daha önceden 2D oyun denemiştim, Pizza Tower o da, ama hiç alışamadım. Fakat şimdi kütüphanede gezinirken fark ettim, Cult of the Lamb'i de deneyebilirim, Pizza Tower'a göre daha alışkınım oyuna.
Souls vs. gibi türleri ise zaten hiç bir şekilde denemeyi düşünmüyorum. Bir tek ileride alışınca hack and slash oynamak istiyorum, zaten bu işe de o yüzden giriştim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı