Bakın ülkede önemli olan noktalar benim nezdimde:
- Harcama bilincinin yerleştirilmesi.
- Üretim bilincinin ve desteğinin gelmesi.
Şimdi harcama bilinci derken olay şurası, adam 1500 TL maaş alıp cebinde kredi ile alıp borcunu ödeyemediği telefon ile geziyorsa, işini gücünü oturtmadan altına araba çeken herifler var. Bu adam zannediyor musunuz ekonomiden anlayacak?
2. husus "Üretim" şimdi ülke ekonomi yapmıyor ki. Türkiye'nin ileri gelen (ekonomi yönünden) bunlar ne yapmış da bu kadar zengin olmuş? Zaten en zengin olanı
Üretim ile gelmiş ama hala dünya çapında o kadar iddialı değil. (Murat Ülker) Diğerlerine gelirsek bir tanesi Ford, WolksVagen ve Mercedes-Benz gibi şirketlerden özel izinler vs. ile parçaları ülkeye getirtip toplamasını yapar (montaj da denebilir), diğeri bina diker. Hani üretim hani ülke ekonomisine katkı? Ama iş kuracak olan adama o kadar vergi yüklenirse adam kendisini nasıl geliştirecek.
Bu ülkede isteniyor ki üretici olmasın olsa bile, eski Selçuklu gibi beylikler gibi olsun, yani küçük işletmelerden çok sayıda olsun üretimi olmasın vergisi gelsin. Benim anladığım zihniyet tam anlamıyla budur.
Elin gavuru filmleri bir şekilde bulur Rus sitelerine "upload" eder devletten destek gelir "Kardeş sen bu parayı al bu işi yasal yap sonra da bana zaten her türlü vergi ödersin" der. Bizimkiler siteyi kapatır.
Sonra "çok iyiyiz" kusura bakmayın ama n*h iyiyiz.
Yahu en başında zaten ülkenin dış ticaret ile geliri gideri ortada bey efendiler hala ABD ile polemik derdinde. Tam dişimize göre rakip yani gerçekten, adam zaten ambargo koysa dolar 5 TL olacak hala bir algı derdindeler ben anlamadım ki bunları.
Yine elin Gavuru otomobil şirketi kurar (tabi bu durum yönetici ile de alakalı ama) 9 sene içinde dünya pazarında önemli yer tutar yenilikçi fikirler ile piyasayı yeniden düzenler (Tesla Motors: Resmi kuruluş tarihi 2008), ama biz hala Mercedes Sprinter CDI denilen arabanın parçalarını Bursa'da bir fabrika'da (Eski Türkiye Tren üretim ve montaj fabrikasıydı Bursa'da bulunan firmalardan bir tanesi, şimdi otomobil toplama fabrikası ama Mercedes mi bilmiyorum) parça birleştirelim. Dünyanın en büyük LEGO'cusuyuz.