Garson olabilmek için komilikten geçmek şart mı?

DARKRIDER97

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba, garsonluğa başvuruyorum ama nereye başvursam komilik teklif ediliyor. Garson ve komi arasında ne kadar fark var? Tip farkı çok oluyor mu? Gibi benzeri konularda aydınlatabilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Garsonluk okuya bileceğin bir meslek olmadığı için çıraklık kısmını komilikte geçirmen gerekir. Bu aylarda sürebilir, yıllarda. Senin kapasitene, performansına, diksiyonuna ve tipine bakılır(üst seviye restourantlar için).hiç barmen olmayan biriside eğer barmen olmak isterse barboy olarak başladığı gibi.

Aralarında ki farkıda sormuşsun o da açıkçası şöyledir; sen ayakçısındır getir götür yaparsın masa temizlersin çatal tabak masa silersin. Tip sistemi her yerde farklıdır. Kimi mekan tip cebe çalışır kimi mekan havuz sistemi yapar. Tip cebe sisteminde oturan her masa için garson kuver açar ve bunun parasını öder mekana. Ay sonunda toplan kuver sayısına bakılır ve bir bahşiş havuzu olusturulur garsonların ödedikleri kuver parası bahşiş olarak bara ve komilere dağıtılır puan sistemi üzerinden. Havuz ise eğer kimse para çalmıyorsa bütün para havuzda toplanır ve direk verilen puana göre hakkına düşeni alırsın. En az puanı komiler ve barboylar alır. Sipariş almazsın misafirle konuşamazsın. Garson dükkan içinde dükkan açar sende onun yardımcısısındır. Tabii her mekanın çalışma sistemi farklıdır ama benim bar şefliği yaptığım dönemde böyleydi bundan 6,7 yıl öncesi bu anlattıklarım.

Son düzenleme:
Bulunduğun mekana ve işleyiş şekline göre fazlasıyla değişebilen bir durum. İşleyişi oturtmuş mekanlarda garson sipariş alır komi ise ayakçı görevi görerek getir götüre bakar. Maaş konusunda pek uçurum olmaz. Komi 3 alıyorsa garson taş çatlasın 4 alır. Ben komi olarak başladığım mekânda garson kavga edip işten ayrılınca garson yapılmıştım. 5 aylık bir komilik sürecim olmuştu. Komilikten garsonluğa çok nadir hak eden çalışanlar geçebiliyor maalesef. Gerisi torpil ve yağ çekerek o konuma ulaşıyor genellikle. Tip konusunda ise benim bulunduğum mekanda herkese eşit bir şekilde dağıtılıyordu. Mekandan mekana farklılık gösterebilir ama dediğim gibi.

Teşekkür ederim arkadaşlar aydınlatıcı olmuş dışarıdan bu işe bakan herkes gibi direk garsonluktan başlayabilirim sanıyordum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı