R7 9800x3D sistem aniden donuyor ve fare imleci kayboluyor

Daha fazla  
Bilgisayar açıldıktan birkaç saat sonra yüksek GPU kullanan bir uygulama, mesela Fortnite, LoL vb. gibi oyunlar açıkken arkada herhangi bir şey açınca aniden donuyor. Mouse imleci falan her şey donuyor ama oyun açıksa ekranda devam ediyor, mouse ile basabiliyorum ama ekrandaki sistem görüntüleri donuyor. Sebebi ne olabilir?

1764540779571.png

1764541153937.png

Sistem;
Ekran kartı: Palit NVIDIA 5070 Ti.
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800x3D.
RAM: Kingston 16x2 Beast DDR5.
Anakart: ASUS ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayar açıldıktan birkaç saat sonra yüksek GPU kullanan bir uygulama, mesela Fortnite, LoL vb. gibi oyunlar açıkken arkada herhangi bir şey açınca aniden donuyor. Mouse imleci falan her şey donuyor ama oyun açıksa ekranda devam ediyor, mouse ile basabiliyorum ama ekrandaki sistem görüntüleri donuyor. Sebebi ne olabilir?

Eki Görüntüle 2613966

Eki Görüntüle 2613968

Sistem;
Ekran kartı: Palit NVIDIA 5070 Ti.
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800x3D.
RAM: Kingston 16x2 Beast DDR5.
Anakart: ASUS ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi

Hocam Memtest ile RAM'leri test edebilir misiniz? Ve de güç kaynağınız nedir BIOS'ta ne gibi ayarlar yaptınız? Ekran kartı driver değiştirmeyi denediniz mi? Sorun ne zamandan beri var? Sistem yeni mi?

Hocam Memtest ile RAM'leri test edebilir misiniz? Ve de güç kaynağınız nedir BIOS'ta ne gibi ayarlar yaptınız? Ekran kartı driver değiştirmeyi denediniz mi? Sorun ne zamandan beri var? Sistem yeni mi?
Sistemi alalı 4 ay civarı olmuştur, sorun son 1 aydır var. İlk sanırım valorant indirdikten sonra başladı. goodbyedpi ile birlikte kullanıyordum. BIOS ta şu an tek ayarım farklı default olandan; güç ışıklarını kapadım. Ama sorun bu ayardan önce de mevcuttu. PSU: MSI MAG A750GL

@bendeveloperolcam kağıt üstünde PSU yeterli, 12V kanalı 744W verebiliyor(muş) ve 5070Ti'nin tdp'si 300W, 9800X3D'nin 120-160W arası. Diğer bileşenleri koyduğunuzda 500-550W arası bir tüketim olması gerekir ama PSU'da bir sorun yoksa tabii. Ben PSU ya da GPU sorunu olduğunu düşünmüyorum, bence RAM'lerle alakalı bir durum var.

@bendeveloperolcam kağıt üstünde PSU yeterli, 12V kanalı 744W verebiliyor(muş) ve 5070Ti'nin tdp'si 300W, 9800X3D'nin 120-160W arası. Diğer bileşenleri koyduğunuzda 500-550W arası bir tüketim olması gerekir ama PSU'da bir sorun yoksa tabii. Ben PSU ya da GPU sorunu olduğunu düşünmüyorum, bence RAM'lerle alakalı bir durum var.
Ramler bilgisayarı ilk açtığımda senkron şekilde ışıkları yanıyor, bir zaman sonra ışıklarda uyumsuzluk oluyor. Bazende ışıklarını tamamen kapatıyor bende ramlerde sorun olduğunu düşünüyorum ama nasıl teyit edebiliriz? Bilginiz var mıdır

Sistemi alalı 4 ay civarı olmuştur, sorun son 1 aydır var. İlk sanırım Valorant indirdikten sonra başladı. GoodbyeDPI ile birlikte kullanıyordum. BIOS'ta şu an tek ayarım farklı default olandan; güç ışıklarını kapadım. Ama sorun bu ayardan önce de mevcuttu. PSU: MSI MAG A750GL.

Artık bende RAM ayarlarından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hocam herhangi bir RAM ayarı veya işlemci için PBO ayarı vesaire yapmadan hem performans hem stabilite kaybedersiniz.

RAM'ler bilgisayarı ilk açtığımda senkron şekilde ışıkları yanıyor, bir zaman sonra ışıklarda uyumsuzluk oluyor. Bazen de ışıklarını tamamen kapatıyor bende RAM'lerde sorun olduğunu düşünüyorum ama nasıl teyit edebiliriz? Bilginiz var mıdır?

Memtest 86 kullanarak hocam biraz karmaşık ve zordur ama sorun varsa şak diye çıkartır.

Ramler bilgisayarı ilk açtığımda senkron şekilde ışıkları yanıyor, bir zaman sonra ışıklarda uyumsuzluk oluyor. Bazende ışıklarını tamamen kapatıyor bende ramlerde sorun olduğunu düşünüyorum ama nasıl teyit edebiliriz? Bilginiz var mıdır
Memtest86 ya da TestMem5 programlarını kullanabilirsiniz. Memtest86'yı öneririm. Ayrıca anakart-CPU-RAM frekans uyumsuzluğu da olabilir. RAM frekanslarını stok hale getirip ya da düşürüp denediniz mi?

Ek olarak BIOS güncel değil mi?

Memtest86 ya da TestMem5 programlarını kullanabilirsiniz. Memtest86'yı öneririm. Ayrıca anakart-CPU-RAM frekans uyumsuzluğu da olabilir. RAM frekanslarını stok hale getirip ya da düşürüp denediniz mi?

Ek olarak BIOS güncel değil mi?
valla bios 7 aydır güncel değil şimdi amazondan baktım yukarıdaki arkadaşa da 4 ay dedim ama 7 ay olmuş bios güncellemedim hiç, cpu ram anakart uyumsuz olsa ilk alındığı günden beri yapmaz myıdı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı