Çözüldü Garuda Linux TRIM yapmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İLTERİSHAN

Decapat
Daha fazla  
Merhaba yakın zamanda Garuda Linux'a geçtim ve önceki dağıtımımda olduğu gibi disk şifrelemesini açtım ancak daha önce de duyduğum üzere disk şifrelemesini açmak TRIM işlemini engelliyordu bunun üzerine kendim TRIM yapmayı denedim ve şunu faarkettim LUKS ile şifrelenmiş olan disk bölümü üzerinde TRIM yapmıyor bu kısma erişim izni yok hatası alıyorum bunun üzerine ChatGPT'ye sordum oda bana fstab dosyasına discard seçeneğini ekle dedi bende yaptım ancak yine de TRIM işlemi gerçekleştiremedim TRIM işlemine açıkçası önem veriyorum çünkü bu dağıtımı uzun süre boyunca kullanmayı düşünüyorum ne yapabilirim önerileriniz nedir?
Şunları eklemek gerekirse ben o bölümde BTRFS dosya sistemi kullanıyorum.

Çözüm
sudo dmsetup ls --tree komutu ile adını öğren ardından şu komutta (cr-root) olarak belitilen yere yaz.
sudo cryptsetup --allow-discards --persistent refresh (cr_root)
Bu yeterli.
varsa bil3
cryptsetup-refresh.service dosyasını kontrol edermisin?
Komutun sonunda olmaması gereken birşey var gibi duruyor:Eki Görüntüle 2458334
Şimdi yeniden yaptım servisi silmiştim yeniden oluşturdum olmuyor. maalesef başlatma kısmında hata alıyorum
sudo systemctl start cryptsetup-refresh.service
Kod:
Failed to start cryptsetup-refresh.service: Unit cryptsetup-refresh.service failed to load properly, please adjust/correct and reload s
ervice manager: Device or resource busy
See system logs and 'systemctl status cryptsetup-refresh.service' for details.

varsa bil3

Şimdi yeniden yaptım servisi silmiştim yeniden oluşturdum olmuyor. maalesef başlatma kısmında hata alıyorum
sudo systemctl start cryptsetup-refresh.service
Kod:
Failed to start cryptsetup-refresh.service: Unit cryptsetup-refresh.service failed to load properly, please adjust/correct and reload s
ervice manager: Device or resource busy
See system logs and 'systemctl status cryptsetup-refresh.service' for details.
systemctl status cryptsetup-refresh.service yazınca ne çıktı veriyor.
Hangi servisten sonra başlatılacağını değiştirmeyi deneriz.
Olmaz ise sudo kullandığın zaman şifre sormasını kaldırıp oturum açtığın zaman çalışacak hale getirebiliriz. Tabii ki güvenlik açığı oluşturacak bu sebep ile yapmaman daha iyi olabilir.

Ayrıca trim sürekli ya da arka arkaya yapılması gereken bir işlem değil.

systemctl status cryptsetup-refresh.service yazınca ne çıktı veriyor.
Hangi servisten sonra başlatılacağını değiştirmeyi deneriz.
Olmaz ise sudo kullandığın zaman şifre sormasını kaldırıp oturum açtığın zaman çalışacak hale getirebiliriz. Tabii ki güvenlik açığı oluşturacak bu sebep ile yapmaman daha iyi olabilir.

Ayrıca TRIM sürekli ya da arka arkaya yapılması gereken bir işlem değil.

TRIM sürekli yapılmıyor sürekli yapmakta iyi değil disk sağlığı açısından onu biliyorum onda sıkıntı yok. Verdiğin komutta gelince onun çıktısında şu an servisin başlatılamadığını ancak her açılışta açılacak şekilde ayarlandığını söylüyor o kadar.

TRIM sürekli yapılmıyor sürekli yapmakta iyi değil disk sağlığı açısından onu biliyorum onda sıkıntı yok. Verdiğin komutta gelince onun çıktısında şu an servisin başlatılamadığını ancak her açılışta açılacak şekilde ayarlandığını söylüyor o kadar.
Farklı bir dağtıma geçmeni önericem.
Normalde komutaki --persistent ekinin zaten her seferinde çalıştırılan hale getiriyor.
Simple service olarak ekledik ama servis başlamıyor.

Aklıma gelen diğer yol ise güvenlik riski oluşturuyor.

Ubuntu ve Ubuntu flavours her zaman dağıtım öneriminde ilk tavsiyemdir.
Eğer farklı bir dağıtım istiyorsan openSUSE Tumbleweed'i systemd-boot ile kurman olur.
Daha önce systemd-boot ile kurmak ve aynı şekilde TPM2 kullanarak disk şifresini otomatik açmak üzere kurmayı gösteren 2 makale'de yazdım/türkçeleştirdim ve basitleştirdim.

Öneriniz için teşekkür ederim ancak şu an için bu dizüstü bilgisayarda bu dağıtımı kullanamaya devam edeceğim. zaten bu laptopu maksimum birkaç ay daha kullanmayı planlıyorum çok eskidi o yüzden şu an pek uğraşmayacağım büyük dosyalar sildiğimde elimle TRIM yaparım muhtemelen senin dediğin TPM yapılandırmasına gelirsek çok mantıklı ancak benim sistemimde şu an sorunlar var öncelikle bende halihazırda Secure Boot açık değil ve açılamıyor bu bir sorun olduğundan dolayı bunu yapmayacağım ikinci olarak sistem şu an GRUB kullanıyor ve GRUB ekranı vs bazı özelleştirmeler yapılmış bu özelleştirmelerin ölçeğini ve kapsamını bilmiyorum o yüzden buna pek sıcak baktığım söylenemez.

Özetle bu durumda şu anlık Garuda Linux kullanmaya devam edeceğim yeni bilgisayar aldığımda onda ilk önce Garuda'yı deneyecek olmazsa yani sorunlar devam ederse endeveour OS gibi alternatiflere yöneleceğim çünkü yay paketleri ve yönetimleri gerçekten çok iyi ve çok hızlı toplu indirme desteği işleri gerçekten hızlandırıyor.

Öneriniz için teşekkür ederim ancak şu an için bu dizüstü bilgisayarda bu dağıtımı kullanamaya devam edeceğim. Zaten bu laptopu maksimum birkaç ay daha kullanmayı planlıyorum çok eskidi o yüzden şu an pek uğraşmayacağım büyük dosyalar sildiğimde elimle TRIM yaparım muhtemelen senin dediğin TPM yapılandırmasına gelirsek çok mantıklı ancak benim sistemimde şu an sorunlar var öncelikle bende halihazırda Secure Boot açık değil ve açılamıyor bu bir sorun olduğundan dolayı bunu yapmayacağım ikinci olarak sistem şu an GRUB kullanıyor ve GRUB ekranı vs bazı özelleştirmeler yapılmış bu özelleştirmelerin ölçeğini ve kapsamını bilmiyorum o yüzden buna pek sıcak baktığım söylenemez.

Özetle bu durumda şu anlık Garuda Linux kullanmaya devam edeceğim yeni bilgisayar aldığımda onda ilk önce Garuda'yı deneyecek olmazsa yani sorunlar devam ederse endeveour OS gibi alternatiflere yöneleceğim çünkü yay paketleri ve yönetimleri gerçekten çok iyi ve çok hızlı toplu indirme desteği işleri gerçekten hızlandırıyor.

Zaten şu anki kurulumda da bazı yerlerde hata alıyorum güncelleme yaparken PCIe-aspm klasörünün altındaki bir bir klasörün üzerine root yetkisi ile bile yazılamıyor ilginç bir durum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı