Gazetecilik bölümü zor mu?

Federikos

Decapat
Katılım
7 Aralık 2021
Mesajlar
138
Çözümler
1
Yer
Antalya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar Antalya'da yaşıyorum ve Isparta'da sdü gazetecilik IO bölümünü kazandım. Bu bölümü gerçekten çok istiyordum hatta sabah sonuçlara baktığımda çok mutlu olmuştum fakat son 3-4 saattir bu duygularım negatife döndü. Ders programını daha önce incelemiştim zor gelmemişti fakat şimdi acaba yapamazsam derslerden kalırsam ailemi maddi olarak yorarım emekleri boşa gider, okulu uzatırım diye kendimi yiyorum. Kayıt yaptırmasam OBP kırılacak öbür türlü kayıt yaptırsam dersleri yapamamaktan korkuyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Daha bir haftam var tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Bölüm istediğin bir bölümse, gittiğin yerle ilgili bir sıkıntın yoksa derslere hiç takılma.
Tokat'ta İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum, inan dersleri o kadar zorluyor ki çıldıracak seviyeye geliyorum. Sonra dersin bir noktasını yakalıyorum, diyorum ki abi ben İngilizce'yi seviyorum zaten, e bir de edebiyat bölümü olduğu için hikayeler falan aslında bölümü sevdiğimi fark ediyorum. Sana tavsiyem yaptığın bölümle ilgili kendini geliştirmeye kendin başla, üniversitenin sana bir şey katmasını bekleme. Üniversite tabii ki seni geliştirir yanlış anlaşılmasın ama pratikte kendini kendin geliştirirsin. Mesela senin bölümün için ucuz, minik bir haber sitesi olabilir, bir instagram/tweeter sayfası olabilir. Örneğin ben siyaseti çok severim dersen bir siyaset haber sayfası açabilirsin. Ya da gazetecilikteki hayalin tamamen kağıt gazete üzerine ise kendinde nasıl bir kariyer planlıyorsan onun üzerine kendini geliştirmeye başlayabilirsin. Mesela köşe yazarı olmak istiyorsun atıyorum (bölümü çok bilmediğim için verdiğim örnekler mantıksız olabilir ama sadece kendi bölümüne uygulayarak düşün), o zaman kendince köşe yazıları yaz artık ne zamanda bir yazılıyorsa ve ne konu ile ilgili yazılıyorsa. Sevmediysen hiçbir şey için geç değil, kimse üniversite okumak zorunda değil. Sevdiğin şeyi keşfetmek için hiçbir zaman geç değil. Bugün hâlâ yarından daha erken. Derslerden kalırsan zaten son seneye kadar vaktin var onu da dert etme bu arada. İlk dönem 2, ikinci dönem 3 dersten kaldım emin ol umurumda değil. Bir sonraki sene zaten hepsini verebileceğimin farkındayım. Bütlere girmek istemedim bile çünkü ben şehre alışamadım. İstanbul'dan ailemi, arkadaşlarımı ve sevgilimi bırakıp Tokat'a gidince hayatım çok değişti..
 
Hevesini kıracağım ama sonu işsizlik garantili bir bölüm. Galatasaray-İstanbul-Marmara-Ankara-Ege gibi köklü iletişim fakültelerinden mezun olanlar bile işsiz ya da alakasız işler yapıyorlar. TÜİK rakmalarına göre işsizliğin en yüksek olduğu bölüm gazetecilik. Keşke teknik bir bölüm yazsaydınız. Gazeteci olmak için ne yazık ki gazetecilik okumak gerkemiyor ülkede. Dersleri zor değil bazıları ezber ama kötü bir tercih olmuş. Ve son olarak TR'de en son çalışılacak alan medya sektörüdür.
 
Bölüm istediğin bir bölümse, gittiğin yerle ilgili bir sıkıntın yoksa derslere hiç takılma.
Tokat'ta İngiliz dili ve edebiyatı okuyorum, inan dersleri o kadar zorluyor ki çıldıracak seviyeye geliyorum. Sonra dersin bir noktasını yakalıyorum, diyorum ki abi ben İngilizce'yi seviyorum zaten, e bir de edebiyat bölümü olduğu için hikayeler falan aslında bölümü sevdiğimi fark ediyorum. Sana tavsiyem yaptığın bölümle ilgili kendini geliştirmeye kendin başla, üniversitenin sana bir şey katmasını bekleme. Üniversite tabii ki seni geliştirir yanlış anlaşılmasın ama pratikte kendini kendin geliştirirsin. Mesela senin bölümün için ucuz, minik bir haber sitesi olabilir, bir instagram/tweeter sayfası olabilir. Örneğin ben siyaseti çok severim dersen bir siyaset haber sayfası açabilirsin. Ya da gazetecilikteki hayalin tamamen kağıt gazete üzerine ise kendinde nasıl bir kariyer planlıyorsan onun üzerine kendini geliştirmeye başlayabilirsin. Mesela köşe yazarı olmak istiyorsun atıyorum (bölümü çok bilmediğim için verdiğim örnekler mantıksız olabilir ama sadece kendi bölümüne uygulayarak düşün), o zaman kendince köşe yazıları yaz artık ne zamanda bir yazılıyorsa ve ne konu ile ilgili yazılıyorsa. Sevmediysen hiçbir şey için geç değil, kimse üniversite okumak zorunda değil. Sevdiğin şeyi keşfetmek için hiçbir zaman geç değil. Bugün hâlâ yarından daha erken. Derslerden kalırsan zaten son seneye kadar vaktin var onu da dert etme bu arada. İlk dönem 2, ikinci dönem 3 dersten kaldım emin ol umurumda değil. Bir sonraki sene zaten hepsini verebileceğimin farkındayım. Bütlere girmek istemedim bile çünkü ben şehre alışamadım. İstanbul'dan ailemi, arkadaşlarımı ve sevgilimi bırakıp Tokat'a gidince hayatım çok değişti.

Verdiğin tavsiyeler için çok teşekkür ederim gerçekten içim rahatladı bunu okuyunca inşallah dediğin gibi yapabilirim. Ben Antalya'dan Isparta'ya gideceğim ailemi özlerim diye üzülürken senin İstanbul'dan Tokat'a gittiğini öğrenince dedim ki ben neye üzülüyorum.

Hevesini kıracağım ama sonu işsizlik garantili bir bölüm. Galatasaray-İstanbul-Marmara-Ankara-ege gibi köklü iletişim fakültelerinden mezun olanlar bile işsiz ya da alakasız işler yapıyorlar. TÜİK rakmalarına göre işsizliğin en yüksek olduğu bölüm gazetecilik. Keşke teknik bir bölüm yazsaydınız. Gazeteci olmak için ne yazık ki gazetecilik okumak gerkemiyor ülkede. Dersleri zor değil bazıları ezber ama kötü bir tercih olmuş. Ve son olarak TR'de en son çalışılacak alan medya sektörüdür.

Evet biliyorum tercih yapmadan önce çok kararsız kalmıştım ya 4 senem heba olursa diye ama bir yandan da gazeteciliğe, medyaya ilgim vardı. Bilemiyorum diplomalı işsiz olacağız artık 4 sene sonra.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı