Geceleri neden korkarız?

Ben yaklaşık 8 yaşıma kadar kendi odamda rahat uyuyamazdım. Çünkü dışarıdan gelen lambanın ışığı odada aynalı kapaklı gardırop olduğundan ışık yüzüme kırılıyordu. Sonra o dolabı fazla yer kapladığından ve yeni bir eve taşındığımızdan başka birisine verdik. O günden beri rahat rahat yatabiliyorum.

Onun dışında korkmadım geceleri. Konuya gelecek olursak bence bunun sebebi nefes dışında hiçbir sesin duyulmaması ve kapkaranlık olması etrafın. Yalnızlık hissini doruklarına kadar yaşamamıza neden olur ve bilinçaltımızdaki şeylerle de harmanlanınca korku hissine kapılabilmemize neden olur.

İlkel savunma mekanizmamızla alakalı bence. Karanlık ve uyku hali en savunmasız olduğumuz koşullar. Gündüze göre daha tetikte olmamız mantıklı geliyor bana. Ben de gece sese karşı çok hassas olurum mesela. Uyuyacağım ortamda ani sesler duyarsam uykum kaçar hemen.

İlkel savunma mekanizmamızla alakalı bence. Karanlık ve uyku hali en savunmasız olduğumuz koşullar. Gündüze göre daha tetikte olmamız mantıklı geliyor bana. Ben de gece sese karşı çok hassas olurum mesela. Uyuyacağım ortamda ani sesler duyarsam uykum kaçar hemen.

E mesela diyelim üst komşun birden kavga etmeye başladı, ya da sokakta son ses müzikle giden bir araba var, ya da deli gibi egzoz sesi olan bir şahin o zaman ne yapıyorsun abi?

Bunun stresli bir ortamda uyurken beyninin bir kısmının (refleks ve korku bölümleriydi sanırım) açık kaldığını hatırlıyorum. İlk defa uyuduğumuz bir yerde beyin tam olarak uyumaz, bir kısmı ani tehditler için açık kalır bla bla...

Katılıyorum, bana hem ilkel hem psikolojik bir etken gibi geliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı