Gemini 2.5 Pro İle Geliştirilmiş Discord AI Chatbot

SerodyX

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Müzisyen - Duysal Ses Sanatları Tasarımı
Herkese Merhaba,

Dört gündür üzerinde çalıştığım, Gemini 2.5 Pro modelinin kodlama ve problem çözme konusundaki becerilerini test etmek amacıyla modeli kullanarak geliştirdiğim bir Discord AI Chatbot projesini sizlerle paylaşmak istiyorum:
ResonAI.

Aslında gündelik hayatımı (müzik teknolojileri öğrencisiyim) kolaylaştırmak için bir süredir böyle bir AI destekli çözüm arayışındaydım. Gemini 2.5 Pro'nun çıkışıyla birlikte, bu modelin pratikte nasıl performans göstereceğini de merak ederek bu işe giriştim. Temel amaç, sıfırdan başlayarak nispeten karmaşık bir Discord botunu (şimdilik), Gemini 2.5 Pro'dan yardım alarak ne kadar sürede ve ne kadar verimli bir şekilde geliştirebileceğimi görmekti.
Bu süreçte asıl odak noktam, modelin coding yaklaşımı, hata ayıklama, mantıksal akış oluşturma ve modüler tasarım gibi konularda ne kadar yardımcı olabileceğini görmekti.

Peki ResonAI Nedir?
  • ResonAI, Müzik Teknolojileri alanında (ses fiziği ve akustik, stüdyo elektroniği, armoni, mix mastering, daw&yazılım vb. alt dallar dahil) sorular alan, cevaplar veren, Gemini 1.5 Flash modeliyle çalışan bir Discord sohbet botudur.
  • Kullanıcıların konuyla alakalı metin tabanlı sorularını yanıtlayabilir, görselleri analiz edebilir ve belirli komutlar aracılığıyla çeşitli işlevler sunar.
  • Modüler olması nedeniyle kolayca başka alanlara odaklı bir chatbot haline çevirilebiliyor.
Projeyle alakalı detaylı bilgiyi, proje dosyalarını ve README dosyasını konu sonuna eklediğim GitHub linkinde bulabilirsiniz.

Gemini 2.5 Pro ile Geliştirme Deneyimi
Başlangıcından bitişine bu dört günde bir çok şeyi gerçekten etkileyici buldum. Öncelikle kafamda çoook çok daha basit bir şey varken, yolda işin içine komutlar detaylandırmalar vesaire girdi. Aslında bot tam anlamıyla dün bitmişti, ancak proje başında benim aklıma modüler çalışma fikrinin gelmemesi nedeniyle tek bir bot.py dosyası üretecek şekilde çalıştık. Ve yaklaşık 2600 satır civarına ulaştı sürekli aklıma gelen eklemeler çıkarmalarla. Daha sonra canvasta işleme süresi artınca ve VSCode ekranımda gördüğüm şey ürkütücü gelmeye başlayınca yeni bir 2.5pro sohbeti açıp elimdeki bot.py kodlarını iki parçaya bölüp bölüm1 ve bölüm2 şeklinde iki ayrı canvas'a yapıştırdım. Daha sonra Gemini'dan iki parçayı da inceleyip, bir bütün olarak ele alıp, tamamen modüler hale getirmesini, sadeleştirmesini, klasörlü bir yapı kullanmasını ve kodlarda azaltmaya giderken en ufak bir işlevsellik kaybı/değişikliği yapmamasını istedim.
Tek seferde verdiği çıktı zaten bu konuyu açma sebebim oldu. Şu anda 2600 satırlık bir py dosyasını komple modüler bir yapıya çevirdi ve bütün her şey olması gerektiği gibi çalışmaya devam ediyor. Bir iki ufak tefek log fazlalığı var onları da revize isteyerek düzeltmek mümkün ancak uğraşmadım.
Birkaç ay önce GPT ile de birkaç Discord botu geliştirme maceram olmuştu, sürekli hatalar, revizeler, bir şey eklemesini isteyince başka bir şeyi bozması, bazı şeyleri 55 kere hatırlatmak zorunda kalmam ve 56.seferde yine unutması gibi problemleri Gemini 2.5 Pro hiç yaşatmadı. Eş zamanlı olarak bu 2600 satırlık yekpare kodu GPT'ye de atarak onun da yaklaşımını görmek için aynı promptu verdim.
Ancak bana açtığı canvasta kodu ikiye bölsem bile kurtarmadı, 670.satırdan sonrası canvas limiti aşıldı uyarısı verip promptu durduruyordu, uğraşmak istemedim ben de çok.

Bazı özel gözlemlerimi maddeleştirmek isterim;
Karmaşık hale getirerek açıkladığım fonksiyonları çözümleyip uygulamak konusunda çok başarılıydı. Hayatımda daha uzun konuştuğum bir ai chatim olmamıştır ki en son sayfa kasıyordu, web arayüzünde çokça iyileştirme yapılması lazım bence Gemini'ın ancak sonuca bakarsak baştan sona bana bir iki syntax hatası hariç (örn; gereken 1 2 satırı bölmediği bir kaç an oldu) hiç hata veya problem yaşatmadı.
Botun ilk geliştirilmesi esnasında kafamdaki belirli işlemlerin istediğim yolla en kolay şekilde nasıl uygulanabileceği konusunda çok fazla çözüm ve yaklaşım üretti. Mesela botun kapanırken x bir kanala mesaj göndermesi, ancak pythonun ctrl+c komutuyla güç kesme hızının çok yüksek olmasından dolayı discord apisiyle ağ iletişimi kurmaya vakit kalmaması gibi durumlar.
Eş zamanlı olarak GPT'ye de yanıt sistemini yazdırırken şöyle bir problemle karşılaştım, GPTnin yazdığı bot, yanıt yapısında AI Apisinden gelen yanıt discordun karakter sınırı olan 2000 karakteri aşıyorsa yanıtları direkt olarak göndermeyip, loga ve kanala hata atıyordu. Gemini ise hiç bunun üzerine konuşmamamıza rağmen discordun karakter sınırı olduğunu bana kendisi söyleyip 2000 karakteri geçen yanıtları parçalayarak göndermekle alakalı bir sistem yazdı falan filan.

Süreç %100 anlamda kusursuz ya da sorunsuz değildi. Ama daha önce GPT ile yaşadığım deneyimlerden onlarca kat daha iyiydi. Yazılımdan çok iyi anlayan birisi değilim ancak fikir sahibiyim ve güncel olarak yazılım dünyasını takip ederim, ufak bir hobi gibi düşünebiliriz. Benim oyum coding için "en azından python syntax'inde "Gemini yönünde oldu.

Proje Kaynak Kodu (GitHub):

Botun tüm kaynak kodlarını ve kurulum/yapılandırma rehberini GitHub üzerinde paylaştım. İncelemek, kullanmak veya katkıda bulunmak isterseniz:

Buraya tıklayabilirsiniz.

Kurulum ve Kullanım:
GitHub'daki README.md dosyasında detaylı kurulum ve yapılandırma adımlarını bulabilirsiniz. Temel olarak Python, gerekli kütüphaneler, Discord Bot Token'ı ve Gemini API Anahtarı'na ihtiyacınız olacak.

Bu projeyi hem Gemini 2.5 Pro ile yaşadığım deneyimleri sergilemek hem de faydalı olabileceğini düşündüğüm bir araç sunmak amacıyla paylaşıyorum.
Botu dener, kullanır veya kodunu incelerseniz, her türlü geri bildiriminizi, önerinizi duymaktan mutluluk duyarım.
Ve umarım burası doğru başlıktır.

Teşekkürler, sevgiler!

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-05-06 204037.png
    Ekran görüntüsü 2025-05-06 204037.png
    43 KB · Görüntüleme: 38

Technopat Haberler

Geri
Yukarı