Gentoo vs Arch

Orası öyle de genkernel kullanan da ne bileyim şimdi Gentoo'nun da bir adabı var :D İşin şakası bir yana ben de uzun zaman gentoo kullandım, gentoo aşktır sevdadır, kötü işlemciniz varsa distcc ile başka işlemci kullanıyorsunuz, tek fark bence arch ile ikiside güncel olmasına rağmen gentoo'da paketler derleniyor, gereksiz kullanmadıgın şeyleri flagler sayesinde derlememiş oluyorsun.
Genkernel ile değil direk binary kernel var repoda.

Sorum başlıktaki gibi hangisi daha iyi? Zorluk açısından söylemiyorum.

GNU/Linux dağıtımlarında iyi-kötü olmaz, iyi tercih-kötü tercih olur.
Dağıtım tam senin istediğin gibidir ama kullandığın makine kabul etmez, makine kabul eder bu defa da senin tercihin olmaz. Hem makineyi hem kullanıcıyı memnun eden illa çıkar.
Bu yüzden diyoruz, mümkün olduğunca çok masa üstü ve çok dağıtım deneyin.
Örneğin benim bir makinem vardı hiç bir tabanın Xfce oturumunu kabul etmezdi, Xfce kurunca adeta kafayı yerdi. Bir başka örnek de şimdiki kullandığım makine ve kendim Debian ile gayet iyi anlaşıyoruz ama Ubuntu tabanına geçince makineye bir haller oluyor, sanki kullanmayım diye zoraki sorun çıkarmaya çalışıyor gibi. Yani açıkça beğenip-beğenmediğini makine sana söylüyor ama makinenin dilinden anlamak da gerekiyor.

Asıl sorunuza gelince, Gentoo ve Arch her ikisi de makineye ve kendine göre oturum yapma şansı veren dağıtımlardır, bu şansı yerinde kullanmak için sadece biraz tecrübe ve sabır gerekiyor.
Peki diğer dağıtımlarda bu şans yok mu?
Elbette var ama diğer dağıtımlar bir paket kuracağın zaman bağımlı paketi olmadığı halde uzak akrabasını da birlikte kurar.
Ancak Nutyx adındaki kendi tabanına sahip olan dağıtım sadece kurmak istediğin paketle sınırlar.
Nutyx'in bu özelliği, kolay kurulumu, kendine ait geniş deposu, mükemmel bir paket yöneticisine sahip olması gibi özellikleriyle Gentoo ve Arch'dan bir-iki adım öndedir.

GNU/Linux dağıtımlarında iyi-kötü olmaz, iyi tercih-kötü tercih olur.
Dağıtım tam senin istediğin gibidir ama kullandığın makine kabul etmez, makine kabul eder bu defa da senin tercihin olmaz. Hem makineyi hem kullanıcıyı memnun eden illa çıkar.
Bu yüzden diyoruz, mümkün olduğunca çok masa üstü ve çok dağıtım deneyin.
Örneğin benim bir makinem vardı hiç bir tabanın Xfce oturumunu kabul etmezdi, Xfce kurunca adeta kafayı yerdi. Bir başka örnek de şimdiki kullandığım makine ve kendim Debian ile gayet iyi anlaşıyoruz ama Ubuntu tabanına geçince makineye bir haller oluyor, sanki kullanmayım diye zoraki sorun çıkarmaya çalışıyor gibi. Yani açıkça beğenip-beğenmediğini makine sana söylüyor ama makinenin dilinden anlamak da gerekiyor.

Asıl sorunuza gelince, Gentoo ve Arch her ikisi de makineye ve kendine göre oturum yapma şansı veren dağıtımlardır, bu şansı yerinde kullanmak için sadece biraz tecrübe ve sabır gerekiyor.
Peki diğer dağıtımlarda bu şans yok mu?
Elbette var ama diğer dağıtımlar bir paket kuracağın zaman bağımlı paketi olmadığı halde uzak akrabasını da birlikte kurar.
Ancak Nutyx adındaki kendi tabanına sahip olan dağıtım sadece kurmak istediğin paketle sınırlar.
Nutyx'in bu özelliği, kolay kurulumu, kendine ait geniş deposu, mükemmel bir paket yöneticisine sahip olması gibi özellikleriyle Gentoo ve Arch'dan bir-iki adım öndedir.
Yalan söylemiyim GNU'da portage dan daha iyi bir paket yöneticisi olduğunu sanmıyorum. Bir paketin bağımlılıklarının kurulmadan sisteme yüklenmesini aslında pek mantıklı bulmuyorum haliyle paketi kursanda çalışmayacaktır, ama en azından portage bir paketin make uselarını belirtip istemediğiniz bağımlılıklarını süzgeçleme fırsatı veriyor. Dediğim gibi GNU'nun portagedan daha komplike bir paket yöneticisine sahip olduğunu düşünmyorum. Sunduğu alternatifleri sunan başka bir paket yöneticisi görmedim. Bu arada portage BSD'nin ports unun bir klonudur.

emerge -av --nodeps firefox ile sadece firefox pakedini kurabiliyorsun zaten.

Ek olarak Gentoo 2002 salınma tarihi ile en eski en köklü linux dağıtımları arasındadır ve portage GNU'nun sahip olduğu en komplike paket yöneiticisidir. Nutyx gibi ancak experimental sayılabilecek bir dağıtımın Gentoo ve portage ile böyl ölçüşebilmesini imkansız görüyorum çünkü aşırı basit bir yapıda. Daha geliştirilme aşamasında olduğu için de bol bol bug barındırması muhtemel kısaca NO diyorum yani.

Son düzenleme:
Daha geliştirilme aşamasında olduğu için de bol bol bug barındırması muhtemel kısaca NO diyorum yani.

Bu biraz da zevk meselesi galiba.
Nutyx dağıtımı Gentoo ve Arch'ın bütün özelliklerine sahip, kolay kurulması, kendi tabanını yapma imkanı sunması gibi artılarını da katarsak bana daha makul geliyor.

@illedelinux Oldukça uzun zamandır arch linux ve bir kaç aydır manjaro kullanıyorum (arch kurmaya üşendiğimden).

Nutyx dağtımını kurup kullanmadım, web sitesinde kurulum ve paket yönetim sistemini inceledim kabaca.

Paket yönetim sistemi arch linux'un biraz arkaplana attığı abs benzeri ports ve pacman benzeri bir paket yöneticisinden ibaret.
Örnek derleme betiklerine bakarsanız oldukça benzer olduklarını göreceksiniz. Nutyx betikleri nispeten daha ilkel arch betiği temelde.

Nutyx systemd yerine sysvinit kullanımı ile ach linux'tan ayrışıyor.
Dökümantasyon açısından arch ile kıyaslanamaz.
Nutyx dağıtımı çok benzer yapıdaki crux ile kıyaslanabilir.

Gnu linux dağıtımları içerisinde denediğim ve incelediğim kadarı ile paket yönetimi en kapsamlı olan gentoo'dur. Paketin derlemesinde ve kurulmasında kullanıcıya tam hakimiyet sağlıyor.
Bu konuda @gen2 bana göre haklıdır.

İkinci sırayı pacman ve eski adıyla abs alır. Kaynak koddan derleme esnasında neredeyse portage kadar esnek olabilir arch.

Kişiye göre değişir bu bir eksi değil.
Dediğim gibi bu daha ziyade zevk meselesi, Nutyx dağıtımını daha çok beğeniyorum.
Eksi olarak görmüyorum, aksine bana göre artıdır. Systemd işleri daha çok karıştırıyor bana göre.

Arch linux'u eleştirdiğim noktalardan biridir systemd kullanımı. Felsefesi basitlik olan bir dağıtım kendi kendine muhalefet edercesine sysvinit kullanmayı bırakıp systemd'e geçemez.

Arch linux'u eleştirdiğim bir diğer noktada abs sisteminin ismini değiştirip arka plana atması.
Basitlik (kiss), abs ve aur ile diğer dağıtımlardan farklı olmakla övünen dağıtımdı bir zamanlar.

Eksi olarak görmüyorum, aksine bana göre artıdır. Systemd işleri daha çok karıştırıyor bana göre.

Arch linux'u eleştirdiğim noktalardan biridir systemd kullanımı. Felsefesi basitlik olan bir dağıtım kendi kendine muhalefet edercesine sysvinit kullanmayı bırakıp systemd'e geçemez.

Arch linux'u eleştirdiğim bir diğer noktada abs sisteminin ismini değiştirip arka plana atması.
Basitlik (kiss), abs ve aur ile diğer dağıtımlardan farklı olmakla övünen dağıtımdı bir zamanlar.
Anarchy Linux mu ne vardı, arch ama systemd kullanmayan ona bir bakabilirsin.

İyi ya da kötü şeklinde bir ayrıma gitmek pek doğru olmaz. Çünkü kişiden kişiye değişir. Biri Arch severken diğeri Gentoo sevebilir. Daha önce hiç Arch tabanlı bir dağıtım kullanmadım ancak Gentoo kullandım. Gentoo kaynak tabanlı bir dağıtım olduğu için kurulumlar, güncelleştirmeler ve program/paket yüklemeleri Arch ve diğer dağıtımlara göre daha uzun sürüyor. Çünkü kaynak koddan derleyerek kuruyor. Elbette sistem özelliklerine göre de bu süre başka kişilere göre daha kısalabilir ya da daha da uzayabilir. Gentoo´nun felsefesini seviyorsan ve uğraşmak hoşuna gidiyorsa geçmeni tavsiye ederim. Zor değil. Dökümanlardan adım adım takip ederek kurmak kolay ve zevkli.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı