Ağır zehirlenme durumlarında midenin yıkanması gerekir. Bozuk besinlerde çeşitli toksik ve zararlı bakteriler ürer ve bünyeye zarar verir. Hangi tür olduğu tahlil ile anlaşılır. Antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Dışkıda sarı ya da yeşil renk varsa vakit kaybetmeden gidin. Bebek, çocuk ya da yaşlı, başka hastalığı olanların da geçer demeden gitmesi lazım doktora.
Yine önemli bir madde: Tavuk vb. söz konusu olduğunda hiç geçer diye beklemeden acilen doktora gitmeniz şarttır. En ölümcül bakteri türlerinden bazıları tavukta hızla ürüyor.
Ufak gıda zehirlenmelerinde, doktor istirahat verdiğinde ufak yudumlar halinde ama sık aralıklarla bol sıvı takviyesi yapmanız, dinlenmeniz gerekir. Genel olarak halk arasında tavsiye edilen yoğurt, ayran, sarımsak, elma sirkesi gibi çözümler rahatlatıcıdır ama ana tedavi değildir. Ben de içtim bunları ama günlerce süründüm.
Birkaç gün sürünseniz de ufak zehirlenmeler geçiyor. Sorun ufak zehirlenmedir, geçer diyip gitmediğinizde, çok zararlı bir bakteri ve toksin tarafından öldürülme riskinizde.
Yoksa her yıl sayısız ufak gıda zehirlenmesi kendi kendine geçer ama kimse evde yatın diye tavsiye veremez. Ya başınıza bir şey gelirse? Uzaktan bunun sorumluluğunu aklı başında kimse alamaz. O yüzden herkes doktor diyor.
Hijyene dikkat edin, bakterilerinizi hane halkına bulaştırmamak için önemlidir. Geçmiş olsun.