Gigabit Ethernet nasıl çalışır?

Osman3435

Femtopat
Selam dostlar,

Yakın zamanda yeni bir HP Power 15 notebook aldım ve üstünde klasik Ethernet değil de Gigabit Ethernet portu olduğunu gördüm. Konuyu biraz araştırdım ve yeni bir teknoloji falan falan olduğunu gördüm, eski Ethernet kablosu yerine yeni bir kablo almam gerektiğini öğrendim.
Eğer bilmediğim bir şey varsa lütfen açıklayın.
Ek olarak modemimin Gigabit'i desteklemesi falan gerekiyor mu? Kablonun bir ucu Gigabit okey ama diğer ucu modemin klasik girişine girecek mi, boyutu nasıl hiç bilmiyorum. Lütfen aydınlatın beni. <3

Gigabit ethernet dediğimiz şey, uzun yıllardan beri hayatımızın içinde olan bir şey. Bildiğimiz RJ45 uçlu bir ağ kablosu yeterli olacaktır. Yalnızca Gigabit bant genişliğine sahip olmak için şu kriterlere dikkat etmen yeterli:
  • Her iki uçta bağlı olacak olan cihazın "Gigabit" destekli olduğundan emin olmalısın. Yani router/modem çıkışın High Speed (100 Mbps) ama senin cihazın Gigabit (1000 Mbps) ise alabileceğin maksimum bant genişliği 100 Mbps olur.
  • Kullanacağın RJ45 kablosunun minimum Cat5.E standardında olduğundan (Cat.6 olması tavsiye edilir) emin olmalısın.
  • Kablonun her iki ucunun da düzgün oturduğundan emin olmalısın. :D
Bu kadar. :)

Son düzenleme:
GBE (Gigabit Ethernet) uzun süredir var olan bir teknoloji. Yavaş yavaş 10 Gigabit yaygınlaşıyor.
Çalışabilmesi için iki cihazında GBE desteklemesi gerekiyor. Eğer cihazlardan birisi 100 MBit Ethernet ise hız zayıf olana düşer. Çalışır ama 100 MBit modunda çalışır. USB gibi geriye uyumlu bir yapısı var.
Şu an güncel çoğu Modem/Router'lar Gigabit ethernet portlarına sahiptir.

yoksa pratikte etkili olmaz
Bu kısım eksik olduğu için hatalı. Dış ağ (internet) hızımızı sınırlayan şey ilk başta ISS ve altyapımızdır. Fakat iç ağ (intranet) hızımızı sınırlayan tek şey ağ donanımlarımız ve onların portlarının çıkış hızlarıdır. İstediğin kadar gigabit cihazın olduktan sonra eğer köprü cihazın 100 Mbps ise Gigabit destekli cihazlar arasında alabileceğin maksimum aktarım hızı 12.5MB/sn'dir. Üstünü göremezsin. Ama ara köprü cihazın Gigabit destekli ise teorik olarak 125MB/sn, pratikte 100MB/sn aktarım hızını görebilirsin.
Şu an güncel çoğu Modem/Router'lar Gigabit ethernet portlarına sahiptir.
Maalesef değiller. Gigabit destekli olanlarla ile olmayanlar arasında 200 liradan başlayan farklar oluşmaya başlıyor maalesef.

Maalesef değiller. Gigabit destekli olanlarla ile olmayanlar arasında 200 liradan başlayan farklar oluşmaya başlıyor maalesef.
Güncelden kastım Wi-Fi 5, 6 destekli Modem/Routerlar. Ethernet portunu kullanan bir biz dinozorlar kaldık. Çoğu ev kullanıcısı o portların ne işe yaradığını bile bilmiyor. Onlar için internet = Wi-Fi.

Hepinize çok teşekkür ediyorum kardeşlerim sabah bu denli ilgili mesajlar görmek beni mutlu etti.
Derdim zaten gigabit hızını kullanmak değil de bilgisayara kablolu internet ulaştımak, gigabit hızını kullanmal gibi bir amacım yok.
Görsel desteği atıyorum bir bakar mısınız acaba sorub çıkacak mı?
Gigabit ethernet dediğimiz şey, uzun yıllardan beri hayatımızın içinde olan bir şey. Bildiğimiz RJ45 uçlu bir ağ kablosu yeterli olacaktır. Yalnızca Gigabit bant genişliğine sahip olmak için şu kriterlere dikkat etmen yeterli:
  • Her iki uçta bağlı olacak olan cihazın "Gigabit" destekli olduğundan emin olmalısın. Yani router/modem çıkışın High Speed (100 Mbps) ama senin cihazın Gigabit (1000 Mbps) ise alabileceğin maksimum bant genişliği 100 Mbps olur.
  • Kullanacağın RJ45 kablosunun minimum Cat5.E standardında olduğundan (Cat.6 olması tavsiye edilir) emin olmalısın.

Yeni attığım mesaja bir bakar mısın brocum

Dosya Ekleri

• 15990340366345514548903698533138.jpg
    15990340366345514548903698533138.jpg
    730,2 KB · Görüntüleme: 164
  • 15990340650541531363792708301420.jpg
    15990340650541531363792708301420.jpg
    535,1 KB · Görüntüleme: 143
Son düzenleme:
Hepinize çok teşekkür ediyorum kardeşlerim sabah bu denli ilgili mesajlar görmek beni mutlu etti.
Derdim zaten gigabit hızını kullanmak değil de bilgisayara kablolu internet ulaştımak, gigabit hızını kullanmal gibi bir amacım yok.
Görsel desteği atıyorum bir bakar mısınız acaba sorub çıkacak mı?

Yeni görüyorum, kusura bakma lütfen.

Modeminin modeli W9970. Arka çıkışları High Speed destekliyor en fazla. O yüzden Cet5e veya Cat8 almanızı tavsiye ederiz.

Modeminin arkasında sarı olan kısma takacaksın kabloyu.

Yeni görüyorum, kusura bakma lütfen.

Modeminin modeli W9970. Arka çıkışları High Speed destekliyor en fazla. O yüzden Cet5e veya Cat8 almanızı tavsiye ederiz.

Modeminin arkasında sarı olan kısma takacaksın kabloyu.

Çok teşekkür ederim bende modemdeki girişin pcdeki gibi olması gerektiğini sanıyordum şükür ki öyle değilmiş.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı