Gigabyte A520M S2H MOSFET soğutma

Miraç Gürbüz

Hectopat
Daha fazla  
Anakartım Gigabyte A520M S2H.

MOSFET'lerim boşta bu değerleri veriyor boştayken bu değerlerin normal olmadığını düşünüyorum. YouTube videolarında gezdiğimde boşta 35 40 derece arasında B550 anakartlar A serisinin ve soğutması olmayan anakartın sorunu bu sanırım. Anakart için MOSFET'leri nasıl soğutabilirim? Termal ped alsam MOSFET'lerin üstüne yapıştırsam, soğutur mu alüminyum veya bakır plaketlerde mi gerekiyor yoksa daha önce hiç böyle bir şey yapmadım. Anakarta zarar verme durumu oluyor mu? Bakır veya alüminyum plaketler MOSFET'lerin üzerine yerleşirse?

1693596265279.png

Oyunlarda falan kaça çıkıyor ona baktın mı? Boşta bu kadar olmasının pek bir önemi yok. 47 derece soğutması olmayan bir MOSFET için az bile. Benim eşek kadar MOSFET soğutmalı Tomahawk bile 40 derecelerde geziyor boşta.

İşlemci ve ekran kartı 30 saniye stres testi sonucu bu şekilde.

1693596846912.png

Dosya Ekleri

• 1693596805944.png
    1693596805944.png
    5,6 KB · Görüntüleme: 26
70 derece olması bu anakart için hiçbir şey. Sıcaklığını neden düşürmek istiyorsun tam olarak? O.C zaten yapamıyorsun gerek yok bence.

İşlemcim yük altında 80 dereceye çok nadir ulaşıyor anakartımı değiştirmeyi düşünüyorum ilerleyen süreçte bu yüzden 240 mm bir soğutucu ile işlemcim boşta 43 derece normalde 35 36 seyretmesi gerekirken yük altında ise 70 75 derece maksimum 60 derece görmem gerekiyorken onun dışında evet bir sorun yok eğer değiştirmeye gerek yok dersen değiştirmekten vazgeçerim zaten şu anda bir bütçem yok ileride X3D işlemci kullanmak istersem muhtemelen değiştiririm.

İşlemcim yük altında 80 dereceye çok nadir ulaşıyor anakartımı değiştirmeyi düşünüyorum ilerleyen süreçte bu yüzden 240 mm bir soğutucu ile işlemcim boşta 43 derece normalde 35 36 seyretmesi gerekirken yük altında ise 70 75 derece maksimum 60 derece görmem gerekiyorken onun dışında evet bir sorun yok eğer değiştirmeye gerek yok dersen değiştirmekten vazgeçerim zaten şu anda bir bütçem yok ileride X3D işlemci kullanmak istersem muhtemelen değiştiririm.

Bu durumun MOSFET'lerle alakası yok bu arada. Kasa nedir? Hava akışı ne durumda? MOSFET'lerin yaydığı ısıyı daha rahat tahliye edebilmen için kasanın üst tarafında fan yuvası varsa bir tane egzoz fan tak oraya faydasını kesinlikle görürsün. Pompa hızını arttırmayı dene bir de, geçen birisine yaptık 10-20 derece fark oldu sıcaklıkta.

Bu durumun MOSFET'lerle alakası yok bu arada. Kasa nedir? Hava akışı ne durumda? MOSFET'lerin yaydığı ısıyı daha rahat tahliye edebilmen için kasanın üst tarafında fan yuvası varsa bir tane egzoz fan tak oraya faydasını kesinlikle görürsün. Pompa hızını arttırmayı dene bir de, geçen birisine yaptık 10-20 derece fark oldu sıcaklıkta.

En kısa şu şekilde açıklayım hocam kasamda 6 adet fan var 2 üst 3 ön 1 arka egzoz fanı olmak üzere 2'si radyatöre bağlı üst konumda bulunuyor fanların kendileri 60 hızında çalışıyor pompanın hızı Turbo'da BIOS'tan o şekilde ayarladım kasam DeepCool CC560 ön tarafının %40 %45'i mesh.

Radyatör fanları havayı içeriden dışarı mı veriyor yoksa dışarıdan içeri mi?

Bir YouTube videosunda izleyerek kurulumunu yaptım resim olarak fanlar bu şekilde elimi yukarıdan tuttuğum zaman bir ferahlık hissediyorum içeriden dışarı tahliye ediyor olması gerek.

Dosya Ekleri

• IMG_20230901_225112.jpg
    IMG_20230901_225112.jpg
    161 KB · Görüntüleme: 27
Bir YouTube videosunda izleyerek kurulumunu yaptım resim olarak fanlar bu şekilde elimi yukarıdan tuttuğum zaman bir ferahlık hissediyorum içeriden dışarı tahliye ediyor olması gerek.

Tahmin ettiğim gibi. Benim aklıma şöyle bir senaryo geliyor: CPU ve MOSFET'ler ısı yaydığı için radyatör fanları direkt bu sıcak havayı çekiyor ve yeterli soğutma sağlanmıyor. Bence radyatörü söküp kasanın önüne fanlar havayı içeri çekecek çekilde tak, boşa düşen 2 tane ön fanı da üst kısma egzoz fan olarak tak. Hem radyatör daha temiz hava çeker hem de üst kısımda biriken sıcaklığı daha hızlı tahliye etmiş olursun, sıcaklıklar da rahatlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı