Gigabyte B450M S2H ile AMD Ryzen 5600 işlemciye Undervolt yapma

Evet böyle olması lazım FAKAT sizin kartta Eco mode açınca PBO değerini otomatik Advanced yapıyor sanırım. Siz PBO seçeneğine kendiniz müdahale etmeyin. Her şeyi sıfırlayın tekrar Eco mode açın. O kendisi yapsın. Benim MSI'da fark etmiyor ama sizin kartın aynısını geçen hafta test ettiğimde böyle bir şey gördüm.

Nereden sıfırlayacağım peki Advanced'e geri getirdim ben kaydetmeden önce zaten enable de kaydet ve çık yapmadım.

Nereden sıfırlayacağım peki Advanced'e geri getirdim ben kaydetmeden önce zaten enable de kaydet ve çık yapmadım.

Hocam şimdi BIOS da farklı ayarlar yapmışsınızdır diye tam sıfırlama yapmadan şöyle yapalım. PBO Auto yapın. Eco Mode Disable yapın. Kaydedip çıkın ve tekrar girin. Sadece Eco Mode açın.

Hocam şimdi BIOS da farklı ayarlar yapmışsınızdır diye tam sıfırlama yapmadan şöyle yapalım. PBO Auto yapın. Eco mode disable yapın. Kaydedip çıkın ve tekrar girin. Sadece eco mode açın.

Tamam yaptım hocam sağ olun.

Tamam yaptım hocam sağ olun.

Sıcaklıklar ne olacak tekrar test edip yazar mısınız? 20-25W tüketim düşeceği için eski sıcaklığı görmemeniz lazım. Ayrıca rahatsız etmezse fan grafiğinde de Full Speed kullanabilirsiniz.

Pbo yu kapatıp, işlemci çarpan kilidini düşürün örneğin 36x, yada 35x. BU işlemcinizi sabit firenkans ve düşük voltajda çalıştıracaktır. Sıcaklıkta 10 dereceye kadar düşer. En kısa zamandada soğutucu alın bu tarz şeylerle uğraşmayın verdiğiniz paranın hakkını alamazsınız bu şekilde. r5 3600 için aynı konu var oradan mesajları takip edebilirsiniz.

Sıcaklıklar ne olacak tekrar test edip yazar mısınız? 20-25W tüketim düşeceği için eski sıcaklığı görmemeniz lazım. Ayrıca rahatsız etmezse fan grafiğinde de Full Speed kullanabilirsiniz.

Hocam yük altındayken Max 70° görüyorum boştayken ise 45-52° arası.

fakat arada fps droplar görünüyor

Hocam yük altındayken Max 70° görüyorum boştayken ise 45-52° arası.

Fakat arada FPS droplar görünüyor

Isı watt limitine takıldığı için hız düşürmesi sebep oluyor olabilir ya arkadaşın dediği gibi 0 Boost ile 3.6'da oynayacaksınız kaç FPS'e kadar düşerse sabit oynayacaksınız ya da sıcaklığı önemsemeden sadece fan Full Speed diğer açıtğımız ayarları kapatıp stok halde oynayacaksınız. Aslında sıcaklığın pek de sorunu yok. Biz daha güçlü fanı hiç hız kaybetmesin diye alıyoruz. 80-90'da yanıyor diye değil.

Ya hocam ben PC işlerinden pek anlayan biri değilim benim yaşadığım yerde küçük bir yer ondan dolayı çok bilgisayarcı yok varsa da 10 yıl önceki sistemlerden anlıyorlar soğutucu alıp da eski soğutucuyu söküp termal macunu söküp yeni termal macun alıp onu sürüp yeni soğutucuyu tacak kadar kimsenin bilgisi yok daha kasamın anakartımın boyutunu nasıl ölçüp neye göre kule tipi soğutucu bile alacağımı bilmiyorum şu an benim için işler çok zor.

Yani sizin kullandığınız terimleri bile anlamakta güçlük çekiyorum cehaletim için özür dilerim.

hocam heralde ben eski ayarlara geri döneceğim çünkü fps dropların sayısı baya arttı

Son düzenleme:

Estağfirullah dostum. Sürekli özür dileyip durma sorun değil. Biz de annemizin karnında öğrenmedik. Herkes kendi tecrübesine göre bir şey söylüyor işte. Kimisi CPB kapat diyor. Ben Eco Mode diyorum vs.

Bu Eco Mode muhabbeti işlemcinin paket gücünü limitleme şansı getirildiği için kullanabilir olduk. Şimdilerde Intel'de de buna benzer bir özellik olması lazım. Normalde sizin işlemci yanlış hatırlamıyorsam PBO açıkken 88W odaklı çalışıyor. Yani ortalama 88W'ı bulması lazım. Bazen 100-120W'lara çıkar sonra 60'lara da iner. Ortalamada 88 bandında gezer. Biz Eco Mode ile de ortalama 88W'ı 45W'a çekiyoruz. Bu sefer 45W ortalama olacak şekilde inip çıkıyor işlemci. Atıyorum oynadığınız oyunda %60 işlemci kullanımı 4.4 GHz'de 90W gerektiriyorsa bizim koyduğumuz limitten ötürü 4.0 GHz düşürüyor 45W'ı tutturmak için.

Bununla birlikte limitleri bir kenara bırakırsak AMD tarafından tanımlanan işlemcinin kendini koruması için belirli sıcaklıklar vardır. 50 derecede hız düşürülmeye başlanır. O arada da işlemci derecesinin azalıp yükselme miktarı takip edilir ki ona göre tekrar yükseltilir. Yani zincirle bir kuduz köpek tutmak gibi bir şey bu. Algoritma baktı sıcaklık çok yükselmiyor zincirini salıyor. O an ne hesaplıyorsa işlemci tanımlı maksimum gücü kullanıp hallediyor ve geri çekiliyor.

Ben sizin yerinizde olsam eğer kasamın havası sirkülesi iyiyse BIOS'da işlemci fanı kontrol etme yeri olması lazım. Orada onu Full Speed seçerek sürekli %100'de çalışmasını sağlarım ve bütün diğer ayarları eski haline döndürerek kullanırım. Artık kaç dereceye çıkarsa. Yok bir anda çok ısınıyor 90-95leri görüyorum durumu varsa da diğer arkadaşların dediği gibi sadece CPB kapatıp daha da hızlı şekilde(borç vs) yeni soğutucu almaya çalışırım.

Bloğa yeni cooler takmak çok da sorun olan bir iş değil. Sadece telaşlı bir bünyeye sahip olmamak lazım. Bir de kış ayında olduğumuz için polar vs giyiyorsak üstümüzde biriken statik elektrik anakart üstündeki kapasitörlere vs ellersek yanmasına sebep olabilir. Ya statik elektrik bilekliği alarak ya da kasaya girişmeden elektrik prizlerindeki toprak tırnağına dokunarak elektriğinizi boşaltıp girişmek en doğrusu. Bunu çoğu kişi pek sallamaz ama kaybedince donanımı çok can sıkabilir. Daha geçen ay Twitter'dan bir arkadaşım SSD'sini avuçlayarak mı taktı ne yaptı yaktı maalesef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…