Gigabyte RTX 3070 Gaming OC tek fanı bir kere dönmeye başladığında bir daha durmuyor

LuckLife

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartı
Gigabyte RTX 3070 Gaming OC (Rev 1.0)
Anakart
Gigabyte B550 GAMING X V2
İşlemci
Ryzen 5 5600X
Model.gif

Sensors.gif

Başlıkta da söylediğim gibi, ekran kartının kablo girişlerine yakın olan fanı, sensörler 0 RPM göstermesine rağmen, dönmeyi bırakmıyor. OC ve silent modları arasında bilgisayarın gücünü tamamen keserek de giriş yaptım. Şimdiye kadar denediklerimi bir liste halinde sunuyorum:

• DDU ve nvcleanstall ile temiz kurulum.
  • Gigabyte Control Center ile Firmware ve BIOS güncellemeleri.
  • Anakart BIOS güncellemesi.
  • Aorus Engine yükleme/ayarlama ve yeniden kaldırma.
  • Ekran kartını resetleme (CTRL+Shift+Win+b)
  • MSI Afterburner fan kontrolü (tepki vermiyor)
  • Aorus Engine fan kontrolü (tepki vermiyor)
  • Fan Control, SpeedFan vb. fan kontrol uygulamaları (sensörü algılıyor, tepki vermiyor)

Dikkatimi çeken olaylar:

• BIOS'ta kesinlikle fan dönmüyor.
  • Secure Boot'ta fan dönmüyor.
  • Driver'ı kurulu değilken fan dönmüyor.
  • Birçok sefer bilgisayar Windows ekranına geçtiğinde fanları çalıştırırken, nadir aralıklarda fanları çalıştırmadan geçiş yapıyor. (fakat bir yerden sonra yine durmadan dönmeye başlıyor.)

Uzun yazılarımla vaktinizi aldığım için özür dilerim. Bu ses olayları beni yormaya başladığından yeni kasa fanları almıştım fakat sorunun onda olmadığını öğrenmiş oldum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Edit:Sorunun benzerlerini yaşayanlar hakkında birazcık etrafı kurcaladım ve şu tartışma konusunu buldum. Anlaşılan Gigabyte bu ekran kartlarında ters fanlardan veya benzeri bir donanımsal farklılıktan dolayı problem ortaya çıkarmış. Kullanıcılar arasında farklı çözümler sunulmuş ama bunlardan herhangi biri benim işime yaramadı. Şu an belirgin olan çözüm kartı bir servise yollayıp parça değişimini veya tamirini sağlamak oldu. Garantiye yollayamıyorum bu yüzden resmi servis veya satıcıya geri yollamakla uğraşmayıp güvendiğim bir özel servise yollayacağım(iş resmi işlemlere gelince gereksiz zaman harcanıyor ve uzun süre beklemek istemiyorum). Aynı/benzer sorundan muzdarip olan arkadaşlar için çözüm çeşitlerini (konuda bulunan çözüm denemelerim hariç) kısa özet halinde buraya topluyorum:

• Aorus Engine indirip ayarları varsayılan halde bırakmak
  • Ekran kartında fiziksel olarak barınan "BIOS OC/SILENT" Switch'ini bulunduğu konumdan değiştirerek denemek.
  • Kasanın veya anakartın biçiminin GPU Fanlarına baskı yapmaması için fanları kontrol etmek
  • Fanları el ile döndürmek (geçici olarak bir sonraki başlatmaya kadar kalabiliyormuş)
  • Ekran kartını demonte edip kablolarını kontrol etmek.
  • Ekran kartı fanlarının değişimi, tamiri ya da ekran kartının sensörlerinin veya çiplerinin tamiri

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı