İnceleme Gigabyte WaterForce X 360 kapsamlı inceleme

İyi Sosyal'ler. Bugün uzun zamandır kullanıp bol bol deneyimlediğim soğutucum waterforce X360'ı inceleyeceğim. Mazur görün ki kendim fotoğraf ekleyemeyeceğim. Soğutucuyu çıkarıp eklerdim lakin termal macunum kalmadı😀

187717307_3044459219174760_2694145860296171709_n.jpg


İlk olarak tasarım ve ölçülerden başlayalım. İlk önce radyatöre baktığımız zaman önceki modellerdeki gibi alüminyum kullanıldığını görüyoruz. Toplam uzunluğu 39.5 cm olan radyatörün içinde toplam 12 adet sıvı kanalı bulunmakta. 6'sı giriş 6'sı dönüş oluyor. Sıvı kanallarının arasında kalan ısıyı yaymakla görevli olan ısı yayıcı kanatçıklar çoğu radyatöre göre daha sık dokunmuş ki bu çok iyi bir şey.

Adsız.png


Boru tarafına geçelim. Boru kısmı biraz alışıldığın dışına çıkılarak tasarlanmış. Şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en kalın boru bu soğutucuda. 38 cm uzunluğunda olan boru sleeve örgü çorap katmanı ile korunmuş. Borunun iç çapı 5.1 mm, dış çapı ise 7.8 mm. Rakiplerde çoğunlukla iç boru çapı 4.1-4.7 arası oluyor. Borunun kalın yapılmasının sebebine gelirsek Aorus mühendisleri aradaki sıvı akışını epeyi artırıp soğutma performansını iyileştirmeyi amaçlamış.

Adsız.png


Radyatör ile borunun birleştiği nokta plastik kelepçeler ile sağlamlaştırılmış. Pompa ile boruların birleştiği noktada ise metal rakorlar kullanılmış. Rakorlar neredeyse 90 derece dönebiliyor ki bu iyi bir şey. Ama rakorların büyük olmasının eksi bir unsuru var ki bu pek hoşunuza gitmeyecek. Rakorlar öyle kalın ki 1. RAM slotunu olduğu gibi kapatıyor. O yüzden rakorları ekran kartına doğru yönlendirmeniz gerekli. Boru ile ilgili diyeceğim son şey ise pompadan çıkan üç kablonun ikisini borudan geçirerek karmaşa önlenmiş. Diğer ekranlı sıvı soğutmalara baktığımızda kablodan geçilmiyor.
Şimdi fanlara geçelim. Fanlarda kötü bir hata yapılmış ki hiç hoşuma gitmedi. ARGB dişi, ARGB erkek ve PWM olarak tek fandan 3 adet kablo çıkıyor😀 O yüzden kablolama da biraz zorladı.

4.png


Fanların tasarımına gelirsek 120mm çapında, ortada altın rengi Aorus logosu bulunan ve yaprakları buzlu beyaz yapılan ARGB bir fan karşımıza çıkıyor. Göbekten aydınlatma sağlıyor, görüntüsü hoş.

5.png


Fanın yapısı ve performansına geçelim. 800 ila 2500 RPM arası çalışan fanların maksimum 60.07 CFM ile 3.14mmh2o değerlerde hava üflüyor. Radyatörler için mmh2o (statik basınç) CFM'e kıyasla daha önemlidir ve bu fanlarda çok yüksek. Rulman tipine bakarsak Aorus mühendislerinin geliştirdiği "graphene nano lubricant" rulmanlar kullanılmış. Bu şekilde normal sleeve rulmanlara kıyasla %15 daha sessiz ve 2.1 kat daha uzun ömürlü olmuş Gigabyte'nin verdiği rakamlara göre. Fanlar biraz sesli diyebilirim. 37.6 dB ses seviyesine sahip. Çok fazla hava sesi geliyor fanları tam güçte çalıştırırsak. 73.500 saat ömür biçilmiş ki iyi bir değer.
Şimdi gelelim pompa yapısına. Pompa iki parçadan oluşuyormuş gibi görünüyor. Alt kısım antrasit, üst kısım siyah renklerine sahip. Toplam yüksekliği 8 Cm'ye yakın. Standart sıvı soğutmalardan çok daha yüksek bir pompa. Tabii bununda bir sebebi var. Hemen üstünde 6 Cm'ye 6 cm çapınca bir LCD ekran konumlandırılmış. Tamamen renkli ve yuvarlak bir ekran. Ve bu ekranın asıl özelliği pugo pinler sayesinde 330 derece dönebilmesi. Evet yanlış anlamadınız, ekran çalışırken bile 330 derece kadar ekranı döndürebiliyoruz ve bu mükemmel bir şey. Diğer sıvı soğutmalarda pompanın konumuna göre yazılım üzerinden "rotation" ayarı yapılıyor, bunda ona gerek kalmamış. Yine hiçbir sıvı soğutmada olmayan bir özelliğimiz var. SD kart takabiliyoruz pompaya. Bu özellik sayesinde boyutu çok büyük olan videolar pompanın LCD ekranı üzerinde oynatılabilirken SD kart ile yazılım güncelleme de yapılabiliyor. Pompanın alt kısmında Micro USB girişi konumlandırılmış. O kablonun diğer ucunu anakart üzerindeki USB girişine takarak yazılımsal kontrol mümkün hale gelmiş oluyor. Diğer deyineceğim yer antrasit renkli kısım. O kısım metalden üretilmiş, ses izolasyonuna yarıyor. Pompadan hiç ses gelmiyor.

Gigabyte-Aorus-Waterforce-X-240-Unit.jpg


Gigabyte-Aorus-Waterforce-X-240-360-Pump-Micro-SD-USB-Slot.jpg


Gigabyte-Aorus-Waterforce-X-240-360-Pump-LCD-Screen.jpg


Pompanın alt kısmına bakarsak alt kısmı bakırdan üretilmiş. 7 cm çapında ve rakiplerine göre daha geniş tutulmuş. Bu sayede AMD Ryzen Threadripper gibi devasa işlemcileri soğutmak da mümkün.

Pompanın iç kısmında 2500 RPM hızında dönen ddc pompa yer alıyor. Seramik bilyeli motora sahip olduğundan dolayı çok daha sessiz ve uzun ömürlü. Aorus'un belirttiği rakamlara göre 376.000 saat ömrü var. Evladiyelik diyebiliriz🙂

Soket destek listesi:

Intel 2066, 2011, 1366, 115X, 1200, 1700.
AMD TR4, AM4, Strix4

İlerleyen zamanlarda AM5 soket için braket sağlarlar büyük ihtimalle. Şimdi alanlarda o braketi talep edebilirler. Son olarak performans testlerine geçelim. İlk önce bazı kanalların yapmış oldukları testleri koyacağım. Sonra kendi test sonuçlarımı paylaşacağım.
Modart PC 11700k:

ModART PC 11700K.png


Yükte 62 derece. 11700k gibi çok güç harcayan ve ısınan bir işlemci için çok iyi bir değer.
XDA'nın yaptığı testlere göre 12900k boşta 23 derece, oyunda 43 derece, işlemciye OC yapılmış halde oyunda 54 derece ve stres testinde 79 derece görüyor. Fanların %50'ye ayarlandığını ve pompanın %100'e ayarlandığını not geçmişler. Yani fanlar %100'e alınırsa daha iyi sonuçlar elde edilir.

20.png


Legit Reviews'in yaptığı teslere göre:

legit.png


3900X tüm çekirdekler OC şekilde fanlar dönmüyorken ve pompa sessizdeyken 84 derece, orta fan hızı ve orta pompa hızında 78.4 derece ve Max fan Max pompa hızında 78.2 dereceye çıkmış. Değerler OC'li 3900X için iyi. Test programı olarak AIDA64 kullanılmış ek olarak.
Şimdi benim yaptığım teste geçelim.

Ekran Görüntüsü (1).png


Sistem:

TUF GT501 kasa (önde 3 tane SilverStone AB120 var, yüksek performanslı fanlar)
Ryzen 5 5600X,
Cooler Master mastergell maker,
MSI MEG X570 ace.

Not: Test sırasında fanlar %75 hızında, pompa ise %100 hızdaydı. Test sırasında kasa içi sıcaklık 24,7 derece. Termal macun mercimek kadar sürüldü iyice yayıldı.

Son olarak sıvı soğutmanın 3 yıl garantisi var. Şahsen az buldum, bazı rakiplerinde 6 yıl garanti var.

Siz benim gibi 5600X'e bu soğutucuyu takmayın😀 Ben ileride işlemci yükselteceğim için bu sıvı soğutmayı seçtim. Yoksa 5600X için gereksiz bir soğutucu.

Kapsamlı yapmaya çalıştım, unuttuğum yerler illa vardır. Hatırlatırsanız cevap verebilirim. Sorularınızı esirgemeyin. İncelememi okuyan, okumayan herkese teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Pompanın üstündeki resmi değiştirmek için kullanılan yazılımı dandik mi? RGB Fusion çok dandik de ondan soruyorum.

RGB Fusion 2.0 dandik evet. Ama ekranın verdiği görüntüyü değiştirdiğimiz kısmı çok güzel çalıştı bende.
 
Ellerinize sağlık çok güzel, detaylı inceleme olmuş.
Gigabyte görse hisse verirdi. :D
Pompanın üstündeki resmi değiştirmek için kullanılan yazılımı dandik mi? RGB Fusion çok dandik de ondan soruyorum.
Gigabyte'in ürünleri çok kaliteli ancak yazılım desteği çok zayıf.

Ben yazılıma da önem verdiğim için genelde MSI ürünlerini tercih ediyorum.
Hem kalite hem yazılım desteği olarak S+ Tier bir marka.
 
Ellerinize sağlık çok güzel, detaylı inceleme olmuş.
Gigabyte görse hisse verirdi. :D

Gigabyte'in ürünleri çok kaliteli ancak yazılım desteği çok zayıf.

Ben yazılıma da önem verdiğim için genelde MSI ürünlerini tercih ediyorum.
Hem kalite hem yazılım desteği olarak S+ Tier bir marka.
Bende MSI anakart ve MSI ekran kartı var, Dragon Center ve Mystic Light'ı yetersiz buluyorum. Armoury Crate daha güzel.
 

Geri
Yukarı