Gigabyte X470 Ultra Gaming Coldboot Sorunu

• Konuyu başlatan cezso
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 1.695

cezso

Hectopat
X470 Aorus Ultra Gaming (rev 1.0) ankartı AMD 3800X işlemci PNY GeForce RTX 2080 8 GB XLR8 Gaming Overclocked ekran kartı Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB DDR4 3200 MHz RAM. Samsung 960 Evo 500 GB NVMe, 120 GB SanDisk SSD 1 TB Samsung HDD ve Rampage Forza FTX-1200-1 80Plus PLATINIUM 1200W Full Moduler güç kaynağının olduğu bir sisteme sahibim.

Sorunum tam olarak şu ki kasanın Power tuşuna bastıktan sonra kasa fanları işlemci fanı dönmeye başlıyor ve yaklaşık 26 saniye sonra BIOS giriş ekranı resmi (Aorus Logosu) çıkıyor buna müteakip Windows, 10 saniye sonra açılıyor. Power ile birlikte ekran kartı fanları full dönüş sağlıyor sonra normale dönüyor RAM slotları HDD'ler dahil her türlü kombinasyonu yapmama rağmen bu durum düzelmedi BIOS Update yaptım şu an F42D yüklü PC'nin herhangi bir reset şu bu sorunu da yok bu durum normal mi internette coldboot diyorlar ama uyumsuzluğa dair bir şey okumadım, başına gelen çözüm bilen varsa bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

Bu sorun MSI X470 Gaming Pro kartta başıma gelmişti. B450 Aorus Elite modelinde sorunsuz çalışan belleklerimi, anakart sol kısımdaki 2 porta takınca görmüyordu. Dual Channel yapıp birini sağ kısma, diğerini sol kısma takınca ColdBoot yapıyordu tıpkı sizin başınıza geldiği gibi. İade edip X470 Gaming Pro Carbon modelini almıştım ve sorun ortadan kalkmıştı. Size önerim farklı anakart ve farklı bellek kombinasyonu ile test etmenizdir. Ayrıca sistem açılırken anakartın üstündeki DeBug ledlerine bakın, mutlaka vardır, orada sistemin neden açılmadığı ile ilgili bir led yanar. Yanında da bir yazı yazar. Oradaki yazı arızanın hangi parçada olduğunu size gösterir. Eğer yoksa ufak bir speaker alıp bip seslerine göre hareket edin derim.

debug ledlerde sorun yok önce cpu led yanıyor 3 4 saniye sonra dram led 6 7 saniye sonra tekrar cpu led 0,5 saniye sonra vga led yanıyor yaklaşık 8 9 asniye sonra bios ekranı gelince boot yanıp sönüyor sistem açılıyor. Sİstemin aorus yazısına kadar geçen süre 20-26 saniye arası ramler 1 ve 3 porta takılı gerçi cpu z e göre 2 4 e takılı bios olarak uefi seçili en son sürüm bios yüklü ve fakat ne yaptıysam sorun düzelmiyor.

psu piyasada bulunan nadir psulardan platinium sertifikalı hocam onda sorun yok tüm mahalleye yetecek güç veriyor :)

PSU'da çok sorun yok. SAMA tarafından üretilmiş. Basit çin güç kaynakları gibi değil. Sertifikası doğru ama markanın bazı güç kaynakları tam olarak geçerli not alamamış, benden daha iyi bilen birine sordum. O pek tavsiye etmediğini söyledi. Genel olarak sorun çıkarmayacaktır bu sistemde bence.

Anakarta göre 1-3 cpuz a göre 2 4 olan takılı ramleri Anakarta göre 2-4 cpuz a göre 1 3 olarak değiştirdim şuan 13 saniyede aorus logosu geliyor 35 saniyede masaüstü geliyor sanırım oldu bu süreler normal sanırım ankartla cpuz in biribirini yalanlaması da ayrı komik :D

Anakarta göre 1-3 cpuz a göre 2 4 olan takılı ramleri Anakarta göre 2-4 cpuz a göre 1 3 olarak değiştirdim şuan 13 saniyede aorus logosu geliyor 35 saniyede masaüstü geliyor sanırım oldu bu süreler normal sanırım ankartla cpuz in biribirini yalanlaması da ayrı komik :D
Bellekleri teker teker deneyin. O sistemin toplam açılış süresi maksimum 7-8 saniye. Bir de sadece Windows'un kurulu olduğu diski takın sisteme. Diğerlerinin hepsini çıkartın. Bir de öyle deneyin.

hocam tek ssd olacak şekilde de denedim dual channel olması için ya 1 3 ya 2 4 yapmam gerekiyor biliyorsunuz normal logodan sonra açılış 1013 saniye arası logoya kadar geçen post süresi maalesef kısalmıyor x470 chipsetinden kaynaklı sanırım

hocam tek ssd olacak şekilde de denedim dual channel olması için ya 1 3 ya 2 4 yapmam gerekiyor biliyorsunuz normal logodan sonra açılış 1013 saniye arası logoya kadar geçen post süresi maalesef kısalmıyor x470 chipsetinden kaynaklı sanırım
Dual Channel yapma zaten. Tek tek dene bakalım sorun nerede.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı